Za Srbiju važno da do sredine maja ispuni kriterijume EU Tanjug

RegionRegion Pocetna 01. 03. 2018. 11:57:11

„Razgovarao sam sa Hašimom Tačijem o nastavku dijaloga i rešavanju istorijskog sukoba Srba i Albanaca“, rekao Vučić u Sofiji, gde je održan Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU.

vucic-bugarska-lideri--tanjug

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao u Sofiji da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU-Zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.

On je, novinarima, preneo da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, pored napretka zapadno-balkanske šestorke ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.

Kazao je da se bilo reči o tome da treba da region radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već date zemljama i teritoriji Zapadnog Balkana.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili vrlo malo uradile po tom pitanju.

„Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i Zapadni Balkan“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja aktuelno predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi povezanosti regiona.

„U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o autoputu Niš-Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine“, najavio je on.

Vučić je rekao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju autoputa Niš-Dimitrovgrad.

„Očekujemo da ljudi mogu da vide opipljive rezultate naših razgovora“, kazao je on.

Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama po pitanju granica koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.

„Nije lako i jednostavno ali moramo da guramo napred“, zaključio je Vučić.

 

Vučić: Razgovarali smo kada da nastavimo dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je u Sofiji razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

Vučić i Tači sastali su se na marginama Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, kazao da često razgovara sa Tačijem jer je uvek bolje razgovarati nego činiti bilo šta što bi bilo loše po srpski i albanski narod.

On je dodao da nije drago ni Tačiju, a ni da ni on nije preterano radostan kada mora da razgovara sa njim, ali je da je to njihov posao.

„Razgovarali smo o tome kada da nastavimo dijalog u Briselu, kako i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob Srba i Albanaca“, naglasio je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana