Vučić u sredu sa Stoltenbregom o saradnji,regionu Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 13. 11. 2017. 14:45:19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu, 15. novembra, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika.

brisel06102014.jpg

Tokom posete sedištu NATO u Briselu, srpski predsednik će učestvovati i na sastanku Severnoatlantskog saveta. Pred Vučićevu posetu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema ”gorućih pitanja”, te da je reč o sastanku u okviru ”kontinuirane saradnje na najvišem nivou”. Prema procenama u Briselu, očekuje se da će Vučić i Stoltenber da nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje između NATO i Srbije.

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO i 29 ambasadaora zemalja članica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji, kao i odnosi Beograda sa Moskovom.

Očekuje se i da će se konstatovati zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu, održanog novembra 2016. godine. Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za regaovanje u varednim situacijma, koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji. U međuvremenu, Srbija je u saradnji sa NATO radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih ficira u oblasti vojne medicine. Još jedna od tema o kojoj se tada razgovaralo i gde je, prema izvorima Tanjuga u Briselu, postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobraćaja iznad Kosova i Metohije, čija će relaksacije dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobraćaja iznad prostora te pokrajine.

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlansta alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti. On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu. ”Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti”, poručio je Stoltenberg.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste i da ostaje vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana