Vulin: Povećane penzije i minimalna cena rada Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 01. 01. 2017. 18:09:03

Minimalna cena rada u Srbiji od danas je povećana sa 121 na 130 dinara po radnom satu, tako da minimalna mesečna zarada iznosi 22.260 dinara, dok će penzioneri dobijati primanja viša za 1,5 odsto.

Beograd,1. januara 2017.- Najveci broj gradjana Srbije zeli da se premijer Aleksandar Vucic kandiduje na predstojecim izborima i njegova pobeda bila bi nesporna, ali to je stvar Vuciceve odluke i drugih politickih pitanja, smatra lider Pokreta socijalista i ministar Aleksandar Vulin (na slici). Vulin u izjavi Tanjugu navodi da ce Pokret socijalista na predstojecim predsednickim izborima podrzati kandidata kojeg predloze SNS i Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

foto Tanjug

 

Od danas, takođe, stupaju na snagu i nove odredbe za penzionisanje, pa se starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomera za šest meseci, na 61 godinu i šest meseci života.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin ističe da će svi građani koji rade za minimalac imati povećanje zarade od blizu osam procenata, što znači da će za prosečnih 174 sata rada mesečno, zarađivati nešto više od 22.000 dinara.

On navodi da je vlada i u godini za nama svojom politikom pokazala da će uvek voditi računa o održivosti svake mere koju donese, pa je tako moguće povećati i minimalnu cenu rada.

Podseća da je ta odluka doneta uz saglasnost sindikata i široko odobravanje poslodavaca.

“Onima kojima je to najpotrebnije, koji zarađuju najmanje, omogućeno je povećanje zarada za blizu osam procenata. To su prihvatili i poslodavci, jer se u Srbiji bolje zarađuje i privređuje, pa mogu da izdrže povećanje plate”, kaže Vulin.

Kad je reč o povećanju starosne granice za odlazak u starosnu penziju, uslov za žene u 2017. godini je 61 godina i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Vulin podseća da su to mere koje su usvojene izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pre tri godine.

Cilj je da se uslovi za penziju za žene i muškarce izjednače do 2032. godine, kada će odlaziti u penziju sa istim brojem navršenih godina – 65.

Takođe, penzionerima u Srbiji u januaru će biti isplaćena primanja uvećana za 1,5 odsto.

 

3 Responses to “Vulin: Povećane penzije i minimalna cena rada”

 1. Dr Miggyy kaže:

  A UHHHH!

  Ovaj ministar ponaša se kao majmun na grani, koji nije osetio tlo zemlje, nije se prizemljio. Nije ga sramota da veliča nalog Svetske banke da penzije padnu na 11% BDP. Prosek penzija je 23000 dinara mesečno (186 €), kao i minimalna plata, a sa povećanjem od 1,5% (ili 345 RSD) kakav li život će imati penzioneri? Gori od psećeg! S druge strane penzionerima otimaju 10 do 20% penzije. Da ga podsetim, ja sam doktor nauka, ne plagijator kao što su njegove kolege, i još akademik. Dok je on odrastao i držao se za Mirine skute, a sada za kaiš premijera, ja sam radio u firmi koja je bila sinonim, a sada uspešno je sahranjuju, predavao sam boljim studentima od njega i uticao na bolji porast BDP u apsolutnom iznosu, nego kada ga on pominje. Taj procenat rasta za njegovu relativnu vrednost 1,0, a u moje vreme je bila 10 i više. Ne znam da li ovo razume, neka pita u suprotnom. Jadni penzioneri, ko se sve “brine» za njih.

 2. Darko kaže:

  Moja zena radi kod privatnika za 94,12 dinara po satu.Dosta vise lazi.

 3. Camil kaže:

  Mi radimo u Crvenki u Jaffi preko studentske zadruge za 105din po satu!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana