Vučić: Učinićemo sve da sačuvamo mir Tanjug

Objavljeno: 13.12.2018. 12:54 Izmenjeno: 14.12.2018. 11:54

Namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 12 44, rekao je predsednik Vučić i dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

foto Tanjug

„KiM je za nas velika muka, posebno zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske, što nije zasnovano ni na pravu ni na Rezoluciji 1244. Obaveza Kfora je da raspusti vojsku. Ali, oni to neće uraditi, reći će da se sve promenilo od kada su proglasili nezavisnost“, rekao je Vučić.

Dodao je da nas to dovodi u veoma tešku situaciju, ali da svim majkama poručuje da ćemo činiti sve što možemo da pomognemo narodu na KiM i da sačuvamo mir. „Sve što možemo“, poručio je on Trsteničanima okupljenim na otvaranju fabrike kablova za auto-industriju „Amphenol Automotive Tećnology.

Uputio je još jednu poruku, kako kaže, – svetu. „Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod, jer to vam ni srpski narod ni Srbija neće dozvoliti“, rekao je on.

Sve što Priština radi je protivpravno i ilegalno

Sve što Priština radi je ilegalno i protivpravno, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave britanskog ambasadora u Prištini o tome da Kosovo ima pravo da formira vojsku.

„Sve što Priština radi, a očigledno je da radi uz podršku SAD i Britanije, je protivpravno i ilegalno i u surpotnosti sa članom 9 tačkom B u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao Kfora da razoruža sve albanske oružane formacije. Oni nemaju pravo ni po jednom međunarodnom aktu da formiraju vojsku“, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara u Trsteniku.

„Iz neprava ne može da se stvori pravo. Oni su stvorili nepravo i sada ne mogu da stvore pravo. Mi smo u teškoj, veoma teškoj situaciji. Nadam se da će neko da razume u međunarodnoj zajednici koliko je to za nas opasno“, dodao je.

„Mi ćemo se truditi da štitimo svoj obraz i našu decu, i da ne ulazimo u sukobe“, kazao je predsednik Vučić

Najavio je da će sutra ili prekosutra više govoriti o tome. Da sačekamo, kaže, da vidimo šta će Priština da uradi. Za nas je, kazao je, to svakako ilegalno, a o daljim koracima ćemo obavestavati javnost.

Očekuje, istakao je, da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas upozorio komandanta Kfora na KiM o kršenju međunarodnog prava i da je ukazao da demonstracija sile, bilo zarad izviđanja ili nekog drugog razloga, nikakvog smisla nema, jer nisu Srbi ti koji krše međunarodno pravo, već Albanci.

Izrazio je i nadu da, kako je rekao, neki drugi imaju dovoljno razuma i dovoljno pameti da ne pomisle da je nekakvo rešenje kao što je oružje pametno, dobro i da će nekome doneti doneti prednost.

Ni Haradinaj ni stranci ne mogu da naređuju u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom novih pretnji koje stižu od Ramuša Haradinaja, da Srbija nikome neće da preti i da će staloženo i mirno da reaguje.

Na Haradinajeve izjave da takse prema Srbiji neće biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost i ulazak KiM u međuanrodne institiucije, Vučić ističe da samo čeka, kako kaže, da se „lista želja“ dodatno produži:

„Ja čekam da se ta lista (zahteva) nastavi. Meni je ostalo još pet dana na vlasti, kako je to već zapovedio Haradinaj. Pa dobro, gledaćemo kako da mu ispunjavamo sve to što je tražio. Šta da vam kažem na sve to? U toku je “fontana želja“ a ja to nikad nisam slušao“, kaže Vučić.

On je istakao da u Srbiji Haradinaj nikome ne može da izdaje naređenja, ni on ni bilo ko drugi. „Samo građani Srbije preko svog rukovodstva mogu da upravljaju svojom zemljom. Neće upravljati ni stranci niti Haradinaj kao naš građanin, niti mnogi drugi.

Neka se oni ispucaju sa svim svojim glupostima, ludostima i pretećim izjavama. Mi nikome nećemo da pretimo ništa. Mi ćemo mirno i staloženo stvari da posmatramo i staloženo, razumno, racionalno i mirno da reagujemo“, rekao je Vučić.

Neću da menjam politiku zbog pritiska ulice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da neće menjati svoju politiku zbog pritisaka sa ulice. „Nijednu odluku neću doneti na osnovu pritiska sa ulice. Ja sam za vladavinu naroda, a narod se izjašnjava samo na izborima, ne na ulicama“, podvukao je Vučić, povodom opozicionih protesta.

Dodao je da je njegov posao da se bori za građane Srbije, a opozicija, ako želi da menja vlast, to može da radi samo na miran i demokratski način – na izborima.

„Nije moj posao da se dodovorama bilo kome. Moj cilj nije da srušim ekonomiju ove zemlje, već da zemlja napreduje“, rekao je Vučić i podsetio da je narod na izborima izabrao ono što želi.

„To da ja, kao neki drugi u svetu, menjam politiku zbog pritiska s ulice neću nikada. Neću politiku da menjam ni u izbornoj kampanji. Znam da je moja politika teška, ali je i odgovorna i ozbiljna. Ako vam se ne sviđa, izaberite nekog drugog, a da upadate negde, da vas tuku, taj film mačku o rep da okačite“, podvukao je, na ideje iz opozicije o „upadanju“ u RTS tokom sledećeg protesta.

„Mi nikoga nećemo da tučemo, ni jednu krvavu glavu nećete videti, to što gledate u Francuskoj i SAD. Svima ćemo uvek da očitamo lekciju demokratije, a narod će se pitati samo na izborima“, rekao je

Ponovio je da je narod taj koji na izborima bira ono što želi.

Ukazao je da je nekadašnja „ikona opozicije“ Bojan Pajtić sa šest odsto tri godine držao vlast, da nije imao nikakav legitimitet.

Podsetio je i da je svojevremeno rekao da on sam kada bi imao i 26 odsto ne bi ostao na vlasti, a opozicija nikako da dođe ni do toga.

Šta god da bude u budućnosti, rekao je da želi da narod zna da je tačno da je ova kompanija u Trstenik došla zahvaljujući podrške države.

„Ne bi nikada imali da država nije dala 4,6 miliona evra za ovu fabriku. Oni su zatvarali fabrike u celoj Srbiji za mnogo manje“, ukazao je Vučić dodavši da je to bilo moguće samo zahvaljujući teškim merama koje su sprovedene.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana