Vučić: Podrška Mogerini ubrzanju EU puta Srbije domaći mediji

PolitikaPolitika Pocetna 15. 11. 2017. 08:38:08

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini, da su se složili da su mir i stabilnost na Balkanu zajednički interes Srbije i Evropske unije. Vučić je preneo da je od visoke predstavnice dobio snažnu podršku za nastavak evropskog puta i ubrzanje reformi.Vučić i Stoltenberg :Politika vojne neutralnosti Srbije nije prepreka za saradnju sa NATO-om.

brisel06102014.jpg

Predsednik Srbije u Briselu je prisustvovao i sastanku Severnoatlantskog saveta, a posle razgovarao sa generalnim sekretarom alijanse Jensom Stoltenbergom. Oni su ponovili zajedničku ocenu da srpska politika vojne neutralnosti nije ni kamen spoticanja ni prepreka za saradnju sa NATO-om.

Zahvalan sam na poštovanju koje mi je ukazano u sedištu NATO-a, kaže predsednik Vučić i kao najvažniji utisak ističe podatak da oni ne „diraju u našu vojnu neutralnost“, a da je na nama da iskoristimo sve mogućnosti za saradnju, ne samo na dobrobit naših naroda, već i celog regiona. Nama ne treba, niti odgovara proizvodnja novih problema, kaže Vučić i podseća da i dalje imamo različite poglede na događaje iz prošlosti, ali smo zajedno, ipak zagledani u bolju budućnost. „Zamolio sam Stoltenberga ne samo da ne ukidaju snage, već i da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

U svim pričama na temu istok–zapad, neminovno je pitanje kako na saradnju s jednom, gleda druga strana i kako naša politika vojne neutralnosti funkcioniše u praksi. Predsednik Vučić kaže da razumevanja ima na obema stranama, a da naša pozicija ostaje ista.

Prethodno Vučić je u Briselu imao, kako navodi, dug, otvoren i dobar razgovor sa Federikom Mogerini i dobio snažnu podršku za ubrzanje reformi na našem evropskom putu.

Imamo prioritete u Srbiji, ali i u regionu, poručuje Vučić i dodaje da, za razliku od drugih, mi ne bežimo od odgovornosti da učestvujemo u traženju rešenja i donošenju teških odluka. Budućnost Kosova i Metohije je, kaže predsednik, naše najvažnije pitanje.

Bakir Izetbegović nikada u direktnim razgovorima sa nama nije pominjao mogućnost da BiH prizna nezavisnost Kosova i Metohije. Ne razumem, kaže Vučić, zašto to priča na nekom drugom mestu. Srbija je, zajedno sa Hrvatskom garant sprovođenja „Dejtonskog sporazuma“ i može da govori o BiH, ali Bakir, koji je samo predstavnik bošnjačkog entiteta u Federaciji, ne sme na svoju ruku da govori o Srbiji.

Srbija, nijednim postupkom, nije i neće inicirati ništa što može da ugrozi mir i stabilnost u regionu. Nedobronamerne izjave i ispade pojedinih regionalnih lidera trpimo ne zato što smo slabi i ne umemo da na njih odgovorimo, već, zaključuje predsednik Srbije, zato što mislimo da je naša ruka, ispružena za saradnju, najbolje rešenje za Zapadni Balkan.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 17°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana