Vučićeva poseta Kini otvara istorijsko poglavlje u privrednoj saradnji domaći mediji

EkonomijaEkonomija Pocetna 14. 09. 2018. 15:05:16

Predstojeća trodnevna poseta predsednika Aleksandra Vučića Kini učvrstiće političke veze Beograda i Pekinga, ali i otvoriti novo, istorijsko poglavlje u privrednoj saradnji, jer bi trebalo da osigura paket investicija vrednih čak tri milijarde dolara.

kina-predsednik-djiping

Vučić će sa kineskim državnim vrhom, predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, razgovarati na odvojenim sastancima, u četiri oka, a osim ekonomskih tema, na stolu će se naći i pitanje Kosova i Metohije, odnosno podrška Pekinga u međunarodnim institucijama u odbrani srpskih interesa oko južne pokrajine.

Predsednik Vučić ocenio je u četvrtak da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih koju je ikada imao, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu: – Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Đipingom. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom. To je velika čast za našu zemlju. Pokušaćemo da potvrdimo i da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili u prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih bio jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta.

Šef države i Si Đinping parafiraće u utorak, 18. septembra, u Pekingu, najmanje deset sporazuma, kojim će naša država obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija i otvaranje na hiljade novih radnih mesta. Vrednost ovih ugovora premašuje milijardu i po dolara.

Ovom finansijskom aranžmanu, koji ekonomisti nazivaju poslom veka, treba pridodati i 1,46 milijardi dolara koliko će u RTB „Bor“ uložiti kineska kompanija „Zi Jin“, a koju je Vlada Srbije izabrala na tenderu za strateškog partnera.

Ovaj „investicioni bum“ na relaciji Srbija – Kina ima širi značaj od privrednog i u direktnoj je vezi sa odličnim saradnjom koje su dve zemlje uspostavile, ne samo kroz ugovor o strateškom partnerstvu, već i kroz intenzivne kontakte i susrete predsednika Vučića i Sija.

Jedan od najznačajnijih ugovora koji bi trebalo da bude finiširan u Pekingu je i investicija kineskog giganta u proizvodnji automobilskih guma „Šandong Linglonga“ u Zrenjanin, „teška“ čak 994,4 miliona dolara.

Očekuje se i potpisivanje finansijskog ugovora za obilaznicu oko Beograda, deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, gde su već počeli radovi, i za gradnju deonice Koridora 11 Preljina – Požega, za koju je potpisan komercijalni ugovor. Između ostalog, trebalo bi da bude potpisan i sporazum o carinama.

Osim ovih investicija, čiji su detanji utanačeni i čekaju samo potpis dvojice predsednika, sledeće nedelje mogli bi da budu ugovoreni i novi poslovi, jer će se Vučić tokom posete Pekingu sresti i sa velikim brojem kineskih privrednika. U ponedeljak, 17. septembra, prvog dana posete, planirano je i da predsednik obiđe Eksim banku, Benk of Čajna, Generalnu administraciju carine i Agenciju za razvoj međunarodne saradnje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana