Izuzetna saradnja Srbije i Nemačke RTS

EkonomijaEkonomija Pocetna 15. 05. 2018. 11:58:52

Vučiću priređen svečani doček u Diseldorfu. Očekujemo još više nemačkih investitora, rekao predsednik Srbije posle sastanka sa predsednikom vlade pokrajine Severne Rajne-Vestfalije.

vuccich_diseldorf_pok

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov domaćin predsednik vlade nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet istakli su izuzetnu saradnju i na političkom i ekonomskom planu sa daljom perspektivom razvoja, a Lašet je podržao Srbiju na njenom evropskom putu uz ocenu da kancelarka Nemačke Anglea Merkel izuzetno ceni sve reforme koje se u u Srbiji sprovode.vicic-laset.jpg-tanj

U zajedničkom obraćanju novinarima Vučić je zahvalio na gostprimstvu i podvukao da su održani odlični sastanci a razgovaralo se o saradnji Srbije i Sevrene Rajne Vestfalije. Izneo je podatak da je trgovinska razmena oko 620 miliona evra, ali se i zahvalio lašetu koji je rekao da je mocguhe da ona ide i na više od 835 miliona evra, kolika je razmena Srbije sa Bavarskom.

Dodao je da se razgovaralo i o političkim temama i evropskom putu Srbije, za šta smo dobili podršku od predsednika vlade Severne rajne Vestfalije, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao i da se razgovaralo i sa predstavnicima nemačkih kompanija, a podsetio i da će se danas održati i biznis forum, te da je bilo reči i o gradovima pobratimima Srbije i te nemačke pokrajine, od Dortmunda do Novog Sada,a „imamo neke ideje vezane za Diseldorf i Beograd“.

Naveo je i da je domaćinu zahvalan što je imao strpljenja da sasluša sve, i o poltičkoj situaciji u Srbiji do onoga što mi u narednom periodu, kroz dodatne reforme kako bi našu ekonomiju učinili još privlačnijom, možemo da učinimo i da dovedemo još više investitora.

„Mi smo trgovinskom razmenom sa Nemačkom izuzetno zadovoljni, sa Severnom Rajnom Vestfalijom takođe, ali očekujemo još veći broj ljudi, investitora“ rekao je Vučić i napomenuo i razmenu studenata, s obzirom da je ta pokrajina Nemačke centra osam univerziteta sa Šangajske liste, sa razvijenim IT sektorom, kao i usluga.

Mnogo toga možemo da naučimo i mi ćemo tu priliku i prijateljstvo Lašeta prema Srbiji koristiti, rekao je Vučić.

Lašet je rekao da je sa srpskim predsednikom Vučićem imao veoma otvoren i dobar razgovor, te da su teme bile ekonomska i politička situacija u Srbiji, kao i pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koje, kako je naglasio, svi želimo.

Na sastanku su, dodao je, učestvovala i preduzeća iz te nemačke oblasti, koja će investirati i time svarati nova radna mesta u Srbiji.

„Pokrajina Vestfalija nalazi se iza Bavarije što se tiče investicija, ali nadamo se i ohrabrujemo preduzeća da napreduju u tom pogledu i dalje investiraju u Srbiju“, rekao je predsednik te nemačke regije.

Govoreći o procesu pridruživanja Srbije Uniji, Lašet je konstatovao da svi znamo da kancelarka Angela Merkel ceni reforme koje Srbija u ovom trenutku sprovodi, ali je dodao da postoje velike mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje konkretnim projektima, investicijama, novim poslovima…

On je rekao da je tema bila i saradnja na drugim poljima, da ima više gradova pobratima, da hiljade Srba živi u toj pokrajini i deo su zajednice i podvuukao da je poseta predsednika Srbije dobra prilika za rad na još boljoj saradnji u budućnosti.

Predsednik Srbije je dodao da su razgovorima prisustvovali i predstavnici firme „Vorverk“ koja kreće sa izgradnjom fabrike u Čacku, a naznačio i da Krombert Šubert za nekoliko dana počinje da radi u Kruševcu.

Nadovezao se i Lašet koji je poručio da je reč, pored te dve, i o mnogim drugim nemačkim firmama, najvišeg kvalieta i svetski poznatim i zaključio:

„Kada one one kažu idemo u Srbiju – smatram da je to veoma dobar signal“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana