Vulin: Mržnja ne sme da bude lice Srbije Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 19. 06. 2017. 12:29:42

Grafiti mržnje prema Romima, napisani na zidovima Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukaričkoj padini, uklonjeni su danas, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da mržnja ne može i ne sme da bude lice Srbije.

grafiti-prinskrin

Vulin, koji je sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomirom Mihajlovićem i predsednikom opštine Čukarica Srđanom Kolarićem prekrečio grafite napisane malo ćirilicom, malo latinicom – „Smrt ciganima“, „Srbija Srbima“, „Nije za cigane“, zajedno sa kukastim krstovima i simbolima „SS divizije“, tom prilikom je rekao da, iako u našem društvu ima mržnje i netolerancije, to ne sme da postane naša slika.

„Mržnja obično ide sa neobrazovanjem. Nema mesta za mržnju među Srbima i nema mesta za mržnju u našem društvu. Ne mogu da razumem, posebno ako je ovo pisao Srbin, da napiše nešto protiv romskog naroda sa kojim smo delili dobro i zlo vekovima, koji su bili uvek uz nas i u teškim i u manje teškim vremenima, koji i danas dele i vole istu zemlju“, rekao je Vulin za Tanjug.

Kaže da ne može da razume da neko prebije romskog dečaka zato što je nosio srpsku zastavu i da ne može da razume da se to oćuti, te da se nije ćutalo i neće.

„Kao što ne mogu da razumem, ako je Srbin ovo pisao, na sramotu srpskog naroda, da stavi kukasti krst ii znak „SS divizije“. Neko u njegovoj porodici je streljan od strane „SS divizije“, neko u njegovoj porodici je umro zbog ideologije kukastog krsta. Ne može Srbin da stavi nacistički simbol u Beogradu, ne može Srbin da širi nacističku ideologiju, koja je ubijala njegov narod“, naglasio je ministar.

U našem društvu ima mržnje i netolerancije, smatra Vulin, ali podvlači da to ne sme da postane naša slika, te, kada se vide grafiti mržnje, to mora da bude manjina i srpski narod, kako ističe, jednostavno to ne sme sebi da dozvoli.

„Vlada Republike Srbije uvek će oštro osuđivati, ali ne samo osuđivati, nego se i boriti protiv svih onih koji šire mržnju“, jasan je Vulin, a dodaje i da, kada su Romi u pitanju, nekažnjeno širenje mržnje neće biti dozvoljeno, jer, kako ističe, to nije lice Srbije, nije lice našeg naroda, te mržnja ne može i ne sme da bude lice Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović kaže za Tanjug da su grafiti svakako ružan prizor i da ih romski narod nije zaslužio.

„Mislim da to nije stav većinskog naroda, već nešto sporadično i pojedinačno, ali se često pojavljuje. Romski narod ovo nije zaslužio, da se govorom mržnje preti romskoj zajednici, mi smo prošli i dobrotu i golgotu i stradanje zajedno sa većinskim narodom“, kaže Mihajlović.

Zahvaljujući ministru i predsedniku opštine što su odmah reagovali i lično došli da uklone grafite, Mihajlović je rekao da je govor mržnje sa tih zidova danas izbrisan, ali i da je „u romskim srcima ostala rana“.

„Ostaje rana, bol koji uvek nosimo sa sobom, kada se pojavljuju ovakvi grafiti i u tom kontekstu šaljem poruku svim građanima da smo mi tolerantan narod, miroljubiv, koji ne misli nikome zlo, da živimo zajedno sa većinskim narodom i drugim zajednicama, a ne jedni pored drugih i da je to budućnost zajedničkog življenja“, rekao je Mihajlović.

Ipak, smatra da sada u našoj zemlji postoji politička volja da se pomogne romskoj nacionalnoj zajednici i ističe da je dobro kada imate obrazovanog komšiju, koji ima stan, posao i onda, kako kaže, neće biti diskriminacije, predrasuda niti stereotipa prema romskoj zajednici.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić rekao je za Tanjug da su grafiti koji su se pojavili u naselju Čukarička padina, sudeći po potpisu koji stoji dole, upućeni navijačima Crvene zvezde.

„Radi se o navijačkoj grupi i grafiti su upućeni navijačima Crvene zvezde, ali ipak to što je napisano je nedopustivo. Nećemo dozvoliti da se pojavljuju ovakvi grafiti i vrlo nam je bitno da odnosi budu sačuvani, svi stanovnici Čukarice budu ravnopravni i niko nikoga nema pravo da vređa, niti ugrožava“, rekao je Kolarić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 13°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana