Vulin:Politika vojne neutralnosti Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 07. 2017. 14:35:17

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio da će Srbija i nadalje sprovoditi politiku vojne neutralnosti i da ona nije izgovor da se ne svrstavamo kada dođu zla vremena već naprotiv, označava da ćemo zlo prepoznati i protiv njega se boriti kada god ga vidimo.

vojska109102014.jpg

„Kada kažemo da smo vojno neutralni ne mislimo da je to bilo kakvo opravdanje i izgovor da se ne svrstavamo kada dođu vremena zla – već je vojna neutralnost za nas poruka celom svetu da ćemo zlo prepoznati i sa zlom se boriti kada god ga vdiimo. Da nikada od zla nećemo okrenuti glavu“ poručio je Vulin.

On je na svečanosti na Avali, kod Spomenika Neznanom junaku, povodom završetka školovanja oficira 63. klase Komandno – štabnog usavršavanja rekao i da Srbija isto tako nikada neće dozvoliti da se drugim narodima od nas čini ono što su drugi činili nama, kao i da se nikada manjim i slabijim od nas ne učini ono što su veći i moćniji činili nama.

„To je za nas vojna neutralnost i to je politika koju je formulisao i naredio vrhovni komandant naše armije predesdnik Aleksandar Vučić, državno rukovodstvo i čitav narod“ podvukao je Vulin.

On ističe da danas stojimo u senci velikih predaka, „uplašeni od mogućnosti da ne budemo dostojni njihove uspomene“.

Vulin je rekao da je „sloboda“ reč kojom se može okaraterisati srpska vojska.

Školovanje u 63. klasi završilo je 54 oficira među kojima su po dvojica iz BiH i Makedonije i jedan iz SAD.

Vulin je uručio oficirske bodeže trojici prvorangiranih oficira, a to su Vladimir Gajić, Ivica Trajković i Miroslav Maksimović, kao i oficirima iz Makedonije, BiH i SAD – Ilčo Zakovski, Dejan Jandrić, Željko Pajović, Goran Sekulić i Šepler Dru koji je na srpskom zahvalio ministru odbrane.

Povodom promocije nove generacije oficira Komandno-štabnog usavršavanja, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je uručio uverenja o stačenom zvanju polaznicima.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Miroslav Talijan je rekao da je svečanost organizovana na Avali kako bi odali počast svim srpskim vojnicima stradalim u ratovima za slobodu, ali i da istovremeno upute čestitke njihovim savremenim potomcima, komandno-štabnim oficirima.

Na kraju svečanosti je pušteno jato golubova kao poruka mira.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira.

Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu.

Svečanosti je prisustvovao i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 23°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana