Vučić:Nemačka za nas ključna zemlja, hvala na podršci Tanjug,Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 16. 04. 2018. 18:07:03

Nemačka je ključna zemlja za Srbiju, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je samo trgovinska razmena s pokrajinom Baden Virtenberg, čiji je premijer Vinfrid Krečman danas njegov gost, da je ta razmena dostigla prosle godine 602,4 miliona evra, što je povećanje od 12,6 odsto.Krečman: Potpuno uvereni da je Srbiji mesto u EU.Brnabić: U Baden-Virtenbergu imamo odličnog partnera

Beograd, 16. aprila 2018 - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se danas u Beogradu sa premijerom nemacke savezne pokrajine Baden-Virtemberg, Vinfridom Krecmanom. Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimovic. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Ovde su velike kompanije iz te pokrajine, poput Boša, ali u Pančevo dolazi CTF, uložiće 160 miliona evra, rekao je Vučić na pres konferenciji s Krečmanom, uz opasku da nama isto tako trebaju i stotine malih firmi iz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu sto povoljniji.

Vučić je zahvalio Krečmanu sto je u Beograd doveo delegaciju od sto ljudi, što, kako je rekao, govori o podršci koju pružaju Srbiji, ali i o njihovoj zainteresovanosti za budućnost Srbije.

Hvala na iskrenoj podršci evro putu Srbije, radićemo da postignemo te standarde, govorili smo i o svim drugim pitanjima koja Srbija mora da resava na evropskom putu…

Premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman posetio je danas Beograd sa oko 100 privrednika iz te pokrajine i poručio da time žele da otvore prostor za nove investicije u našoj zemlji.

Da bi preduzeća pokazala veći interes za našu zemlju moramo da smanjujemo birokratiju, da obezbedimo lakše osnivanje firmi, veću podršku za infastrukturne projekte, rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju, a bez dualnog obrazovanja ne možemo da razmišljamo o novim investitorima.

„Hoću da se zahvalim Krečmanu na podrsci evropskom putu, radićemo posvećeno i borićemo se da dostignemo standarde EU, zato smo i govorili o svim pitanjima koje Srbija mora da pokrene“ dodao je Vučić.

Kako je rekao očekuje da ove godine dostignemo pet milijardui evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom.

Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44,619 radnika i da očekuje da će ih biti i više od 50.000.

„Jasno da je Nemačka bukvalno ključna zemlja za Srbiju“ rekao je predsednik Srbije i dodao da brojke o tome govore.

U tom smislu je ukazao i da raste broj turista iz Nemačke, da ih je prethodne godine bilo 78.300, što je povećanje od 12,3 odsto, od kojih je 23.000 došlo brodom.

On je istakao da veruje da ta cifra ove godine može premašiti i 100.000 nemačkih turista.

Vučić je rekao da su razgovarali i o projektima vezanim za Dunavsku strategiju, zaštiti životne sredine, i rekao da u toj oblasti prilično zaostajemo, ali smo imali obavezu da zemlju prvo spasavamo od bankrotsva.

Predsednik Srbije je ukazao da tri godine za redom imamo suficit u budžetu, čime se ne mogu pohvaliti mnoge evropske zemlje, ali i podvukao da imamo mnogo toga da naučimo od nemačke pokrajine Baden Virtemberg.

„Ne stidimo se da kažemo da smo spremni da učimo od vas“ kazao je Vucicć i poželeo gostima iz Nemačke dobrodošlicu uz poziv da dolaze češće i da se osećaju kao kod svoje kuće.

Krečman: Potpuno uvereni da je Srbiji mesto u EU

Nemačka i Baden-Virtenberg nastaviće da podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, izjavio je danas premijer te nemačke pokrajine Vinfrid Krečman i dodao da je Srbiji mesto u Uniji.

Krečman je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da je doputovao u Srbiju da pomogne u ozbiljnim naporima i pruži joj podršku na put ka EU.

„Srbiji je mesto u EU i u to smo potpuno uvereni. Doprinos Srbije u pristupnom procesu zaslužuje veliko poštovanje“, podvukao je on dodajući da Baden-Virtenberg želi da da svoj doprinos evropskom putu Srbije.

Krečman je kazao da se raduje što je mogao da se odazove pozivu da dođe u Srbiju, koju je dobio aprila 2015.godine, kada je Vučić boravio u Baden-Virtenbergu.

„Brojnost delegacije koja se sastoji od predstavnika politike, privrede, nauke, i cvilnog društva pokazuje da ozbiljno želimo da intenziviramo i produbimo saradnju sa Srbijom“, naglasio je on.

Krečman je kazao da postoji prostor za produbljivanje saradnje postoji u ekonomskoj razmeni, te posebno naglasio da sutrašnja sednica mešovite komisije, ali i Dunavska strategija pružaju mogućnosti za kooperaciju.

„Dunav je velika evropska reka koja ima svoj izvor u Baden-Virtenbergu. I sam živim na Dunavu, gde sam naučio da plivam, i ta reka koja povezuje treba da bude podsticaj za saradnju“, kazao je on.

Krečman je objasnio da je došao da pomogne Srbiji u ozbiljnim naporima na putu ka EU, dodajući da su potrebne još reforme, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti planiranja.

„To je posebno važno za mala i srednja preduzeća, koja su kičma privrede Baden-Virtenberga, jer ona nemaju velike pravne službe, i ako se odluče da investiraju, a hoće sigurno jer je ovo atraktivno tržište, moraju da postoje i atraktivni uslovi“, rekao je on.

Ukazao je da se svet nalazi pred velikim promenama, i da su neophodni održivost, zaštita klime, gde srpska privreda mora preskočiti neke nivoe, kroz koje je prolazila Nemačka, što je veliki izazov i prostor za saradnju.

Takođe je naglasio da su potrebni napori u oblasti digitalizacije kako bi Evropa ostala konkurenta, jer na globalnom trzištu pored SAD, sada imamo i Kinu, te je bithno da Evropa ostane snažna, prostor mira i blagostanja.

Kada je reč o ekologiji Krečmar, koji je političar iz redova stranke Zelenih, potvrdio je da je i o tome bilo reči i naglasio da na svetskim tržištima mogu biti konkurentna samo ona preduzeća koja se pridržavaju svetskih standarda.

Istakao je da je neophodno i da se zemlje posvete digitalizaciji kao i održivosti, zbog čega će i to biti teme na mešovitoj komisiji.

Krečman je kazao da će uložiti i napore u negovanju prijateljstva dva naroda.

Brnabić: U Baden-Virtenbergu imamo odličnog partnera

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je večeras prijemu u Beogradu koji je organizovao premijer Baden-Virtenberga Vinfrid Krečman, i poručila da je jedan od najvažnijih poslova Vlade Srbije otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mesta i da u tome Srbija ima odličnog partnera u nemačkoj pokrajini Baden-Virtenberg.

Brnabić je rekla da ocekuje da privredna saradnja sa nemačkom pokrajinom u ovoj godini bude još bolja nego u 2017. godini, te da će prijateljstvo između Srbije i Nemačke nastaviti da raste.

„Velika je čast da imamo dobro partnerstvo sa pokrajinom Baden-Virtenberg koja je ekonomski najjača i najnaprednija u Evropi“, rekla je Brnabić na prijemu koji je okupio privrednu delagaciju iz nemačke pokrajine, a kome su prisustvovali nemački amabsador Aksel Ditman i ministri, među njima Zoran Ðorđević i Goran Trivan.

Navela je da će privredna delegacija iz nemačke pokrajine tokom boravka u Srbiji i sutra razgovarati o tome kako da se šire nemačke kompanije u Srbiji, o dolasku novih firmi, o tome kako plasirati proizvode iz Srbije na nemačko tržište, ali i o saradnji iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja…

Navela je da više od 100 značajnih kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtenberga danas posluje u Srbiji, a u kojima je zaposleno više od 8.000 ljudi.

Brnabić kaže i da je robna razmena Srbije i Baden-Virtenberga u 2017. prevazišla 600 miliona evra, što je za 12 odsto više nego u 2016. godini.

Krečman je rekao da Srbiju i Baden-Virtenberg povezuje dugogodišnje prijateljstvo, te da u toj nemačkoj pokrajini živi dosta ljudi porekom iz Srbije, među njima dobri radnici i fudbaleri.

Cilj njihove posete je, kaže, da se ojača blisko partnerstvo između Srbije i Nemačke i dva naroda.

Najavio je da će privredna delegacija sutra posetiti nemačku firmu Boš koja je u proizvodni pogon u Srbiji uložila 70 miliona evra, te da će tokom boravka u Srbiji biti reči o potencijalima za proširenje ekonomskih odnosa.

Ono što je Srbija do sada uradila, ističe Krečman, zaslužuje njegovo poštovanje, a prvi rezultati dobrog rada, kako je ocenio, vidljivi su u privrednom rastu Srbije i smanjenju nezaposlenosti.

Krečman je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ljubaznom pozivu da posete Srbiju.

Istakao je da EU mora da podrži Srbiju na njenom evropskom putu, da to i čini kroz finansijsku i političku podršku, ali i da Srbija u tom pogledu treba da da svoj doprinos.

Podsetio je da je 6. februara Evropska komisija usvojila Strategiju kojom je Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana obećano da će se vrlo brzo priključiti EU, te da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini naglasila rešenost i volju da se na tome radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana