Vulin obišao kasarnu Banjica 2

DruštvoDrustvo Pocetna 01. 01. 2018. 13:29:23

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao Operativni centar sistema odbrane i tom prilikom zahvalio predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću na poboljšanju materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije.

vulin

On se u beogradskoj kasarni „Banjica 2“, u pratnji načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića i državnog sekretara Aleksandra Živkovića, uverio da Vojska Srbije izvršava planirane zadatke i da je stanje u Srbiji redovno.

Ministar Vulin zahvalio je Vladi Srbije i predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću što je savladao brojne otpore da svi pripadnici bezbednosnih struktura, među kojima su i zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dobiju najveće povećanje plata u državi.

Od prvog januara ove godine svi pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i čitavog bezbednosnog sektora dobiće uvećanje plata od 10 procenata, rekao je ministar Vulin, izrazivši zadovoljstvo što se materijalni položaj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije unapređuje.

“ Unapređuje se kroz povećane plate, kroz povećane dnevnice, kroz uvođenje solidarne pomoći. Unaprediće se i kroz masovnu stambenu izgradnju, ali i više i važnije čak od poboljšanja našeg materijalnog položaja, jeste povećanje ugleda i odnosa čitavog naroda i svih struktura prema Vojsci Srbije, rekao je ministar odbrane naglasivši da Vojska Srbije vredno radi, svakog dana i svakog sekunda, vodeći računa o bezbednosti i sigurnosti čitave naše zemle i svakog građanina naše Republike“, kazao je Vulin.

Ministar je istakao da sve to dokazuje da je Vojska Srbije nezamenljiva u očuvanju našeg svakodnevnog života.

“ Snažna Vojska Srbije nije garant samo mira Republike Srbije, već je garant mira u čitavom regionu i u Evropi“, rekao je ministar odbrane zaključivši da je Vojska Srbije spremna i sposobna da ispuni svaki svoj zadatak, bez obzira koji je dan ili zadatak u pitanju, te da Vojska Srbije čuva svoju Srbiju, baš kao što Srbija voli i poštuje svoju Vojsku.

Tom prilikom, ministar odbrane je putem video linka primio izveštaje iz operativnih centara Kopnene vojske, Komande za obuku i Ratnog vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane.

Njemu su, takođe putem video linka, izveštaje podneli i stariji nacionalni predstavnici iz mirovnih misija u Libanu, Kipru i Centralnoafričkoj Republici, obavestivši ga da je stanje redovno, da ljudstvo izvršava misijom definisane zadatke i da su svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su u mirovnim misijama bezbedni.

Inače, ministar odbrane Aleksandar Vulin je Novu godinu dočekao sa pripadnicima 250. raketne brigade u kasarni „Aerodrom“ u Pančevu.

„Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije daće sve od sebe da godina ispred nas bude mirna, sigurna i stabilna, i da Srbija bude zaštićena, čuvana i branjena“, poručio je Vulin.

 

Vulin:Eventualni napad na SRB bila bi visoka cena

Vojska Srbije je danas dovoljno snažna da je odvraćaujući faktor i malo ko može i da razmišlja o tome da bi napao Srbiju, a da za to ne bi platio veoma visoku cenu, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar je, u intervjuu za portal Pink.rs, rekao da ćemo pored nabavke šest migova iz Rusije i 30 modernizovanih tenkova E72, dobiti još 30 oklopnih vozila pešadije.

„Nadamo se da ćemo uvesti u naoružanje još najmanje sedam različitih oružja i oruđa iz naše proizvodnje. Priprema se 95 različitih projekata da uđe u naoružanje naše vojske, od naše pameti i naše odbrambene industrije. Dakle, vojska će se modernizovati u skladu sa najvišim svetskim standardima“.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je naš veliki spoljnopolitički prijatelj i već je obezbedila zanačajne donacije, a očekuje se da ćemo se iduće godine koncentrisati i na nabavku novih helikoptera M17 iz Rusije.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o dogovoru sa Belorusijom o isporuci novih migova 29 i odbrambenog sistema S300, Vulin ističe da se o tako ozbiljnim sistemima ne može govoriti u medijima.

„Bilo bi zaista neozbiljno kada bi bilo ko od predstavnika države govorio o tome. Kada odlučimo, ako odlučimo, verujte da ćete biti upoznati.

Na pitanje da li je Srbija ovom modernizacijom postala najjača ili bar jedna od jačih sila u regionu, Vulin odgovara – sa ovih šest migova iz Rusije i sa modernizacijom naša postojeća četiri miga, sa modernizacijom naše tehnike koja je u kopnenoj vojsci, govorim i o tenkovima i o artiljeriji i o nekim protivvazduhoplovnim sistemima za koje radimo remont, pa i modernizaciju možemo da kažemo da smo, u najmanju ruku, ravnopravni svima u regionu.

„Značajno smo ojačali vojnu industriju Srbije. Vlada Srbije je uložila nekih 50 miliona evra u razvoj odbrambene industrije, a to je mera koja nije rađena decenijama. Mi smo imali jedan dug period planskog uništavanja odbrambene industrije Srbije… Od 2012. godine, baš kada Aleksandar Vučić postaje ministar odbrane odbrambena industrija počinje da se vraća, država počinje da ulaže i naša vojna industrija počinje da se pojavljuje na svetskim tržištima“.

Kako kaže, prodajemo oružje i municiju na svim svetskim tržištima od SAD preko Rusije, arapskih i afričkih zemalja – odbrambena industrija Srbije se nalazi u čitavom svetu i veoma je cenjena.

Vulin, takođe, kaže da remontni zavod „Moma Stanojlović“ u Batajnici ima tehnologiju kojom je u stanju da radi najveći deo remonta migova i da samim tim možemo da ponudimo to znanje i drugim armijama koje u sastavu imaju migove.

„Takođe, radimo i remonte helikoptera, što je veoma važno u citavom našem okruženju. Nastavicemo da radimo na tome da Moma Stanojlović postane regionalni centar za popravku helikoptera, a to bi bio zaista veliki doprinos za čitavu našu industriju“.

Ministar kaže i da će kada bude donet novi Zakon o prometu i proizvodnji naoružanja i vojne opreme Jumko postati deo odbrambene industrije Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li su mogući vanredni republički izbori, ministar i lider Pokreta socijalista je ocenio da bi sve građane Srbije trebalo pitati kakvu Srbiju zapravo hoće.

„Moj stav je da bi trebalo održati i vanredne republičke izbore, baš zbog svih ovih pritisaka. Zbog svih onih koji smatraju da Srbiju treba staviti pod kontrolu i da Srbija ne treba da odlučuje sama o sebi. Kada su pritisci preteški i kada su pitanja koja se postavljaju ovako sudbonosna, onda je dobro pitati narod šta misli i u kom pravcu treba da se ide“, naveo je Vulin.

Ističe i da beogradski izbori neće biti izbori za asfaltiranje ulica niti ko će napraviti više parkova i ko će okrečiti više fasada.

„To će biti izbori na kojima će se ljudi izjašnjavati kakvu Srbiju zapravo hoće. Mislim da bi to trebalo pitati ne samo građane Beograda već građane Srbije“, naglasio je Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana