Vulin: Ponovo obnavljamo vojnu infrastrukturu Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 21. 07. 2018. 13:16:59

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, otvorio rekonstruisanu i modernizovanu Pištoljsku streljanu u kasarni “General Jovan Mišković” u Beogradu.

streljana-pucanje,-vojska-tanjug

foto Tanjug

Povodom otvaranja Streljane prikazane su i vežbe “Simulaciono gađanje streljačkim oružjem na trenažeru”, “Gađanje trenutnih ciljeva” i Taktička vežba sa bojevim gađanjem u kojima su učestvovali pripadnici bataljona Vojne policije specijalne namene “Kobre” i kadeti Vojne akademije.

Kako je istakao ministar Vulin, zahvaljujući velikom razumevanju i podršci predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i podršci Vlade, krenulo se u proces obnavljanja vojne infrastrukture.

Ovo su najveća ulaganja u Vojnu akademiju od njenog osnivanja i prvi put imamo ovako modernu i savremenu streljanu, još od 1989. godine. Vlada Srbije namenila je 78 miliona dinara za osposobljavanje svih streljana u Vojnoj akademiji i možemo da kažemo da će naši kadeti i pripadnici specijalnih jedinica moći da se obučavaju u skladu sa najvišim svetskim standardima, rekao je Vulin.

On navodi da ne postoji ništa savremenije od ovoga, a posebno je zadovoljstvo što može da kaže da su tehnologiju padajućih meta usvojili upravo stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta. Dakle, u pitanju su naša pamet i naše znanje, naglasio je ministar odbrane.

On je istakao da je svako ulaganje u Vojsku Srbije ulaganje u naše znanje, a to je ulaganje i u standard svakog našeg stanovnika i bolji život svakog građanina Srbije.

Streljana će poslužiti da budemo bolje obučeni, a obuka je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Naš vojnik mora da bude obučen, opremljen i da bude zadovoljan. Kao što gradimo stanove za Vojsku, kao što obezbeđujemo nove uniforme i oružje, tako obezbeđujemo i obnavljanje vojne infrastrukture i sve ono što je decenijama bilo namerno i planski zanemarivano i uništavano mi obnavljamo i stavljamo u funkciju. Vojska Srbije je čuvar ove zemlje i zato zaslužuje najveću pažnju i brigu, zaključio je Vulin.

Prema rečima generala Dikovića, otvoren je jedinstven objekat u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Objekat ima višestruku namenu i ne zaostaje za objektima u stranim oružanim snagama. Omogućava da učimo ljude da gađaju, od početne obuke do napredne i završne, i da proveravamo njihovu osposobljenost – vatrenu i taktičku obučenost, da u zatvorenom prostoru možemo istovremeno da ocenimo da li je cilj pogođen i kako je do toga došlo. I pripadnici “Kobri”, koji su danas demonstrirali svoju vrhunsku obučenost u gađanju, iskazali su zadovoljstvo. Siguran sam da ćemo unaprediti vatrenu ospobljenost, preciznost i tačnost u gađanju kadeta i ostalih pripadnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Generalštaba.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan istakao je da je ulaganje u Pištoljsku streljanu, njenu adaptaciju i rekonstrukciju, veliki doprinos unapređenju obuke iz oblasti naoružanja i gađanja.

Kadeti će u Streljani realizovati čitav niz pripremnih gađanja, taktičkih uvežbavanja i gađanja u kretanju. Osim ove streljane, adaptira se i virtuelni deo streljane u kojem se priprema za bojeva gađanja. Hvala svima koji su podržali modernizaciju Streljane u koju dugi niz godina nisu ulagana sredstva, rekao je pukovnik Talijan.

 Žao mi je hrvatskog kompleksa prema Srbiji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom izjave hrvatske predsednice Kolinde Graba Kitarović da su „Hrvatska i Albanija braća po oružju“, rekao je da mu je izuzetno žao što hrvatska politika ne može da se oslobodi dubokog kompleksa koji oseća prema Srbiji i Srbima.

„Jedini kriterijum da budete braća sa Hrvatskom jeste da ste učestvovali u ubijanju Srba. Žao mi je što je tako i što hrvatska politika nije u stanju da pronađe neki drugi način da se poveže sa svojim okruženjem i da pronađe neku drugu vrednost zbog koje bi nekoga nazvala braćom“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Učestvovati u ubijanju Srba, kazao je on, nije nešto zbog čega treba da se bratimite sa nekim, a posebno ne da se ponosite time što ste radili.

„Žao mi je što je to tako i što hrvatska politika nije u stanju da se oslobodi tog dubokog kompleksa koji oseća prema Srbiji, ali sam uvek zabrinut ako je to jedina poruka za budućnost i jedini kriterijum da postanete braća sa hrvatskom državom, narodom ili hrvatskom politikom, da ste učestvovali u ubijanju Srba“, rekao je ministar Vulin i izrazio nadu da se „stide toga što su rekli“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana