Vulin sa kongresmenom SAD o vojnoj saradnji Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 24. 05. 2018. 17:11:14

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Beogradu sa kongresmenom SAD, brigadnim generalom Stivenom Stajversom iz Nacionalne garde Ohajo, kome je rekao da bi transformacija „Kosovskih snaga bezbednosti“ u „Oružane snage Kosova“ negativno uticala na regionalnu stabilnost.

vulin-tanjug

 

Vulin je naglasio da Srbija ne prihvata, niti će ubuduće prihvatiti, transformaciju „Kosovskih snaga bezbednosti“ u „Oružane snage Kosova“, što predstavlja jedan od elemenata koji sasvim sigurno vode u negativnom pravcu, predstavljaju grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i imaju izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost.

Ministar je zahvalio kongresmenu Stajversu za lični angažman na rešavanju svih otvorenih pitanja, kao i za zalaganje u okviru Srpskog kokusa u Kongresu SAD, saopšteno je iz ministarstva.

Vulin je izrazio očekivanja da će se Stajvers, ukoliko stupi na dužnost predsedavajućeg Srpskog kokusa, maskimalno zalagati za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD u svim segmentima.

Zahvalio je i na pomoći koju Nacionalna garda Ohajo pruža Srbiji kroz obuku i razmenu iskustva pripadnika oružanih snaga.

Razgovarano je i o nastavku razvoja bilateralne vojne saradnje.

Naglasak je bio na saradnji u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohajo koji traje više od 11 godina.

Ministar odbrane i kongresmen SAD zaključili su da saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo značajno doprinosi unapređenju operativnih i funcionalnih sposobnosti oružanih snaga dveju zemalja i da će obe strane nastaviti da unapređuju kapacitete kroz zajedničke vežbe i obuku.

Tema razgovora bila je i političko-bezbednosna situacija u regionu, a ministar Vulin istakao je principijelni stav Srbije politici vojne neutralnosti, razvoju saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice i razvoju regionalne saradnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana