Vulin: Odziv za služenje u rezervi veći od očekivanog

Objavljeno: 23.05.2019. 18:46 Izmenjeno: 23.05.2019. 18:46

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je odziv za obuku u rezervnom sastavu starijih od 30 godina veći od očekivanog i da je u majskoj klasi na obuci 291 vojnik.

U Prvom centru za obuku u Somboru, u maju su na obuci 104 vojnika, u Drugom centru u Valjevu njih 90, a u Trećem centru u Leskovcu 97 vojnika.

„Svi ti momci su došli ovde da služe svojoj zemlji, usvoje osnovne vojničke veštine i pokažu da vredi dati svoje vreme i angažovanje svojoj zemlji““, rekao je Vulin, prilikom obilaska kasarne „Aerodrom“ u Somboru i vojnika koji su na obuci.

Ministar je istakao da svi treba da budemo ponosni na ljude koji su u svojim tridesetim godinama spremni da napuste porodice, poslove i da usvoje osnovne vojničke veštine što, kako je rekao, govori o tome da smo vojnički narod koji želi da bude uz svoju zemlju i svoju vojsku.

„Mene zaista čini ponosnim ovako visok odziv i izuzetni rezultati ovih momaka. Ponosan sam što su dobili podršku svojih porodica, iz svojih sredina, što ih više niko ne kritikuje zbog toga, što im se više niko ne smeje i što svi razumeju da je to normalno“, naglasio je ministar, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin je prisustvovao izvođenju nastavnih sadržaja u okviru obuke lica u rezervnom sastavu starijih od 30 godina.

On je obišao i pripreme za izvođenje gađanja i razgovarao sa pripadnicima rezervnog sastava koji su drugu nedelju na obuci, kao i sa starešinama koji izvode obuku.

Vojnik Dejan Jovanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, zahvalio je vrhovnom komandantu Vojske Srbije, ministru odbrane, Vladi Srbije i Generalštabu VS što su omogućili da se prođe ova vrsta obuke.

„Najbolja odbrana države smo mi građani. Moj glavni utisak na obuci je starešinski kadar, čiji je moral na zavidnom nivou. I oficiri i podoficiri svaki dan ulažu ogromnu energiju da nama pokažu stvari koje nismo znali. To je ono što meni daje dodatnu energiju kada smo na nogama i po 10 sati“, rekao je Jovanović.

Dodao je da smatra značajnim i što je zakonski uređen odnos sa poslodavcem tokom boravka na obuci za rezervni sastav, tako da vojnici mogu u potpunosti da se posvete obuci.

Vojnik Damir Čohodarević, koji je programer, kaže da mu je prvih dana najteže bilo to što je veći deo dana „na nogama“.

„Uz poznavanje naoružanja, najvrednije što sam naučio je kretanje u borbi, zaklanjanje iza zgrade, kao i strojeva obuka. Atmosfera u klasi je bratska“, kazao je Čohodarević.

On smatra da bi veći broj instruktora podoficira, kojih nema dovoljno, unapredilo obuku rezervnog sastava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 29°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana