Vučić svečano dočekao kancelara Kerna Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 02. 2017. 12:00:54

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao kancelara Austrije Kristijana Kerna, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.Vučić predlaže carinsku uniju za zemlje regiona.Kern: Srbija nije „zadnje dvorište“ Evrope

Beograd, 17. februara 2017 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic docekao je saveznog kancelara Republike Austrije Kristijana Kerna ispred Palate Srbija. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ dr

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ dr

Vučić je Kerna dočekao ispred Palate Srbije, gde je  održan i sastanak dvojice zvaničnika.

Posle sastanka, premijer Vučić i kancelar Kern obratili se novinarima.

Austrijski kancelar doputovao je sinoć u Beograd i premijer Vučić priredio je neformalnu veceru za gosta iz Austrije.

Razgovarali su o odnosima dve zemlje, migrantskoj krizi i situaciji u regionu.

vucic-kern

Vučić: Austrija prijateljska zemlja,hvala Kernu na podršci

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se danas svome gostu kancelaru Austrije kristijanu Kernu na svemu što njegova zemlja radi na očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu i podvukao da na Austriju gledamo kao na prijateljsku zemlju koja nam daje veliku podršku na putu ka EU.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da kancelar Austrije ima uvek razumevanja i sluha za probleme u ovm delu Evrope, ističući da to nije slučaj baš i sa svim drugim zemlajma Evrope.

„Vi uvek imate razumevanja i pažnje i da nam pomognte i hvala na takvoj vrsti podrške“ rekao je Vucicć obraczhuajući se austrijskoim kancelaru kome se zaghavlio na piodršci i pomoći na evropskom putu Srbije.

Vučić predlaže carinsku uniju za zemlje regiona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predao je danas austrijskom kancelaru Kristijanu Kernu „papir“ o Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u regionu.

Reč je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se „približe naše teritorije“ i olakša protok robe.

Premijer nije precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama.

On je rekao da je o tom „papiru“, na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

„To je moja ideja, prvi put sam uručio taj papir Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće tržište, atraktivnije“, rekao je Vučić.

Smatra da je to budućnost regiona.

„Što bogatiji budemo, to će biti bolje za nas. To je neka moja lična ideja i inicijativa“, poručio je premijer.

Kern: Srbija nije „zadnje dvorište“ Evrope

Savezni kancelar Austrije Kristijan Kern izjavio je danas da Srbija za Evropu nije „zadnje dvorište“, već njena „dnevna soba“ i da je ona deo koji mora još više da se približi Evropi.

Kern je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksnadrom Vučićem, takođe istakao da u trenutku kada se suočavamo sa nizom izazova, što važi naročito za Balkan, izuzetno ceni napore koje Srbija na čelu sa premijerom Vučićem pruža za održanje regionalne stabilnosti.

„Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju“, rekao je kancelar Kern na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerom Vučićem.

Austrijski kancelar je dodao da najviše mora da se uradi na infrastrukturnim projektima, pre svega železnici i auto-putevima, jer, kako je konstatovao, to povezuje narod na Balkanu.

On je u tom kontekstu pohvalio i inicijativu predsednika Vlade Srbije da se na Zapadnom Balkanu stvori slobodno trgovinsko tržište i carinska unija, jer je to nešto što može da poveća blagostanje u regionu.

„To je i u interesu Austrije, pozitivan privredni razvoj. Naša preduzeća su veliki investitori u Srbiji. Razgovarao sam sa mnogima od njih ovde i kažu da se osećaju veoma prijatno i da su spremni da nastave put razvoja i investicija u Srbiji“, rekao je Kern.

Kancelar je dodao da je trenutno veoma teška situacija u svetskoj politici, da se svet suočava sa nizom izazova, a da to važi i za Balkan.

On je naglasio da izuzetno ceni napore Vlade Srbije na održavanju stabilnosti u regionu, jer je to važno, ne samo za Srbiju, već i za Evropu.

Kern je ocenio da Austrija može više da učini i da se intezivnije angažuje kada je reč o razvoju privrede regiona i da u tom kontekstu jasno vidi Srbiju kao sagovornika sa EU.

On je dodao da je sa premijerom Srbije razgovarao i o pitanju migracija, i ukazao na veoma dobre odnose.

„Želimo da proširimo podršku srpskim snagama, a kao priznanje za savladavanje migracionih izazova, uručićemo od 1. marta Srbiji infracrvene uređaje“, rekao je Kern.

Kancelar se osvrnuo i na srpsku zajednicu u Austriji koja, prema zvaničnim podacima, iznosi oko 300.000 građana.

On je, međutim, dodao da se sa Vučićem saglasio da je ta brojna znatno veća.

„Imamo izuzetno dobru razmenu i saradnju. Srpski građani u Austriji su veoma lojalni i povezani sa Srbijom, ali i sa Austrijom, koja im je takođe domovina“, zaključio je Kern.

Premijer Vučić je zahvalio na podršci koju Austrija pruža Srbiji na putu ka EU i izrazio nadu da će ona u narednom periodu biti još snažnija.

„Zahvalni smo i na pomoći u suočavanju sa migrantskom krizom. Očekujemo i nadamo se i dodatnoj pomoći, a austrijski predstavnici su dobrodošli na teritoriji Srbije i radosni smo što možemo da vas ugostimo“, rekao je Vučić.

On je rekao da je Kerna upoznao sa svojom inicijativom za Zapadni Balkan o slobodnom trgovinskom tržištu i carinskoj uniji.

Vučić je pojasnio da austrijski investitori na teritoriji Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi, ali i dodao da je cilj Srbije da pojača svoje prisustvo na teritoriji Austrije.

„Na vašim ulicama više čujem srpski nego austrijski jezik i to najviše govori o našem prijateljstvu i bliskosti“, sa osmehom je završio Vučić.

Vučić je rekao da Austriju doživljavamo kao prijateljsku zemlju, sa kojom nas veže mnogo toga i ponovio da Austrija i njena vlada imaju apsolutno razumevanja za dešavanja na ovim prostorima i da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže.

„Voleli bismo kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije kao što to čini austrijska vlada“ rekao je Vučić.

Vučić je podsetio na ultimatum iz 1914. godine kada je Srbija odbila da austrijski policajci na teritoriji Srbije istražuju Sarajevski atentat, što je dovelo do početka Velikog rata, a da su se stvari sada promenile, te da zajedno sa austrijskim policajcima radimo na čuvanju granica od ilegalnih migranata.

On je zahvalio kancelaru Kernu na saradnji i podršci u migrantskoj krizi koju pružaju Srbiji, rekavaši da očekuje dodatnu pomoć i podršku.

„To pokazuje da su se neke stvari promenile i da danas stvari rešavamo partnerski, a ne tražimo razloge da budemo jedni protiv drugih“, rekao je Vučić.

Posebno je naglasio da je zahvalan austrijskom kancelaru što je posvećen očuvanju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Vucicć je ponovio da Austrija i njena vlada imaju apsolutno razumevanja za dešavanja na ovim prostorima i da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže.

„Voleli bismo kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije kao što to čini austrijska vlada“ rekao je Vučić.

Premijer je izrazio nadu da će susreti sa austrijskim predstavnicima, iako nisu retki, biti još češći, kao i da Austrija može da pomogne u rešavanju problema.

„Nas nije sramota da kažemo da naša ekonomija može da bude moror razvoja cele Evrope, ali za to je uslov da očuvamo mir i stabilnost, a za to nam je potrebna pomoć“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, austrijski kancelar je rekao da podržava ulaganja u Srbiju, jer se Srbija ozbiljno bavi politikom privlačenja investitora.

„Sve političke snage u Srbiji nastoje da se naše kompanije ovde prijatno osećaju i na tome smo zahvalni“, naveo je Kern, sa kojim se saglasio i premijer Vučić, istakavši kao pozitivan primer dolazak fabrike Leoni u Niš, koja će predstavljati sigurnost i za radnike i za inženjere.

Kern:Vučić ne moli, ali Srbiji se mora više pomoći

Kancelar Austrije Kristijan Kern izjavio je da Srbija ne može da postane parking za izbeglice, te da se Srbiji mora pomoći više u finansijskom smislu.

„Srbija je dobila skromne doprinose EU. Vučić je čovek koji ne moli za nešto, ali potrebno je da podržimo Srbiju“, rekao je Kern.

On je dodao da je svima u interesu da ostane na snazi dogovor sa Turskom, ali da je važno da se sličan dogovor postigne i sa severnoafričkim zemljama.

„cilj je da izbeglice na pristojan i dostojanstven način budu zbrinute“, zaključio je Kern i dodao da se zemlje EU moraju više i ozbiljnije baviti uzrocima izbeglištva

Produbljivanje dobrih odnosa

Kern želi, kako je najavio uoči posete, da produbi dobre odnose izmedu Austrije i Srbije, te da u Beogradu razgovara o jacanju ekonomske saradnje, nastavku saradnje u suzbijanju ilegalne migracije i približavanju Srbije EU.

„Dolazim u Srbiju uveren da je reč o stabilnoj zemlji i da postoje značajne mogućnosti da unapredimo odnose na temelju zadivljujućih reformi koje je sprovela srpska vlada, poručio je Kern u intervjuu Tanjugu, uoci zvanicne posete Beogradu.

Kern navodi da sa premijerom Vučićem, za kojeg kaže da je trezveni, dosledan političar kojem su u interesu pozitivan razvoj i mir u regionu, ima puno stvari o kojima će razgovarati, a koje povezuju dve zemlje – pre svega, reč je o ekonomskim odnosima.

Kern će tokom dana imati zvanične razgovore i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Planirano je i da se sastane i sa predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

Gosta su osim premijera dočekali Jadranka Joksimović i Nebojša Stefanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana