Vulin: Verujemo u „Jumko“ i njegovu budućnost

EkonomijaEkonomija Pocetna 16. 10. 2017. 13:51:01

Ministar odbrane Alekandar Vulin posetio je Holding kompaniju „Jumko“ A.D. u Vranju ocenjujući da to preduzeće ne mora da se boji za svoju budućnost i da će kada postane deo odbrambene industrije Srbije njegova sudbina biti sigurna.

jumko-vranje

Vulin je najavio da će do kraja meseca, Vlada Srbije doneti odgovarajući zaključak u smislu konverzije i preuzimanja odgovarajućeg vlasništva.

„Onda očekujemo da ćemo vrlo brzo proći, i kroz UPPR, i da će „Jumko“ moći da postane deo odbrambene industrije Srbije. Kada se to bude desilo, a desiće se zato što tako želimo i zato što svi verujemo u „Jumko“ i njegovu budućnost, sudbina „Jumka“ će biti izvesna i sigurna“, istakao je ministar Vulin.

Vulin se sastao sa rukovodstvom te kompanije, a potom obišao pogone predionice, tkačnice, dorade, balistike i finalne proizvodnje.

Prema rečima Vulina, kada je 2015. godine izgledalo da je „Jumko“ definitivno propalo, da od njega ništa više neće biti i da će Grad Vranje, zajedno sa „Jumkom“ početi da tone u ekonomsku katastrofu, Aleksandar Vučić je rekao da će „Jumko“ raditi i da će država učiniti sve da proradi i da dobro radi.

„I kao što vidite bio je u pravu. Uz ogroman samopregor svih radnika „Jumka“, uz razumevanje zaposlenih, uz podršku Grada, Ministarstva privrede i čitave Vlade, „Jumko“ je postalo preduzeće koje ne mora da se boji za svoju budućnost“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da će Jumko imati stabilno i sigurno tržište, ali i da će Vojska Srbije imati sigurnog partnera od koga će uvek moći da očekuje zadovoljenje svih svojih potreba.

Naveo je i d aje u ovoj godini, odbrambena industrija Srbije prebacila prošlogodišnji rezultat za čitavih 20 procenata i sigurni smo da će onih prošlogodišnjih 484 miliona dolara biti daleko prevaziđeno.

„U ovom trenutku, u odbrambenoj industriji radi 11.815 radnika, a na proizvodnji naoružanja i vojne opreme radi 20.000 radnika. Odbrambena industrija Srbije i proizvodnja naoružanja i vojne opreme postaju, i postali su, izuzetno značajna privredna grana. Država će nastaviti da ulaže, ove godine smo uložili 49 miliona evra u odbrambenu industriju Srbije, a sigurni smo da ćemo u skladu sa rezultatima te industrije imati razloga da ulaganja nastavimo i dalje“, poručio je ministar odbrane.

Srbija vidi svoju šansu, naglasio je ministar Vulin i dodao da se nada da će Srbija upravo zbog toga već do kraja godine doneti zakon u kome će konačno biti regulisana mogućnost da se ulaže u odbrambenu industriju Srbije.

„Naravno, to neće biti rasprodaja odbrambene industrije Srbije, već će biti regulisano da samo do nivoa od 49 procenata može doći do ulaganja. Dakle, onaj ko može da nam donese novac, tržište i tehnologiju je svakako dobrodošao, ali će upravljački kapacitet i upravljački paket uvek ostati u rukama države, jer je odbrambena industrija Srbije svakako nešto što nam je strateški važno i bez čega ne možemo da ostanemo“, rekao je Vulin.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović zahvalio je ministru Vulinu, jer je obezbedio kontinuitet odnosa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prema ovoj kompaniji i istakao da je Ministarstvo privrede stavilo „Jumko“ na spisak 11 strateških preduzeća.

Generalni direktor Branislav Trajković istakao je da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan i da je rukovodstvo kompanije veoma zadovoljno postignutim rezultatima.

HK „Jumko“ A.D. Vranje je vodeća tekstilna kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom prediva, tkanine, konca i gotovih odevnih predmeta. Izrađuje različite odevne predmete i opremu za Vojsku Srbije kao i uniforme i radna odela za radnike državnih institucija, javnih i privrednih preduzeća i zdravstvenih centara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana