Vučić i Bufije: Srbija na dobrom ekonomskom putu Tanjug

Objavljeno: 28.02.2017. 09:38 Izmenjeno: 01.03.2017. 09:55

Predsednik vlade Aleksandar Vučić i premijer nemačke savezne pokrajine Hesen Folker Bufije saglasili su se danas da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, kao i da je potrebno očuvati političku i pravnu stabilnost, te dodatno popraviti poslovni ambijent.

foto Tanjug

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom nemačke pokrajine rekao da Hesen ima osam puta veći BDP nego Srbija, iako je po broju stanovnika nešto manji, te da je, sa još tri nemačke pokrajine, najznačajniji deo Nemačke za Srbiju, jer tu izvozimo 75 odsto ukupne robe.

Premijer je rekao da kompanije iz Hesena zapošljavaju osam hiljada radnika u Srbiji, od Štade, koja je naveći investitor, do Norma grupe i Kontinentala. „To je za nas od velikog značaja i želimo da unapređujemo tu saradnju“, rekao je Vučić i zahvalio Bufijeu na podršci.

Premijer je rekao i da je Bufijea upoznao sa ekonomskim parametrima koji su bolji nego što je ranije bio slučaj. „Saglasili smo se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali da je potrebno još mnogo toga da promenimo, da održimo političku stabilnost i da osiguramo pravnu sigurnost i popravljamo poslovni ambijent“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unapredila političku stabilnost, što će stvoriti uslove da dođe još više kompanija iz Hesena. Kako je objasnio, u odnosu na 2010, kada je trgovinska razmena sa tom nemačkom pokrajinom bila 143 miliona evra, u 2016. ona je bila više nego duplo veća – 314,6 miliona evra.

Vučić je rekao da je veoma ponosan što smo privukli nemačke kompanije koje svoj proizvod izvoze u Nemačko, jer je to dovelo do toga da postoji suficit u trgovinskoj razmeni sa Hesenom. On je dodao i da je izvoz Srbije u Hesen veći od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno.

Vučić je naveo i da je premijera Hesena upoznao sa idejom, kako je rekao, od ključnog značaja, a to je istinska carinska unija zemalja zapadnog Balkana i stvaranje većeg tržišta koje bi se integrisalo u veće – tržište EU.

Premijer je naveo i da smo od Bufijea dobili podršku i za naše evropske integracije i podstito da smo otvorili juče dva nova poglavlja u pregovorima sa EU i istrvremeno se zahhvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na svemu što je činila i čini da pomogne naporima Srbije u tom procesu, ali i podršci za sve buduće projekte i onome što možemo zajednički da radimo.

Prema njegovim rečima, Bufije je iskreni prijatelj Srbije, zna delom i naš jezik jer mu je majka iz Pazove, te da je premijer Hesena razgovarao sa podunavskim Švabama juče.

U tom smislu Vučić je najavio i da će i on razgovarati više sa njima posebno kako bi se uspostavlila bolja saradnja i u kontekstu Dunavske strategije, ali i Novog Sada kao buduće kulturne prestonice Evrope i najavio nova velika ulaganja u Vojvodinu.

Naveo je i da će u svojim poslednjim nedeljama kao premijer da radi da obezbedi što veći dolazak privrednika iz Hesena i uopšte stranih investitora kao i što više posetilaca iz te Nemačke pokrajine dođe u Srbiju.

 

Kako sam ja kriv što su opljačkali radnike pre 12 godina

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlada nastoji da obezbedi rast i napredak ekonomije i standard građana, ali i da pomogne onima koji su opljačkani pre više od decenije.

On se osvrnuo na slučaj radnika preduzeća u Nišu upropašćenih pre više od decenije. „Neko ih je opljačkao pre 10 i 12 godina, ništa im niko u međuvremenu nije dao i pomogao, a danas kažu da im ništa ne dajemo, mi koji izmišljamo načine da im sad pomognemo“, rekao je premijer. „Dođu mediji, pa kažu da ne dajemo – ja, koji dajem, a nisam ni kriv, ni dužan zbog njihove situacije“, rekao je Vučić i dodao da to vidi kao znak da smo kao društvo u ozbiljnom problemu, jer probleme ne sagledavamo na pravi način.

 

Vučić:Samo „daj, daj, daj…“, ljuti me to

Od ključnog je značaja da se u Srbiji ojača privatni sektor, u kojem radi samo 1,4 miliona ljudi, a koji izdržava ceo javni sektor i penzionere, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

„Jedino sam ljut kada vidim da svi od države traže – samo daj, daj, daj, umesto da se država meša što manje, umesto da pričamo o tome kako da razvijamo privatni sektor, o čemu niko u Srbiji neće da priča“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da privatni sektor izdržava penzionere i kompletan javni sektor, te da zato treba da podiže plate, a ne da „svima životni san bude da se zaposle u javnoj administraciji“.

Premijer je dodao da će penzije i plate u javnom sektoru ove godine ipak biti uvećane, čak i za javnu administraciju, jer je stanje u javnoj administraciji dobro.

Podvukao je, međutim, da rashodna strana nije dobra, te da izdvajanja za kapitalne investicije nisu dovoljna, što govori da nismo u stanju da potrošimo novac kako bi trebalo:

„Mi smo u stanju da trošimo novac samo na „dajte nam na primanja“, a ne da kreiramo rast i novac za budućnost“, rekao je on.

On je naveo i da priče o tome da neko može da izvuče novac iz „državnog ćupa“ ne stoje, jer tog novca – nema.

 

Mir i stabilnost ćemo čuvati, ponižavanje nećemo dozvoliti

Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost u regionu jer je to uslov napretka i novih investicija, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, ali i istakao da država neće dozvoliti da je neko ponižava.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom nemačke pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom, upitan o situaciji u regionu, rekao da Srbija prati dešavanja u Makedoniji, da se ne meša u unutrašnje stvari te zemlje što je, kaže, korektan i fer stav prema komšijama. „Imali smo uvek dobre odnose između Beograda i Skoplja, verujem da ćemo moći da ih zadržimo, ali nikome nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava“, rekao je Vučić.

Kad je reč o BIH, Vučić kaže da je to teško pitanje za Srbiju i da je o tome najduže razgovarao i sa Bufijeom. „Jedino što sam njemu obećao i građanima Srbije je da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, jer je to uslov napretka i dolaska stranih investitora“, rekao je Vučić.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Vučić je objasnio da je na našoj zemlji da se reformiše, a da je na zemljama Evropske unije da odluče da li žele takvu Srbiju u svojim redovima. „Mi bismo želeli da uđemo u EU. Smatramo da pripadamo evropskom društvu, ali odluka je na članicama“, rekao je premijer.

vucic-bufije-tanjug

Bufije: Srbija ključna država regiona

Premijer nemačke pokrajine Hesen Folker Bufije istakao je danas da je situacija u EU teška, da se svetska politika menja, zbog čega je važno da Evropa bude jedinstvena što nije moguće postići bez stabilizacije regiona zapadnog Balkana, u čemu Srbija ima centralnu ulogu. On je, nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkom konferenciji za štampu, kazao da je EU nepotpuna bez zemalja regiona.

Takođe je rekao da je doputovao sa delegacijom pokrajine Hesen, u kojoj su predsednik pokrajinske skupštine, kao i predstavnici stranaka, što pokazuje koliko je veliko interesovanje koje u tom delu Nemačke vlada za Srbiju. „Mi smo ovde pre svega jer je Srbija ključna država za region zapadnog Balkana i zato žeimo da vas ohrabrimo, vladu i građane, da nastavite reformski proces, a tamo gde možemo da pomognemo pomoći ćemo. Nismo ovde da delimo lekcije već da pružimo konkretnu podršku u cilju zajedničke budućnosti“, poručio je on.

Bufije je istakao da je delegacija u Srbiji kako bi dalje produbila odnose. „Sa velikim interesovanjem pratimo reforme koje se sprovode i to podržavamo. Premijer Vučić je ukazao da je iz njegove pespektive razvoj za bolju budućost ne samo za Srbiju, već i svih zemalja regiona, u EU, u čemu se slažemo. Činjenica da su juče otvorena dva nova poglavlja, pokazuje da i u Uniji priznaju reformske uspehe“; objasnio je on.

Ukazao je na snažnu ekonomsku povezanost Hesena sa Srbijom, koju želi, kako je dodao, da produbi, i ujedno skrene pažnju na Srbiju na preduzetnike u Hesenu kako bi se povećalo interesovanje.

Bufije je kazao da očekuje dalje intenziviranje ekonomske saradnje, ali i saradnje u drugim oblastima kao što je dualno obrazovanje i visoko školstvo. Naveo je da parlament Hesena ima partnerstvo sa skupštinom Vojvodine, te da će Hesen posebno da se angažuje oko Novog Sada, kulturne prestonice 2021.

Bufije je, konstatujući da postoje zajednički interesi, kazao da želi da se ide korak dalje. „Ekonomska razmena Srbije i Hesena je veća nego što ima Srbija sa svim zemljama regiona. To pokazuje koliko je veliki značaj saradnje i zato verujemo da ako Srbija nastavi reformski proces, na šta ohrabrujemo, da će građani osetiti da se ide napred i da će imati dobru budućnost“; kazao je on.

Uz pohvalu reformskom procesu on je dodao da su već vidljivi rezultati i da je neophodno da se sve više ljudi osamostali i otvara firme. „Ne treba da čekaju na državu da sve regiliše, već rizikuju i otvore firme. U Frankfurtu postoji Bank za razvoj, u čijem sam upravnom odgovoru, a koja ima program za Srbiju, nudeći povoljne kredite onima koji žele da se osamostale. Sada je važno da se u Srbiji ukaže na tu mogućnost, jer to moze ohrabriti mlade da se osamostale i tako stvaraju nova radna mesta“, nagalsio je on.

Podsetio je da su Nemačka, a i pokrajina Hesen zemlja malih i srednjih preduzeća, i da veliki koncerni nisu stub tamošnje ekonomije.

Bufije je preneo da je razgovarano i o situaciji u poslednje dve decenije, ali i o teškim odnosima Srbije sa nekim susedima, pri čemu je naveo da je poseban izazov Kosovo, te i izrazio zabrinutost oko BiH. „Saglasni smo da se problemi ne smeju prećutati, već se mora naći zajednička budućnost iako je to teško“, naglasio je on.

Bufije se zahvalio premijeru na odluci da prizna nasleđe Podunavskih Švaba. S tim u vezi je kazao da je kao dete po prvi put došao u Srbiju 1963., i da se od tada mnogo promenilo, te da je trebalo puno godina da se stvari dovedu u redu, dodajući da je ponekad potrebno za to i par generacija.

 

Bufije: Carinska unija važna za privlačenje investicija

Premijer nemačke pokrajine Hesen Folker Bufije podržao je danas inicijativu srpskog premijera Aleksandra Vučića o uspostavljanju carinske unije na zapadnom Balkanu. On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, kazao da je Srbija mala zemlja, a time malo tržište, i da bi carinska unija sa susedima bila važan korak u privlačenju novih investicija. „Mogu samo da podržim inicijativu premijera, jer ako uspe uspostavljanje carinske unije, još tešnja saradnja u regionu, onda bi to bio dalji vazan korak u razvoju tog dela Evrope, koji će Nemačke podržati“, naglasio je Bufije.

Najavio je, s tim u vezi, da sutra putuje u Albaniju, gde će se sastati sa albanskim premijerom Edijom Ramom, te dodao da Hesen ima brojne sporazume sa Albanijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -9°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana