Vulin: Vlada nastavlja da pomaže odbrambenu industriju Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 14. 11. 2017. 14:27:41

Vlada će nastaviti da pomaže odbrambenu industriju Srbije, i neće izaći iz vlasništva u toj industrijskoj grani, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin

„Vlada Republike će nastaviti da pomaže odbrambenu industriju Srbije, prepoznajući njen značaj i njenu važnost i nikako neće napustiti vlasništvo u odbrambenoj industriji Srbije“, istakao je Vulin u Bariču, prilikom posete privrednom društvu „Prva iskra – namenska prizvodnja“.

On je dodao da će zakon koji će biti donet omogućiti da investitor do nivoa do 49 procenata uloži novac, donese tržište i tehnologiju, „ali kontrolu nad odbrambenom industrijom Srbije zadržaće Vlada Republike Srbije iz prostog razloga što je ovo strateška grana i nešto što je beskrajno važno i za novac ali i važno Vojsci Srbije“.

Vulin je istakao da je „Prva iskra“ u Bariču jedan od primera zašto je odbrambena industrija Srbije toliko važna Vladi Republike Srbije, zašto je toliko važna čitavom našem društvu i, naravno, Vojsci Srbije.

„Ulaganjem u nove proizvodne kapacitete od milion i petsto hiljada evra, “Prva iskra“ Barič je obezbedila da će joj godišnji promet porasti za čitavih dva miliona evra godišnje, i da će moći da zaposli i nove radnike. Ove godine odbrambena industrija Srbije i SDPR su već do sada ugovorili 405 miliona američkih dolara vrednosti novog izvoza, a starih i već dogovorenih poslova imaju u vrednosti od čitavih 687 miliona dolara“, naglasio je ministar Vulin.

On je ukazao da je odbrambena industrija važan deo naše privrede, baš kao što je i važan deo Vojske Srbije.

„Zahvaljujući ovakvoj politici i zahvaljujući politici koju je vodio predsednik (Aleksandar) Vučić još kao predsednik Vlade i kada je prvi prepoznao značaj i važnost odbrambene industrije Srbije, obezbedio državni novac da se uloži u odbrambenu industriju Srbije, možemo da kažemo da imamo granu privrede koja postaje sve značajnija i sve važnija i koja donosi sve veća sredstva“, rekao je Vulin.

On je dodao da odbrambena industrija ne donosi samo sredstva, već i nove tehnologije, a samim tim i zapošljava one koji su najobrazovaniji i najmlađi, one koji su nam svakako i najpotrebniji.

Vojska Srbije, prema njegovim rečima, kao jedan od svojih prioriteta ima razvoj odbrambene industrije Srbije, jer zahvaljujući njenom postojanju i njenom radu mi možemo da imamo odbrambene sisteme, možemo da imamo oružje, možemo da imamo eksplozive i sve ono što nam je potrebno po prioritetu i po najnižim mogućim cenama i na taj način smo u stanju da opremamo našu vojsku sa daleko manje novca nego što to može da uradi bilo ko.

Ministar Vulin nakon sastanka sa rukovodstvom ipredstavnicima sindikata „Prve iskre – namenska prizvodnja“, obišao obnovljene i rekonstruisane proizvodne pogone tog privrednog društva.

Nakon obilaska, direktor „Prve iskre“ Stanoje Biočanin istakao je da se posle dužeg vremena ta kompanija vratila svoju prvobitnu namenu, a to je da se bavi isključivo proizvodnjom brizantnih eksploziva za potrebe Vojske Srbije i za proizvođače privrednih eksploziva.

„Kompanija je zahvaljujući transferu tehnologija i ekstraprofitu koji je ostvarila time, sav taj profit uložila u obnovu kapaciteta i fabrika je sada potpuno zanovila kapacitete na zadovoljstvo ostalih fabrika namenske industrije, a 80 odsto naših kapaciteta je orijentisano ka izvozu“, naglasio je direktor Biočanin i istakao da je to preduzeće socijalno odgovorno i orijentisano ka rešavanju stambenih problema svojih zaposlenih.

Tokom posete fabrici u Bariču, ministar Vulin obišao je pogone Sušnicu brizantnih eksploziva, pogon za Sejanje eksploziva, kao i pogon za preradu višekomponentnih smeša delaborisanih eksploziva, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Delimično oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana