Vulin i Diković o sastanku sa Vučićem Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 03. 12. 2017. 12:19:06

O Vojsci Srbije se danas brine, rekao je u Nišu ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom nedavnog sastanka u Generalštabu sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem.

NIKINCI, 9. novembra 2017. - Na poligonu u Nikincima danas je odrzan Dinamicki prikaz dela komponata projekta "1500+" i testiranje novog streljackog naoruzanja, zastitne balisticke opreme i drugih sredstava iz proizvodnog programa preduzeca odbrambene industrije Srbije. Prikazu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin (S) i nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Ljubisa Dikovic sa saradnicima. FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE - DAMIR BANDA/ bg

„Vojska Srbije je ponos našeg naroda i naše zemlje, najpoštovanija i najvoljenija institucija i zato hoću još jednom da zahvalim vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću na ličnom doprinosu i na tome što ne prođe dan, a da se ne uveri kakva je gotovost naše vojske, kakvi su problemi i kako može da se pomogne“, rekao je ministar vojni prilikom ispraćaja pripadnika Treće brigade u mirovnu misiju u Liban.

On je rekao da su nakon sastanka u Generalštabu, gde su načelnik Generalštaba, general Diković, i on referisali o stanju naše Vojske, donete značajne odluke, koje će, ističe, poboljšati i materijalni položaj naše vojske i borbenu gotovost.

Vulin je još jednom zahvalio i za nagradu od 10.000 dinara, koju će dobiti svaki pripadnik bezbednosnog sektora, ali i zbog otpočinjanja projekta stambene izgradnje za sve pripadnike bezbednosnog sektora, zbog jačanja vojske i zbog otvorenog konkursa za stalni prijem pripadnika vojske.

On je ukazao i na značaj odluke o uvođenju srednjeg vojnog obrazovanja, kao i „ponovno uvođenje morala u našoj Vojsci, u formacijskom smislu, koje je, kaže Vulin, ukinuto u nekim ranijim vremenima kad smo se stideli sebe.

„Zahvaljujući drugačijoj politici, zahvaljujući ličnom angažovanju vrhovnog komandanta Vojske Srbije, ne da se niko ne stidi, nego smo ponosni na svakog pripadnika vojske, i one koji su bili u Vojsci Srbije i koji su sada, kao i na ovu decu koja se tek spremaju da to postanu“, rekao je ministar Vulin.

General Diković je izrazio zadovoljstvo što je definisano sve ono što je potrebno za Vojsku Srbije.

„Posebno je važno da je predsednik Srbije sve naše predloge prihvatio i još dodao nekoliko, izdao i nekoliko zadataka u smislu jačanja sposobnosti naše Vojske“, rekao je Diković i izrazio uverenje da za sve pripadnike Vojske Srbije i snage bezbednosti idu daleko bolji dani.

Svečano u Liban ispraćeni mirovnjaci Treće brigade

U niškoj kasarni „Knez Miloš“ danas je organizovan svečani ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade Kopnene vojske, štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku u Multinacionalnu misiju UNIFIL u Libanu.

Pred svečanim strojem, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da pozdravljamo odlazak onih koji će slavu srpske zastave i srpske države pronositi daleko.

„Pozdravljamo odlazak ponosni što možemo da pošaljemo takve ljude, tako opremljene i obučene, spremne da rade za dobrobit svakog ljudskog bića kome je pomoć potrebna. Daleko idete, u zemlju rastrzanu ratovima i sukobima, mržnjama. Idete daleko da ublažite ljudsku patnju, muku, bol. Idete daleko da ponesete našu zastavu i da je tamo daleko neka deca zapamte kao znak mira, sigurnosti i bezbednosti, kao znak dobrote koju će zapamtiti sa vašeg rukava. Kada ste im prošli prstima kroz kosu, kada ste pomogli njihovim roditeljima, kada ste nekom detetu vratili poverenje u ljudski rod“, rekao je Vulin.

On je izjavio da ćemo svoje mirovnjake čekati, s njihovim porodicama.

„Ponosni na vas brinućemo, makar to i ne govorili glasno, razmišljaćemo šta radite, kako izgledate, čime se bavite i da li vam je teško. Da li se nečega bojite, sigurni da mislite na nas, da mislite na svoju zemlju i sve nas koje ste ovde ostavili“, rekao je Vulin.

„Nemojte nikad zaboraviti, ovde sa vama koračaju vaši sinovi, ponosni na vas. Oni će u školama govoriti da im je otac tamo daleko, da i tamo čuva Srbiju jer i tamo se čuva Srbija. Čuva se tako što pokazujete koliko smo organizovani, snažni i hrabri, čuva se tako što stvarate prijatelje i tamo gde su mržnja i neprijateljstvo način života“, kazao je ministar.

Prema Vulinovim rečima, čuva se tako što mi ovde možemo da budemo sigurni i ponosni da gde god da su naši mirovnjaci, koji dostojno i visoko nose i dižu zastavu Srbije, svetu zastavu zbog koje postoje i zbog koje žive.

„Mi ćemo vas čekati i mislićemo na vas, sigurni da tamo gde ste, čuvate svoju Srbiju, zato vam želim da budete zdravi, da budete hrabri, baš takvi kakvi jeste i da nam se vratite a kada se vratite da nam pričate kako ste proneli slavu Srbije, koliko ljudskih bića je postalo svesno da tamo daleko postoji jedan narod i jedna zemlja u kojoj su sloboda i dobrota vrednosti iznad svega“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da pripadnici Vojske Srbije posebnu pažnju posvećuju kvalitetu realizacije zadataka u svim poverenim misijama.

„Opšte je poznato, gde god su pripadnici Vojske izašli van kasarne, radi pomoći stanovništvu ugroženom elementarnim i drugim nepogodama, ili zbog uređenja puteva, komunikacija, uvek su kvalitetno izvršavali zadatke.“, rekao je Diković.

„To se posebno odnosi na kvalitet izvršavanja zadataka u drugoj misiji Vojske Srbije, u mirovnim operacijama, a to je posebno važno zato što je reč o međunarodnom okruženju, o radu s pripadnicima drugih oružanih snaga. To je odlična prilika da vidimo i koliko vredimo u tom okruženju, koliko smo sposobni da sa drugima realizujemo veoma važne zadatke očuvanja mira“, rekao je general Diković.

On je istakao da je izuzetno zadovoljan načinom na koji naši oficiri, podoficiri i vojnici pristupaju realizaciji zadataka.

Ukupno 130 pripadnika pešadijske čete biće angažovano na očuvanju mira u regionu Bliskog Istoka i u Libanu, u sastavu španskog kontigenta, dok će vod za zaštitu snaga koji čine 33 pripadnika, biti u sastavu italijanskog kontigenta u Sektoru Zapad.

U misiju je ispraćeno i sedam štabnih oficira i pet pripadnika elementa za nacionalnu podršku, koji će obavljati odgovorne dužnosti u Sektoru Istok.

Na današnjoj svečanosti, ministar odbrane uručio je državnu zastavu komandirima pešadijske čete i voda za zaštitu snaga, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalni, u skladu sa mandatom i zadacima misije.

Svečanosti su prisustvovali i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade pukovnik Predrag Grbić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, porodice i prijatelji mirovnjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana