Vučić:Od oktobra institucionalizovan unutrašnji dijalog Tanjug, Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 12. 09. 2017. 20:23:09

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o KiM, i istakao da je vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše budućnosti.

vucic-1209-tanjug

„U zavisnosti od našeg odnosa prema KiM imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

On je rekao da se dijalog institucionalizuje od oktobra i da će se odvijati u koncentricvcnim krugovima, te da očekuje da će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Istakao je i da je pripremljen iztveštaj o svemu što je urađeno u poslednje četiri godine u dijalogu, i istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje.

 

Od pitanja KiM nema bežanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je večeras da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o KiM, i istakao da je vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti, i naše budućnosti.

„U zavisnosti od našeg odnosa prema KiM imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

On je rekao da se dijalog institucionalizuje od oktobra i da će se odvijati u koncentričnim krugovima, te da očekuje da će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Istakao je i da je pripremljen izveštaj o svemu što je urađeno u poslednje četiri godine u dijalogu, i istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje.

Vladu Srbije zamolio je, kaže, da im pomogne u tom poslu, organizaciji određenih skupova.

Zamolio je i civilni sektor da se uključi jer su važne sve politike koje se odnose na Kosovo i Metohiju.

„Ovo je istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije, ne zato što neki misle da unapred postoji spreman odgovor. Mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda, sedanja u nečiju fotelju, već pitanje rezultata i odgovornog odnosa prema svim ključnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Ukazao je da za četiri godine nemamo ni jednog poginulog u međuetničkim sukobima, da narod živi nešto lakše i danas Srba na Kosovu i Metohiji nije manje nego pre tri ili četiri godine:

„Najviše srpske dece se rađa na Kosovu i Metohiji, jer ih je muka na to naterala, da ostanu na svojim ognjištima“, istakao je Vučić.

Na Kosovu ima između 110 i 120.000 Srba, dodao je predsednik Srbije.

Danas, ističe, imamo drugačiju poziciju pregovora, jer se glas Srbije čuje.

On je podsetio da je Prištini dat legitimitet onda kada smo Međunarodnom sudu pravde uputili pitanje da li su smeli da se otcepe ili ne.

„Tu inicijativu je pokrenuo Vuk Jeremić, tada je dijalog otišao iz UN i morali smo sve iz početka“, naveo je Vučić.

Nije mu, kaže, lepo dok sedi sa Tačijem, Mogerini..ali bolje je da nama bude teško i da idemo na teške razgovore, a za to je i biran i dobio podršku.

Nemam zaključak, imaću ga na kraju dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na KiM, da će unutrašnji dijalog da se nastavi u oktobru i poručio da nema zakljčke unapred pripremljene, kao što to neki govore, ali će naravno na kraju reći svoj stav.

Vucuić je u obraćanju javnosti rekao da dijalog mora biti žestok, ali i tolerantan, ozbiljan i vodiće se i u parlamentu, u institucijama, različitim forumima. . .

Dodao je da je spreman da ide i da razgovara i sa SANU, SPC, drugim verskim zajednicama. . .

Kako je rekao neće nikom „pobeći sa megdana“, razgovaraće sa svima, jer je reč o pitanju budućnosti, a ne dnevnim sujetama.

Vučić o tome zašto je podržao ulazak Srpske u vladu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je kao predsednik podržao odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu.

Vučić je, u obraćanju građanima, istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji imali svega tri opcije posle izbora, na kojima je 99 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa.

Prva opcija je, prema njegovim rečima, bila da podrže novu vladu novih, svežih snaga Albinja Kurtija ili Samoopredeljenja.

Vučić je ukazao da politički program pokreta Samoopredeljenje zahteva izmenu ustava sa ciljem odbacivanja Ahtisarijevog plana, čime bi se izbacili svi stranci, pa se postavlja pitanje ko bi štitio Srbe ako odu Kfor, Unmik i Euleks.

Takođe, kako dodaje Samoopedeljenje se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju.

Isto tako, dodaje da se Samoopredeljenje zalaže i za kosovsku vojsku.

„Da li je Srpska lista trebalo da podrži stvaranje Velike Albanije ? Šta god da su uradili kritikovali bi ih oni koji sada kritikuju“, rekao je Vučić.

Druga opcija, kako je naglasio on, bila je da Srpska lista ne podrži nikog.

„A kakav bi to izbor bio. Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Rharadinaj više. Ne mislite da šest do osam odsto stanovništav može da ima većinu u skupštini“, naglasio je Vučić.

Treća opcija, prema njegovim rečima, je bila da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

„Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa“, poručio je on.

Ovom trećom opcijom, podvukao je, Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i sačuvaju svoju decu.

„Zamislite da su doneli odluku da se ide na nove izbore. Šta bi radili kada bi ih napadali južno od Ibra, ili ako bi poslali ROSU na sever Kosova“, rekao je Vučić podsetivši da se već jednom svađao sa zapadnim ambasadorom zbog ROSU na severu Kosova, nakon čega su povučene te jedincie.

„Šta biste radili kada krenu da napadaju Srbe. Da palimo džamije kao 2008.zbog neodgovorne politike naših vlasti. Da ne bi moža ovi naši junaci koji su umrljani penom od piva ili kapućina išli svoje živote da žrtvuju“, kritikovao je Vučić dodajući da je najlakše biti neodgovoran.

Prvi put od 1991. albanske partije, kako podvlači, nemaju većinu, a to ne želi niko da primeti.

„Prvi put imamo nešto u svojim rukama od proglašenja samostalnosti“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je objasnio da na Kosovu i Metohiji živi danas između šest i osam odsto Srba.

Prema našim podacima 8, a prema albanskim 5,8 odsto.

„Svakako nije više od osam odsto. Nažalost posle izgubljenog sukoba sa NATO, posle stravične NATO agresije, najveći broj Srba se iselio, i samo su na enklavama i na severu ostali da žive“, objasnio je on.

Vučić: Premijerka Brnabić ima moju punu podršku, u svemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da premijerka Ana Brnabić ima njegovu punu podršku i da je ona dobar premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koga podržava u sukobu oko zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zoranu Mihajlović ili Anu Brnabić, kao i ko je njegov premijer Brnabić ili Mihajlović, jasno poručio da njegovu podršku i svaku vrstu pomoći ima Ana Brnabić.

„Nisam je lako izabrao, dugo je bilo potrebno, ali sam napravio dobar izbor. Srbija ima veoma dobrog premijera“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da je ona završila veoma važan posao za Srbiju, završila je sedmu reviziju MMF-a, kritikujući da to nije proteklo zapaženo u javnosti, jer ne postoje pozitivne vesti u Srbiji.

S tim u vezi je kazao da je čuo danas da su neki zaprepašćeni jer im je nedovoljno 11 do 12 odsto povećanja minimalnih primanja.

„To su građani dobili zahvaljujući svom radu, ali i osmišljenoj politici Vlade Srbije. Kojima je to nedovoljno – glasajte za one koji će da kažu da mogu bolje, ali se sećam da, kada sam postao, premijer minimanlna plata je bila daleko niža. Kažu “mi smo jeftina radna snaga“, a danas imamo samo 12 odsto nezaposlenih, za razliku od 26 odsto kada su drugi bili na vlasti“, objasnio je Vučić.

Rekao bi da bi mogli da se dovedu na vlast oni koji bi nas vratili na nezaposlenost od 26 odsto, konstatujući da bi nas vratili na 30 odsto dok bi rekli „keks“.

Vučić: Uvek sam se borio protiv burazerske politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće dozvoliti nikome, pa tako ni Bogoljubu Kariću, da uništi i opljačka nijednu fabriku.

On je, na konfereniji za štampu, na pitanje kako komentariše namere Bogoljuba Karića da za jeftine pare kupi fabriku i zemljište, rekao da kod nas postoje procedure kupovine banaka i zemljišta.

Želja Karića da postane premijer je, legitimna, kaže, ali, kad je o biznisu reč – svi se moraju pomiriti s tim da se moraju poštovati procedure.

„Borio sam se uvek protiv te burazerske trgovine u kojoj dogovorite da nešto uzmete po najmanjoj ceni“, naglasio je Vučić i istakao da ne zna da li su ti navodi o Kariću tačni.

Podsetio je da u Nišu nema nijedne fabrike, izuzev Fabrike duvana, koju nije on doveo lično, a doveo ih je sedam, pošto je tamo svojevremeno sve uništeno i opljačkano.

„Tako nešto neće biti dozvoljeno ni Kariću, a ni drugima“, zaključio je Vučić.

U Njujorku,sledeće sedmice,i s Trampom

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić izrazio je večeras uverenje da će, tokom boravka u Njujorku, iduće sedmice, imati priliku da na kratko porazgovara sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kao i da će on posetiti našu zemlju.

Vučić je, na konferenciji za štampu, najavio da će u Njujorku, gde će porisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN, imati susrete sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i drugim zvaničnicima EU.

„Verujem da ću imati priliku da nekoliko minuta razgovaram sa Trampom. Dobio sam poziv za njegov prijem. Svakako ću ga pozvati u Srbiju“, rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da je njegov poziv već stigao do Trampa i da ćemo posle Džeralda Forda, do kraja ili početkom iduće godine imati zvaničnu posetu američkog predsednika.

Vučić:Neću na Paradu, nisam zainteresovan…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da neće učestvovati u Paradi ponosa u nedelju i da za to nije zainteresovan.

„Nisam ni raspoložen, ni zainteresovan – ni ne pada mi na pamet da idem na tu paradu. Ići će Ana sa nekoliko ministara, koji to žele…Ðorđević, Ružić, gradonačelnik Siniša Mali, on je svake godine tamo…“ rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da ima pametnija posla, a i da nema – ne bi, kaže, išao.

U nedelju će inače imati dosta posla, a prisustvovaće i Vukovom saboru u Tršiću.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana