Vulin: Srbija je neutralna, nastavljamo da obnavljamo vojsku Studio B, Pink, Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 04. 2018. 10:47:28

Osnaživanje Vojske neophodno kako bi Srbija ostala nezavisna, kaže ministar Vulin i ističe da mnogima smeta samostalna politika koju vodi Aleksandar Vučić.

vulin-vojska

Arhivska fotografija

On je naveo da je osnaživanje Vojske Srbije neophodno kako bi Srbija ostala nezavisna i dodao da će migovi, čija je modernizacija u toku, biti najsavremeniji u regionu.

„U skladu sa dogovorom Vučića i Putina mi ćemo nastaviti sa opremanjem vojske, biće tu još oklopnih vozila, tenkova…Rusija je našs značajan partner, sve što je dogovoreno sprovodi se na vreme. Mil Mi-17 helikopter, to mislimo da nam je sad potrebno“, rekao je Vulin za televiziju „Pink“.

Kako kaže, Vojska Srbije se polako obnavlja, a jačanje vojske značni stabilniji Balkan i mir.

„Vrlo brzo ćemo u javnost izaći sa informacijama o uvozu još migova, četiri aviona iz Belorusije. Mig 35, njega nema na ovim prostorima, to su izuzetni helikopteri. Kada jačate svoju vojsku, jačate ukupne kapacitete zemlje. Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u celu zajednicu, nova radna mesta, razvoj sredine“, rekao je Vulin.

Upitan za situacija na Kosovu, Vulin je rekao da je pozicija Srbije nezgodna, ali da nadu ulivaju napori predsednika Vučića i lični autoritet koji omogućava da ga uvažavaju najmoćniji svetski državnici.

„Vučić se grčevito, žilavo bori u korist srpskog naroda. Već smo pregovarali ZSO, tu nema ponovnog pregovaranja, imam veliko poverenje u Vučića i znam da će uraditi sve što je moguće da sačuva sve sto može na KiM“, rekao je Vulin.

Ministar kaže da iako postoji uvažavanje velikih sila prema predsedniku Vučiću lično, to ne znači da će one menjati svoju politiku.

„Traži se od Srbije da prihvati nasilje koje se vrši nad njom, to prevazilazi naše snage. Mi imamo saveznike i oni istupaju snažnije, ako imaju prema kome“, naglasio je Vulin.

Ministar se osvrnuo na učešće u Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi i rekao da je najviše reči bilo o situaciji u Siriji, da postoji bojazan u svetu da se vraća vreme Hladnog rata, kao i da svi očekuju da će UN doći do rešenja koji će smanjijti sukobe.

Vulin je upitan za pripadnike Vojske Srbije koji se nalaze u Centralnoafričkoj Republici gde je danas najmanje jedan civil ubijen, a desetine pripadnika mirovnih snaga UN, civila i pobunjenika povređeno u operaciji protiv oružanih grupa u prestonici te države.

„U Centralnoafričkoj Republici nalazi se 75 pripadnika vojske koji su većinom medicinsko osoblje i ne učestvuju u borbama. Svi su bezbedno i dobro, oni nisu tamo da se bore“, rekao je Vulin.

On je dodao da pripadnici Vojske Srbije trenutno učestvuju u 10 mirovnih operacija širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Ponedeljak
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana