Vučić: Sa Indijom možemo u trgovini da dostignemo i milijardu dolara Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 10. 01. 2017. 08:41:11

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, posle razgovora sa indijskim kolegom Narendrom Modijem, da veruje da ukupna tgovinska razmena koja je sada na nivou od 130 miliona dolara, može da dostigne i čitavu milijardu za pet do sedam godina.

vucic-modli-indija

Vučić je novinarima nakon sastanka sa Modijem rekao da je taj sastanak velika čast i za Srbiju i za njega lično te da su imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

„Ali, mnogo je važnije da smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje, o tome šta treba da uradimo da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu koja je na nivou od 130 miliona dolara. Mislim da možemo ne da je udvostručimo ili utrostručimo, već da dođemo do milijarde za svega pet do sedam godina. Za to je potrebno mnogo više da radimo“ rekao je premijer Srbije.

Kako je rekao od ove godine će raditi mešoviti Komitet koji zbog naše nespremnosti nije formiran u 2016. godini. „Razgovarali smo o poljoprivredi, od semenske prozivodnje do prerade, zdravstvu, o vojnoj namenskoj industriji, gde postoji više mogućih tipova saradnje naše drazave sa njihovim privatnim kompanijama, naših kompanija sa njihovim, na mnogo načina“ rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o zajedničkom izlasku na tržište sa Ruskom federacijom.

Premijer Vučić pozvao je premijera Modija da poseti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima.

Dvojica sagovornika razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti prehrambrene proizvodnje, poljoprivrede, farmacije, namenske industrije, turizma i informacionih tehnologija.

„Veliki potencijal za saradnju dveju zemalja leži u izvozu jestivog ulja, soje i uljanog semena iz Srbije u Indiju“, rekao je premijer Modi i predložio da Srbija bude partner Indije u programu za razvoj prehrambene industrije i prerade hrane za 2017-2018. godinu.

Zamolićemo Indiju da bude protiv Kosova u Unesko

Predsednik Vlade Indije Narendro Modi pružiće punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, odnosno, Indija ni na koji način neće priznati kosovsku nezavisnost, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa premijerom Indije, istakao da je ta podrška veoma važna za Srbiju, imajući u vidu da se verovatno ponovo bliži glasanje o članstvu Kosova u Unesku. „Zamolićemo ih da budu apsolutno protiv“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da će kasnije danas razgovarati i sa predsednikom Kenije Uhuruom Kenijatom kojeg će takođe zamoliti da glasa protiv kosovskog članstva u Unesku. „Oni na njegovu inicijativu ne priznaju nezavisnot Kosova. Oni su bili uzdržani (na prethodnom glasanju). Pokušaćemo da pridobijemo njihov glas protiv, jer se u Unesku računaju samo glasovi za ili protiv“, objasnio je Vučić.

Predsednik Vlade je dodao da je iskoristio priliku da premijera Modija pozove u Srbiju. „Mislim da će to biti još jedna velika poseta Beogradu. Očekujem da se to uskoro i dogodi“, zaključio je Vučić.

Vučić sa zvaničnicima Indije o ekonomskoj saradnji

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je u odvojenim sastancima, sa državnim ministrom Gudžarata Vidžajom Rupanijem i predsednikom Federacije privrednih komora Indije Sorabom Patelom.

patel-indija-vucic-tanjug

Privrednici indijske države Gudžarat zainteresovani su za farmaceutsku industriju u Srbiji i poljoprivredu, ali pokušaćemo da dovedemo i što više turista iz Indije u našu zemlju, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa glavnim ministrom Gudžarata Vidžajem Rupanijem, rekao da je postignut dogovor da privredna delegacija te države, sa premijerom Indije Narendrom Modijem i Rupanijem na čelu, dođe u Beograd.

Kako je dodao srpska delegacija razgovarala je sa predstavnicima Federacije indijskih privrednih komora i o dolasku više turista u Srbiju. „Oni neretko dolaze u Dubrovnik. Rekao sam da je Beograd, uz sve poštovanje starog grada, da mislim da je Beograd lepši i da ima da se vidi mnogo više stvari nego u Dubrovniku i gradovima koje posećuju“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je sagovornicima poručio da je Srbija spremna na sve kako bi ublažila vizni režim i privukla što više turista u Srbiju. „Onda će mnogi doći, videti Beograd, zavoleti ga, potrošiti novac, ali uložiti i u svoje poslove, što je za nas od izuzetnog značaja. Turizam je bila jedna od grana o kojoj smo diskutovali i za koju verujem da ćemo imati konkretne korake u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da Srbija sa Privrednom komorom Indije ima potpisan sporazum o saradnji još iz 2003, ali da se nije mnogo odmaklo na tom planu.  „Sada smo dogovorili razmenu delegacija iz različitih sektora, kako bi naši privrednici odlazili u Indiju, i njihovi dolazili u Srbiju. Mislim da posle toga možemo da očekujemo rast trgovinske razmene, njihove nove investicije, ali i dolazak naših kompanija koje u Indiji mogu da zarade novac“, rekao je Vučić.

Vučić obišao muzej Mahatme Gandija u Gandinagaru

Premijer Aleksandar Vučić obišao je danas muzej Mahatme Gandija u Gandinagaru. Vučić je obišao muzej, prisustvovao je projekciji filma o životu i radu Mahatme Gandija, lidera i duhovnog vođe borbe za nezavisnost i oca moderne Indije, pogldao eksponate i izložbu slika koja prikazuje Gandijev život i rad, i upisao se i knjigu utisaka.

gandi-muzej-vucic-tanjugvideo

Vučić na Samitu u Indiji: Srbija najbolja za investiranje

Premijer Aleksandar Vučić danas je u obraćanju na samitu „Vibrant Gudžarat“ u indijskom gradu Gandinagaru rekao da će Srbija obezbediti najbolje moguće uslove za kompanije iz te zemlje koje će investirati u našoj zemlji.

„Obezbedicemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za nase investicije“, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je cestitao indijskom kolegi Narendru Modiju na veoma dobrim ekonomskim rezultatima.

U obraćanju Vučić je podsetio Modija da mu je na jutrošnjem sastanku obećao da će doći u Srbiju i još jednom naglasio da će Srbija biti uvek pouzdan partner Indiji.vucic-kenija

Foto Tanjug 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana