Vulin: MiG-ovi stižu do kraja godine Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 12. 09. 2017. 17:20:49

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove da će MiG-ovi iz Rusije stići do kraja godine.Odbor usvojio izveštaj Ministarstva odbrane

spisidokumenti72010092014.jpg

Navodeći da od NATO agresije nemamo nijednu eskadrilu MiG-ova 29, Vulin je istakao da Srbija ima potrebu za njima još od 2000-te godine.

Odgovarajući na pitanje šefa poslanika SDS Marka Ðurišića kada će MiG-ovi stići u Srbiju i da li je ta nabavka rezultat neke analize i plana, Vulin je istakao da su MiG-ovi bili “nasušna” potreba i upitao zašto oni nisu nabavljeni svih ovih decenija.

“Do kraja godine stizu MiG-ovi, remontovani, ofarbani…”, istakao je Vulin.

Poslanik SNS Miroslav Lazanski govoreći o MiG-ovima iz Rusije rekao da bi za Srbiju bilo komplikovano da pređe na zapadnu tehnologiju.

“Svi želimo da sistem odbrane bude bolji, respektabilan, da vojska bude poštovana i kod naroda i napolju. U tom smislu treba da podržimo napore da ti avioni dođu”, rekao je Lazanski na sednici odbora i dodao da će biti sjajno ako MiG-ovi dođu remontovani.

Odbor usvojio izveštaj Ministarstva odbrane

Skupštinski odbor za odbranu i unutrasnje poslove usvojio je danas izveštaje Ministarstva odbrane za period oktobar-decembar 2016. godine i u prvih šest meseci ove godine.

Sednicu je obeležila polemika o tome da li je predsednik Republike “vrhovnom komandant”, kao i opomena predsednice odbora Marije Obradović poslaniku SRS Božidaru Deliću, koji joj je, govoreći o borbenoj gotovosti, rekao da ona o tome “nema pojma” i da su to za nju “španska sela”.

“Podsećam vas da je ovo civilna kontrola. Imam pravo da budem ovde sve dok imam legitimitet. Imate prava da pokrenete inicijativu za moju smenu i da tu dođe neko drugi kako ovo ne bi bila farsa za vas”, rekla je ona Deliću.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je prilikom predstvaljanja izveštaja da će MiG-ovi iz Rusije stići do kraja godine, navodeći da je to “nasušna” potreba vojske.

Šef poslanika SDS i član odbora marko Ðurišić pitao je Vulina kako objašnjava to što se u junu manje ljudi od planiranog broja pijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Odgovarajući zašto se od planiranih 600 prijavilo samo 355 vojnika za dobrovoljno služenje vojnog roka, Vulin je rekao da je to uobičajeno za jun, ali da je situacija u septembru znatno bolja.

Ministar je rekao i da je apsolutno za povećanja plata u Vojsci Srbije, ali ne linearno.

Kako je rekao, zalaže se da se na prvom mestu plata poveća vojnicima i podoficirma.

“Radimo na tome da povećamo dohotke, rešenja stambenih pitanja, i privilegovan odnos u društvu prema pripadnicima vojske i njihovih porodica”, istakao je Vulin.

Navodeći da je u Srbiji trenutno manje od 4. 000 migranata, Vulin je istakao da vojska daje značajan doprinos u sprečavanju nelegalnih migracija i da je uspela da spreči nelegalan ulazak 22. 000 migranata.

Vulin je govoreći o namenskoj industriji rekao da je ona veoma značajna za razvoj zemlje, dodajući da je Vlada Srbije prvi put izdvojila sredstva za pomoć u visini od 49 miliona evra.

Ministar je odgovarajući na opasku šefa poslanika SDS Marka Ðurišića da je predsednika Aleksandra Vučića “krstio” kao vrhovnog komandanta, objasnio da član 112. Ustava Srbije kaže da predsednik komanduje Vojskom Srbije.

“Onaj ko komanduje Vojskom Srbije je vrhovni komandant. Imate i komandanta kopnene vojske. Mora se znati ko komanduje komandantu kopnene vojske, ko komanduje Vojsci Srbije, to je vrhovni komandant. Ustav je tako definisao”, rekao je Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana