Vulin: Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali

RegionRegion Pocetna 12. 07. 2018. 19:42:21

U Bratuncu je održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline. Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

venac26012016.jpg

 

Republika Srpska neće biti sama dokle god Srbiju vodi Aleksandar Vučić, biće branjena, čuvana i štićena i o njoj će se voditi računa, zato što Republika Srpska i svako ko u njoj živi to i zaslužuje, izjavio je danas u Bratuncu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na obeležavanju 26 godina od stradanja više od 3.500 podrinjskih Srba u Bratuncu i okolini.

Vulin je istakao da Srbi sami obeležavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i da niko iz međunarodne zajednice nije hteo da dođe i pogne glavu pred nevinim žrtvama.

“Još jednom niko nije hteo da nam ponudi bar saučešće ako već neće ili ne može da nam ponudi pravdu“, rekao je Vulin.

On je oslobađanje Nasera Orića i Atifa Dudakovića i drugih zločinaca označio “strašnom porukom da je i pravda daleko od Srba. Na nama je da ne zaboravimo i ne smemo da zaboravimo. Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali i zločini su, nažalost, bili bez kazne, baš kao što su i danas, naveo je Vulin.

On je naglasio da Srbija hoće mir, stabilnost i sigurnost, kao i uspešnu Republiku Srpsku koja se razvija.

“Da bi to bilo moguće, moramo biti jedinstveni, moramo biti uvek zajedno kada je teško i kada je manje teško, moramo biti tu za svoj narod“, kazao je Vulin.

Ministar je nakon parastosa položio venac kod Spomen-krsta na gradskom groblju, a vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici državnih institucija, boračkih udruženja i građani.

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: „Da se ne zaboravi“.

Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije popaljeno, a u kojem vojnička čizma tzv. Armije RBiH nije pokušala da zatre trag svemu što je srpsko, kažu porodice čiji su članovi stradali.

Srbi u Podrinju stradali su na najmostruoyniji način… 43 dece je ubijeno, a mnoga pitanja ni danas nemaju odgovor.

Među njima su: Ko je ubio snajperom dečake Dimitrijević, Slobodana Stojanovića? Ima li pravde za Ljubinku Gajić, majku petogodišnjeg dečaka koga je granata ispaljena iz Srebrenice ubila na balkonu u stanu? Da li će ikada iko odgovrarati za ovaj zločin ili za zločin u Bjelovcu gđe su Slavki Matić ubijene dve kćerke?

Da li će pravda stići zločince koji su pobili porodicu Vučetić? Tada devetogodišnji Brano, ostao je bez brata, majke i oca. Posledice ove tragedije trpi i danas.

U Organizaciji porodica poginulih kažu da je godinama građen mit o Srebrenici u kojoj postoje samo žrtve na jednoj strani, a zločinci na drugoj, konstatuje RTRS.

„Imamo crno-belu sliku gde su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bela“, rekla je za ovaj medij Radojka Filipović iz ove organizacije.

„Samo na području Srebrenice napadnuto je 21 srpsko selo u kojem je ubijeno više od 400 Srba, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 460 Srba. Kada se ta cifra zbroji, u tom divljanju muslimanskih hordi, u Podrinju je stradalo oko 3.500 Srba, a po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području je ubijeno 2.482 srpskih civila“, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Parastos za sve stradale Srbe u Srednjem Podrinju biće služen sutra u 11.00 časova. Nakon toga biće prikazan dokumentarni film „Suza anđela“, rađenog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Centra za istraživanje ratnih zločina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura -3°C

Sumaglica

Sreda
Oblačno

Max: -2°C
Min: -4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana