Inicijativa „Pojas i put“ učiniće svet mnogo bogatijim Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 13. 10. 2017. 10:04:23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu kineskoj državnoj agenciji Sinhua da Inicijativa „Pojas i put“ predstavlja globalno značajnu viziju koja će doneti ogromnu dobrobit svetu.

vucic-telop

 

Sinhua navodi da je intervju vođen u Beogradu u susret 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK), koji počinje 18. oktobra u Pekingu, i da je Vučić kazao da Srbija ima puno poverenje u KPK i njene inicijative.

Navodi se da je Vučić Inicijativu „Pojas i put“, koju je 2013. pokrenuo predsednik Kine i generalni sekretar KPK Si Ðinping, nazvao „jednom od najvažnijih inicijativa koje danas imamo u savremenom svetu“ i da ova inicijativa „nije dobra samo za Kinu i njen narod, već je dobra i za mnoge druge zemlje“.

Sinhua ocenjuje da je Srbija „učesnik pun entuzijazma“ kada je u pitanju ovaj projekat. „Mogu da kažem, kao predstavnik veoma male zemlje, da bih želeo da ohrabrim članove KPK da nastave s inicijativom “Pojas i put“ i svim drugim inicijativama, zato što imamo potpunu veru i puno poverenje u njih i njihove inicijative. Ljudi i svet biće mnogo bogatiji zahvaljujući dobrim inicijativama, nego što bi bili bez njih“, istakao je predsednik Srbije.

Navodi se da je Vučić naveo da je „u poslednjih pet godina Kina postala povezanija sa svetom, dok u isto vreme ostaje čvrsto na putu socijalizma sa kineskim karakteristikama i promoviše sopstvenu kulturu na globalnom nivou“.

„Kinezi ne samo što postaju deo svetske politike, već i svetske kulture. Vi postajete jedan od odlučujućih faktora svetske kulture, svetskih komunikacija i treba da budete ponosni na to. Sve to pokazuje da socijalizam sa kineskim karakteristikama funkcioniše“, zaključio je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana