Vučić i Skot o Siriji, Srbija čuva vojnu neutralnost Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 15. 04. 2018. 13:00:19

Skot pozvao Srbiju da podrži istragu koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a Vučić poručio da Srbija čuva vojnu neutralnost.

skot-vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD-a Kajlom Skotom, kako bi razgovarali o situaciji u Siriji, posle koalicionih vazdušnih udara.

Ambasador Skot je naveo da su SAD u potpunosti uverene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgrađu Damaska, 7. aprila, kada su desetine ljudi poginule, a stotine ranjene, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Skot je naglasio da je taj napad bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Američki ambasador je, takode, istakao da Rusija nije uspela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrebi“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Skot je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su koalicioni napadi 14. aprila bili neophodni, srazmerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spreče dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se meša u odnose izmedu velikih sila.

„Srbija ljubomorno cuva i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos“, naveo je predsednik Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 16°C
Min: 9°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana