Vulin: Prioritet je obuka aktivnog i rezervnog sastava Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 17. 08. 2018. 15:20:22

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, obišao je danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Jun 2018“, na obuci u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije naoružava i oprema, dobija najsavremenija sredstva i po tome bez sumnje može da se meri sa svakom armijom u našem okruženju.

Ali ono što je neophodno, osim sredstava, svakako je i obuka. Neophodno je da naš aktivni sastav bude izuzetno dobro obučen, ali naravno da radimo i više nego do sada na aktiviranju rezervnog sastava, na obuci naših rezervista i obnavljanju svega što su znali, ali i usvajanju novih veština, naveo je Vulin.

Kada modernizujete vojsku, morate da obučite i aktivni sastav, ali i rezervu, kazao je on.

Napominje da smo ove godine predvideli da u značajno većem procentu imamo više poziva za rezerviste i sa zadovoljstvom ističe da se izuzetno i odazivaju.

Prema njegovim rečima, Požarevac, što je i jedan od razloga zašto je danas tu, jeste na prvom mestu u čitavoj Srbiji kada je reč o odzivu u rezervu.

Više od 80 odsto onih koje pozovemo se odmah javi svojoj vojsci i ispuni svoju dužnost. Odbrana zemlje je ne samo zakonska dužnost, nego je i moralna, i nikada nijednim aktom ni Skupštine ni Vlade nije ukinuta, rekao je ministar.

Svako od nas, kaže Vulin, ima obavezu da, u skladu sa svojim mogućnostima i onim što mu se odredi, brani svoju zemlju.

Vojska Srbije napreduje, intenzivno se naoružava, ali Vojska Srbije radi i više nego do sada na svojoj obuci i tu moramo da budemo u rangu bilo koje svetske armije, rekao je ministar odbrane.

On je dodao da se aktivno radi na poboljšanju položaja pripadnika Vojske Srbije.

Povećane su plate i dnevnice, očekujemo da će brzo početi i sa ciklusom stambene izgradnje za pripadnike struktura bezbednosti, vodimo računa i imamo razumevanje i od lokalnih samouprava da se omogući da naša deca u vrtićima imaju prioriet i da bračni drugovi imaju prioritet da se zaposle kada dođu u novu sredinu. Cela Srbija vodi računa o svojoj vojsci i ja sam veoma ponosan zbog toga, zaključio je ministar odbrane.

General Diković je naglasio da je važno da naš vojnik bude vrhunski obučen i da se to postiže samo upornim vežbanjem, velikom voljom i motivacijom ljudi.

Danas smo videli dobro organizovanu obuku i kako su nam ljudi motivisani, što je nama svima podstrek da u obuku više ulažemo. Izuzetno sam zadovoljan ovim što sam danas video, a posebno me oduševljava motivacija vojnika i instruktora, i daje nadu i veru da naša vojska može i mora biti još bolja, sposobnija i popunjenija i za to ima potencijal, rekao je general Diković.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Ðokica Petrović rekao je da je danas prikazana „lepota od obuke, ali i lepota od motivacije naših vojnika“.

Oni su pokazali volju i srčanost da usvoje znanja i veštine neophodne za dalje služenje vojnog roka, rekao je general Petrović.

Danas je u požarevačkoj kasarni prikazana obuka u četama za obuku specijalnosti pešadije, oklopnih jedinica, roda inžinjerije i u četi za obuku izviđača i vojnih policajaca i artiljerijskoj bateriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana