Vukosavljević otvorio izložbu dela Anastasa Jovanovića Tanjug

KulturaKultura Pocetna 13. 11. 2017. 21:17:50

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je u Konaku kneginje Ljubice izložbu „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“, koju je Muzej grada Beograda priredio povodom 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899).

konakkneginjeljubice11082014

Vukosavljević je istakao da je Anastas Jovanović veliki umetnik 19. veka, velikog veka srpske kulture i istorije, veka velikih iskušenja, pregnuća, stradnja i velikih uspeha.

„Anastas Jovanović je praktično bio vršnjak tog veka, rođen na njegovom uranku, a preminuo na njegovom zaranku i u osvit novom veku koji je doneo nova uzbuđenja, nove strahote i nove divote našem narodu i kompletnoj ljudskoj civilizaciji“, primetio je on.

U priči o Anastasu Jovanoviću, njegovom briljantnom životu ispunjenom talentom, entuzijazmom, radom, pregnućem, istrajnošću, možemo, prema rečima ministra, videti odsjaje srpskog društva 19. veka.

Vukosavljević u Anastasu Jovanoviću primećuje renesansni duh, ali i podseća da Srbija nije imala svoju renesansu, da je naša kultura kultura diskontinuiteta, zhvaljujući tragičnim istorijskim događajima.

„Velikim ličnostima 19. veka, u potpuno nemogućim uslovima, krhka, rascepkana, srpska kultura, sa ukinutim kontinuitetom, počela je da se pojavljuje iz mraka istorije. Anastas Jovanović se pojavo kada se Srbija oslobađala i kada su velika pregnuća bila neophodna, kada je trebalo pojaviti se iz mraka istorije i krenuti u mnoge pobede, pa i na polju kulture“, konstatovao je ministar.

Jovanović je, kako je naglasio Vukosavljević, izvanrednim portertima iz mitske magle naroda probuđenog u istoriji otkrio svetla lica naše kulture.

Direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac istakla je da je Anastas Jovanović bio istančan hroničar jednog burnog vremena političkih previranja i dinastičkih promena prema kojima se određivao kao slikar, litograf, fotograf.

„Sačuvana kolekcija njegovih litografija metafora je društvene i kulturne istorije Srba severno i južno od Save koja afirmiše nacionalne teme, likovno oblikujući vrednosti koje su autentično sadržane u istorijskom nasleđu“, ocenila je Korićanac.

Ona je kazala da je Jovanović u Beču od mladog provincijalca, stipendiste kneza Miloša Obrenovića, izrastao u slikara i intelektualca, a njegov umetnički atelje postao je stecište najznačajnijih ličnosti političkog i kulturnog miljea Kneževine Srbije.

Korićanac podseća i da je Beograd za Jovanovića bio grad iz kojeg je odlazio u Beč i u koji se iz njega vraćao.

„Anastasovi snimci Gornjeg grada sa postrojenom poslednjom turskom vojnom posadom nakon predaje gradova Srbiji 1867, turski vojni šatori na tvrđavi i srpski vojnici na bedemima Gornjeg grada su prizori koji danas, posle dva stoleća, imaju autentičnu kulturno-istorijsku i umetničku vrednost kao fotografije-dokumenti snimljeni kamerom savremenika“, ocenila je Korićanac.

Izložbom, čiji je autor msr Danijela Vanušić, viši kustos Muzeja grada Beograda, predstavljeno je blizu dve stotine originalnih Jovanovićevih radova – crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta.

Posle više od tri decenije publika ima priliku da ponovo vidi neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja, ali i da se sa nekima upozna prvi put.

U toku dugogodišnjeg umetničkog rada u Beču (1841-1859) Jovanović je načinio impresivnu galeriju fotografija svih viđenijih ljudi svoga doba na osnovu koje je izveo brojne litografije i tako stekao ugled prvog srpskog litografa i fotografa.

Tokom 19. veka Jovanović bio je jedan od umetnika i javnih radnika Kneževine Srbije koji su uz podršku političke elite, u prvom redu vladarske porodice Obrenović, upotrebom novih vizuelnih medija učestvovao u izgradnji i razvoju njenog modernog imidža.

Izložbu, koja će trajati do 28. januara, prati katalog, kao i monografska publikacija „Identiteti i mediji – Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno vedro

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana