Vulin:Na KiM jedina oružana snaga može da bude KFOR Tanjug, Politika

PolitikaPolitika Pocetna 21. 09. 2017. 09:39:13

Srpska lista neće dozvoliti formiranje oružanih snaga Kosova, poručuje ministar odbrane Aleksandar Vulin, dodajući da je Rezolucijom Saveta bezbednosti UN precizirano da je KFOR jedina oružana snaga koja može da postoji na prostoru Kosova i Metohije, piše „Politika“.

kosovo-suvido-srbi-tanjugvideo

„Pod tim uslovima ona je potpisana, kao i Sporazum o prekidu neprijateljstava i tako je omogućeno međunarodnoj zajednici da dođe na prostor KIM“, naglasava Vulin za „Politiku“, komentarišući najavu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija da će Priština do kraja 2017. oformiti oružane snage.

Ministar odbrane dodaje da „nema nikoga ko bi mogao da nas ubedi i natera da prihvatimo da vojska Kosova može da postoji na prostoru pokrajine“.

„Nema te organizacije nema te sile, nema tog političkog pritiska zbog kojeg ćemo pristati da se stvara oružana sila na našoj teritoriji, oružana sila koja će biti pod nečijom tuđom komandom, oružana sila koja će pretiti i samoj centralnoj Srbiji, a u krajnoj liniji i Srbima na prostoru KIM“, poručio je Vulin.

On je uveren da ovakva namera Prištine ostaje „nemoguća misija“ i podseća da se u pokrajinskoj vladi nalaze trojica ministara Srpske liste.

„Čak i kad smo potpisivali Briselski sporazum, u to vreme predsednik Vlade Aleksandar Vučić je dobio usmene garancije od generalnog sekretara NATO da nikakva oružana sila neće moći da prelazi Ibar ili da se kreće severno od Ibra bez saglasnosti gradonačelnika srpskih opština“, kaže on.

Vulin dodaje da je „samo pod tim uslovom prihvaćeno potpisivanje Briselskog sporazuma“.

„Ta reč se neće kršiti, ne može da se krši, i građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni baš kao i građani čitavog sveta. Međunarodna zajednica mora da zna – međunarodno pravo će se poštovati i poštovaće se tako što je KFOR jedina oružana sila na prostoru KiM i nikakva druga oružana sila ne može da postoji dok se ne ukine Rezolucija 1244“, kaže Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana