Vučić se u Indiji sastao sa Rogozinom Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 09. 01. 2017. 20:15:22

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas tokom zvanične posete Indiji sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.Vučić: Pomoć Rusije za izlazak na tržište Indije

printskrin-vucic-rogozin

foto printskrin Tanjug

Vučić i Rogozin će od 10. do 13. januara učestvovati na samitu investicija „Vibrant Gujarat Global Summit“, u indijskom gradu Gandinagaru, u saveznoj državi Gudžarat, a planirano je da se srpski premijer sastane i sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem.

„Vibrant Gujarat Global Summit“ je jedan od najznačajnijih međunarodnih poslovnih skupova u Indiji.

Glavna tema samita je održivi ekonomski i socijalni razvoj, a u fokusu su i aeronautika, odbrana, poljoprivreda i prehrambena industrija, biotehnologija, hemijska, petrohemijska i farmaceutska industrija, inovacije, istraživanje i razvoj, IT, obnovljiva energija i održivi razvoj, saobraćaj, tekstilna industrija, MSP i preduzetništvo, turizam i druge oblasti.

 

 

Vučić: Pomoć Rusije za izlazak na tržište Indije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom razgovarao o saradnji dve zemlje, ali i o podršci Rusije unapređenju odnosa Srbije sa Indijom.

Vučić je novinarima u Ahmedabadu, gde se sastao sa Rogozinom, rekao da su Rusi više godina prisutni u Indiji, sa kojom imaju odličnu ekonomsku saradnju, te da Srbija od Rusije može da očekuje podršku kako bi bila prisutnija na ogromnom tržištu Indije.

„U martu imaju veliki samit, sve ruske kompanije koje proizvode i prodaju naoružanje dolaze. Nama je ponuđena podrška da možemo da učestvujemo u određenim poslovima, remontima, da mi dobijemo deo tog posla, da možemo time da zaposlimo više ljudi u Srbiji“, rekao je Vučić.

Naveo je i da Rusi mnogo bolje poznaju Indiju, te da Srbija može dobiti saveta kako da sebi otvori put za ekonomsku saradnju na tom prostoru.

Vučić je rekao da je sa Rogozinom razgovarao i o političkim odnosima, koji su dobri, te zahvalio na podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Bilo je reči i o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je Vučić, navodeći da je u prvih devet meseci prošle godine naš izvoz u Rusiju uvećan za 10,4 odsto u odnosu na 2015.

Uvoz je pao, pre svega zbog manjeg uvoza energenata, naveo je Vučić.

On je istakao da je u Srbiju 2016. godine došlo 5,1 odsto više turista u odnosu na 2014, te da očekuje dolazak još većeg broja Rusa u Srbiju.

Istakao je da je sa Rogozinom razgovarao i o vojnoteničkoj saradnji, dodajući da namenska industrija predstavlja jedan od značajnijih faktora za budući ekonomski rast Srbije.

„To je jedan od motora razvoja Srbije i u namensku industriju uložićemo mnogo više novca nego što smo mislili da ćemo biti u situaciji“, naveo je Vučić i dodao da u svetu nikada nije bila veća potražnja za proizvodima namenske industrije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana