Vulin: Snažna vojska za stabilan mir Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 21. 09. 2018. 14:57:55

U kasarnama u Somboru, Leskovcu i Valjevu su održane svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2018. godine“, kadeta, učenika srednje stručne vojne škole i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije.

vojska30102014.jpg

Polaganju vojničke zakletve u kasarni „Aerodrom“ u Somboru prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković.U toj kasarni je reči zakletve izgovorilo 138 vojnika i 86 kadeta 143. klase Vojne akademije.

Polaganju vojničke zakletve u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, a svečanosti u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu komandant Komande za obuku general-potpukovnik Ðokica Petrović.

Čestitajući polaganje vojničke zakletve, ministar Vulin je naglasio da je Vojska Srbije ponosna na svakog svog pripadnika, kao što je bila posnosna na svakog svog oficira i vojnika u prošlosti, tako je ponosna i sada na ovu novu generaciju mladih ljudi, muškaraca i žena koji će čuvati i braniti svoju zemlju.

„Vojska Srbije je garant naše stabilnosti, garant naše slobode i što budemo snažniji, opremljeniji i obučeniji, to će naš mir biti sigurniji, to će naša stabilnost biti sigurnija i to ćemo više biti odvraćajući faktor za bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati jezikom sile“, naglasio je Vulin.

Srbija, kazao je, tražila ratove, baš kao što nije kriva ni odgovorna ni za Prvi ni Drugi svetski rat, tako nije bila kriva ni odgovrna za NATO agresiju.

„Mi moramo da znamo da samo onaj ko ima snažnu i moćnu vojsku, može da odlučuje o sebi. Vojska Srbije će se, kao i svi građani Srbije, čvrsto i dosledno držati politike vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o vojnoj neutralnosti“, rekao je ministar.

Rekao i da srpska vojska neće činiti drugima zlo, koje su drugi činili nama, već da Vojska Srbje postoji da bi čuvala svoju zemlju i svoj narod.

Obraćajući se starešinama, ministar Vulin je poručio da im nisu dali na upravu samo najbolje tenkove i najmodernije avione, već i iznad svega decu i mladost da ih čuvaju i podižu, da ih vrate bolje, a ministar odbrane je okupljenim roditeljima zahvalio za današnji dan i sve godine što su te mlade junake stvorili i othranili i svojoj državi prineli.

“ Kao i pre sto godina, sabrani ispod svoje zastave i oko svoje države i vojske, znamo da nema veće vrednosti od slobode, a sa ovom decom, ovom mladošću, sigurni i pouzdani da nam tu slobodu niko neće ni oteti ni ugroziti. Koliko budemo jaki, toliko će nas poštovati, koliko budemo u stanju da čuvamo svoju slobodu, toliko ćemo slobodni i biti“, zaključio je ministar odbrane.

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu, u Trećem Centru za obuku kojim komanduje pukovnik Slađan Cvetković, vojničku zakletvu položilo je 154 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, generacije „septembar 2018.“ Među njima su u stroju bile i 33 devojke.

U valjevskoj kasarni danas je zakletvu položilo 198 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2018. godine“, kadeta, učenika srednje stručne vojne škole i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije generacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana