Srbija razume i podržava borbu naroda Južne Afrike Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 05. 12. 2017. 14:09:37

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao u razgovoru sa ministarkom odbrane i ratnih veterana Republike Južne Afrike Nosiviv Nolutando Mapisa-Nkakule da je Srbija oduvek razumevala i podržavala borbu naroda Južne Afrike za ravnopravnost i ljudska prava.

Beograd,1. januara 2017.-  Najveci broj gradjana Srbije zeli da se premijer Aleksandar Vucic kandiduje na predstojecim izborima i njegova pobeda bila bi nesporna, ali to je stvar Vuciceve odluke i drugih politickih pitanja, smatra lider Pokreta socijalista i ministar Aleksandar Vulin (na slici). Vulin u izjavi Tanjugu navodi da ce Pokret socijalista na predstojecim predsednickim izborima podrzati kandidata kojeg predloze SNS i Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

“ Upravo zbog toga smo mi danas razgovarali kao dva prijatelja, kao predstavnici dve zemlje koje se u međunarodnoj zajednici prepoznaju kao prijatelji i podržavaju jedna drugu“, rekao je ministar i dodao da želi da zahvali Vladi Južne Afrike na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije u njihovoj snažnoj i kontinuiranoj podršci politici međunarodnog prava.

Južna Afrika, podsetio je, ne priznaje takozvano Kosovo i Metohiju i uvek je u svim međunarodnim forumima snažno podržavala poziciju Srbije podržavajući tako i međunarodno pravo, rekao je ministar odbrane Srbije, saopšteno je iz tog resora.

Prema njegovim rečima, Srbija ceni podršku Južne Afrike i zemlja ma koliko geografski bila udaljena od nas je prijateljska zemlja koja je u svim trenucima, kada je nama bilo bitno, uvek bila uz nas.

„Južna Afrika ima ogroman uticaj na afričkom kontinentu, njen glas se čuje daleko i njen primer se sledi. Upravo zbog toga nam je veliko zadovoljstvo što smo mogli da pozdravimo ministarku odbrane i da još jednom potvrdimo prijateljstvo između naših naroda. Podrška Južne Afrike politici nepriznavanja Kosova i Metohije i politici priznavanja međunarodnog prava je od presudnog značaja na afričkom kontinentu“, rekao je Vulin.

Kada je reč o saradnji dva ministarstva odbrane, srpski ministar je rekao da postoji veliko razumevanje i možemo da radimo u budućnosti zajedno.

“ Naši obrazovni kapaciteti su spremni da prime studente iz Južne Afrike, baš kao što smo primali i studente iz Angole, Nigerije, Alžira i Libije. Ovo je prilika da se oficiri iz Južne Afrike školuju u Srbiji, da od nas nauče ono najbolje što možemo da ponudimo, od naše duge tradicije vojnog školstva da izvuku najveću korist i da unaprede i oružane snage Južne Afrike na taj način“, kazao je.

Istakao je da je ovo za nas prilika da kao Srbija pokažemo prijateljskoj zemlji koliko koristi može biti od naših međusobnih odnosa.

„Razgovarali smo i o vojnomedicinskoj saradnji i o tome kako možemo da učimo jedni od drugih i, svakako, o saradnji iz oblasti odbrambene industrije. Južna Afrika ima jednu od najmoćnijih odbrambenih industrija na svetu i za nas je velika prilika što imamo otvorena vrata na njihovom tržištu i kroz njih na tržištu čitave Afrike“, rekao je Vulin.

Dodao je da je ovo i odlična prilika da naša odbrambena industrija pokaže čime raspolaže, da pokaže svoje znanje, pokaže ono što može da proizvodi i da koristeći prijateljstvo sa Južnom Afrikom obezbedimo sebi prodor i na afričko tržište.

On je ponovio da je odbrambena industrija Južne Afrike jedna od najznačajnijih na svetu i da je za nas velika prilika da budemo zajedno.

“ Uostalom, posao političara je da otvaraju vrata, da omoguće poslove ovim ljudima, da pokažu svoje proizvode i svoje znanje i mi smo to danas upravo i uradili. Zahvalan sam za današnju posetu kao i za poziv i priliku da posetim Južnu Afriku, a posebno sam zahvalan za politiku podrške međunarodnom pravu i snažnom odbijanju priznavanja Kosova i Metohije, zaključio je Vulin.

Ministarka odbrane i ratnih veterana Republike Južne Afrike istakla je da je današnja poseta prilika da zahvali Srbiji na dosadašnjoj podršci borbi za slobodu.

“ Iako smo geografski udaljene zemlje, verujemo da postoji mnogo toga što zajedno možemo da učinimo. Ovde smo jer verujemo da postoji nedovršen posao koji mi kao dve zemlje možemo zajedno da završimo“, rekla je ministarka.

Kazala je da dve zemlje imaju od pe nekoliko goidna potpisan Memorandum o razumevanju.

„Verujem da je sada došlo vreme kada možemo da uspostavimo pravni okvir za našu odbrambenu saradnju. Takođe, pozvali smo ministra odbrane Republike Srbije da poseti Južnu Afriku povodom održavanja Sajma vazduhoplovstva u septembru 2018. godine“, rekla je ministarka odbrane Južne Afrike.

Istakla je da postoji mnogo tema od zajedničkog interesa ove dve zeml?e i ova dva ministarstva, i dodala da je sa ministrom Vulinom razgovarala i vojnom školstvu, vojnoj saradnji, saradnji u oblasti odbrambene industrije, spol?noj politici kao i poštovanju međunarodnog i l?udskih prava.

“ U našoj zemlji je bilo zabrinutosti jer su neke naše susedne zemlje priznale nezavisnost takozvanog Kosova. To su suverene države kao što je i Južna Afrika, međutim ne postoji uvek mogućnost da nametnete svoju volju u takvim situacijama, ali smatram da je veoma važno da nastavimo da lobiramo i radimo u tom cilju. Južna Afrika ima dugu istoriju borbi – za ljudska prava, pravdu i priznavanje međunarodnog zakona, tako da ćemo nastaviti i ubuduće da se angažujemo i trudimo da se stvari vide na onaj način na koji ih i mi vidimo“, zaključila je Mapisa-Nkakule.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura -3°C

Sumaglica

Sreda
Oblačno

Max: -2°C
Min: -4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana