Mogerini:Sve sprovesti,Vučić:Samo ZSO nije sprovedeno Tanjug,Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 19. 04. 2018. 20:05:49

Briselski sporazumi moraju u potpunosti da se ispune, i ZSO i svi drugi elementi sporazuma, rekla je večeras u Beogradu šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a njen domaćin predsednik Aleksandar Vučić uzvratio da je ZSO jedina neispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma.Mogerini:Prepoznali smo rešenost Vučića da SR uvede u EU

vucic-mogerini-1904-tanjug

Briselski sporazumi moraju u potpunosti da se ispune, i ZSO i svi drugi elementi sporazuma, rekla je večeras u Beogradu šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a njen domaćin predsednik Aleksandar Vučić uzvratio da je ZSO jedina neispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma.

„Moramo da radimo tako da kad nešto počnemo to i završimo, a tu spada i osnivanje ZSO, ali uverena sam da tako treba da sprovedemo i sve druge elemente Briselskog sporazuma, odnosno trebalo je i ranije da se dese. Pozdravljam početak izrade statuta ZSO koji, istina, kasni izvesno vreme, ali pratiću i dodatno ću raditi kako bismo obezbedili dalje korake“, rekla je Mogerini.

Ona je tako odgovorila na pitanje šta tačno EU podrazumeva pod potpunom primenom Briselskih sporazuma.

Predsednik Vučić reagovao je, iako je pitanje bilo upućeno Mogerini, kako bi još jednom ukazao da nije saglasan sa takvim balansiranim pristupom i pozivanjem obe strane na ispunjenje obaveza, jer, kako je istakao, jedino što nije ispunjeno je formiranje ZSO, a to je obaveza Prištine.

„Ostajem pri onome što sam više puta rekao, a to sam rekao i Federiki Mogerini, da ne mislite da sam nem kad dođu visoki zvaničnici EU – siguran sam da Albanci nikada neće ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma i nikada im to nije bila namera“, rekao je Vučić.

A podvukao je da nema „još nekih obaveza, pored Zajednice srpskih opština, koje nisu ispunjene“.

„To je jedina“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da sporazum o energetici nije dogovoren Briselskim sporazumom, već je rečeno da će se o njemu razgovarati, a sve ostalo što je bilo – Beograd je ispunio.

„Učešće na lokalnim izborima, čak i na parlamentarnim, stvaranje regionalne policije, uklanjanje civilne zaštite, pravosudni sistem… sve što je trebalo, a bilo je teže od ZSO, sporvedeno je u delo od prve do poslednje tačke sporazuma“, rekao je Vučcih.

Ponovio je da se na ZSO odnosi šest od 15 tačaka sporazuma, odnosno 40 odsto, a da to nije ni dirnuto.

„Danas je tačno pet godina od kako je potpisan sporazum, a mi smo uvek spremni za razgovore“, rekao je Vučić.

Mogerini je inače još rekla da dijalog koji moderira u Briselu ne znači samo pozivanje dve strane da razmene stavove i pokušaju da se dogovore.

„To vidim pre svega kao jedan tehnički komplikovan poduhvat koji zahteva da čitav tim svakodnevno radi u Briselu. Garantujem da će naš tim nastaviti da vredno radi na realizaciji Briselskog sporazuma i uverena sam da može da dođe do završetka tog procesa onako kako i očekujemo“, zaključila je Mogerini.

 

Mogerini:Prepoznali smo rešenost Vučića da SR uvede u EU

Idete u pravom smeru, evropska perspektiva je opipljiva, poručila je večeras u Beogradu šefica diplomatije EU Federika Mogerini i istakla da je Brisel prepoznao rešenost predsednika Aleksandra Vučića da Srbiju uvede u Evropsku uniju.

Obraćajući se medijima posle razgovora sa predsednikom Srbije, drugog za poslednje dve nedelje, kako je sama istakla, Mogerini je rekla da pridaje veliki značaj činjenici da je u Beogradu, da je želela da lično dođe u Beograd posle predstavljanja Izveštaja EK o napretku.

„Poruka koju donosim nije samo bilateralna, upućena samo Srbiji, već ima regionalani karakter – perspektiva člnastva u EU je opipljiva za ceo region, a posebno za Srbiju i Crnu Goru. Zahvaljući radu Srbija ide u dobrom pravcu“, rekla je ona.

Podsetila je da je tokom predsatavljanja Izveštaja u Strazburu jasno rečeno da pregovori sa Srbijom napreduju dobro.

„Otvorili smo 12 od 35 poglavlja i dobri su izgledi da se otvore i nova u toku bugarskog predsedvanja“, rekla je Mogerini, dodajući da je impresionirana energijom, ambicijom, voljom, svuda pa i u Beogradu se ide dalje, da se nastavi sa reformama i putem ka članstvu u EU.

„Poštovani predsedniče, prepoznali smo rešenost vaše zemlje, pod vašim vođstvom i uz rad vlade koju ste vodili, i sve što ste do sada učinili na putu ka članstvu“, rekla je ona.

Navodeći da EK među mnogima slovi za strogu i nemilosrdnu i kao neko ko ne daje poklone, Mogerini je rekla da je ubeđena da je proces proširenja na Zapadni Balkan „poklon koji sami sebi treba da damo u EU“.

Ona je, takođe, ukazala da se u Izveštaju navode i oblasti u kojima je konstatovan napredak ali neophodan dodatan rad.

„Znam da su predsednik i valda svesni toga gde treba uložiti dodatni trud, i u kojim oblastima“, rekla je ona.

Istakavši da je sa Vučićem razgovarala i o dijalogu Beograda i Prištine, ona kaže:

„Imamo novu fazu usmerenu ka postizanju cilja, a to su pravno-obavezujući sporazumi. Razmatrali smo i primenu ranije postignutioh sporazuma i naglasila bih ovde, kao i pre u Prištini, i u Beogradu i u Briselu, da postoji potreba da se svi dogovori moraju primeniti. Krajnje je vreme za to“.

To je, kaže, kredibilna osnova za dalji rad u novoj fazi dijaloga.

„Potrebno je obaviti još dosta posla. Tu je i formiranje ZSO i sporazum o energetici“, dodala je ona.

Govoreći o predstojećem samitu u Sofiji, ona je rekla da se nada da će sastanak, koji dolazi znatno posle Soluna, dati novi podrstrek dubljoj saradnji u regionu i da će biti odato prioznanje za zajednički rad radu na putu ka EU i učvršćivanju reformi.

Ona je spomenula i konkretne podatke koji govore o tome da „EU i srbija koračaju ruku pod ruku u korist građana Srbije“: EU j enajveći trgovinski partner Srbije, 65 odsto srpskog izvoza ide u EU, 80 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji je iz EU, generisana su sredstav u visini od jedne i po milijarde erva i otvoreno 2.500 radnih mesta u Srbiji, skoro 3.000 studenata, profesora, naučnika učestvovalo je u programu „erazmus plus“.

Govorila je i o snažnoj podršci iz budžeta EU u iznosu od 4 milijardi evra za naredni period.

„Sve te brojke govore same za sebe. Ovo je samo početak, mali element na put ka EU i članstvu. Ja bih vam, Aleksandre, zahvalila na posvećenosti i rešenosti koja je ovoj zemlji omogućila da naprduje“, zaključila je Mogerini.

Mogerini i Vučić o Šešeljevom incidentu

Na pitanje kako komentariše Šešeljev incident u Skupštini Srbije i da li bi to moglo da utiče na odnose s Hrvatskom, šefica je evropske diplomatije Federika Mogerini rekla da u suštini može da ponovi ono što je srpski predsednik juče rekao – a to je da osuđuje svaki akt koji ne podržava demokratske institucije, poput narodne skupštine, te dodala da je i lično imala slično iskustvo prošle godine.

„To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posetila srpski parlament i imala slično iskustvo, ali verujem da, kao što je hrvatski premijer Plenković rekao, važno je da se dijalog održi. To je i suština projekta EU i tome smo svi posvećeni“, zaključila je Mogerini.

Nadovezujući se na ovu temu, srpski predsednik Aleksandar Vučić primetio je da su svi u državi juče veoma snažno osudili ponašanje Šešelja, te da je, kako kaže, slušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regiona kako „neko nije spomenuo Šešelja, jer ga se plaši“.

„Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo“, naveo je Vucić.

Dodao je, međutim, da su se mnogo teže uvrede dogodile tokom njegove posete Hrvatskoj, na koje niko ni u Hrvatskoj, ni iz EU nije reagovao.

Nisu, kaže, reagovali ni na podizanje spomenika Alojziju Stepincu, niti na izjave Haradinaja i Tačija.

Poručio je da je njegov posao da gradi dobre odnose i da će to nastaviti da radi, uz opasku da „mi Srbi moramo da naučimo jednu stvar, a to je da nismo uvek u istoj poziciji, ne moram to vama u Srbiji da dokazujem, ali moramo da se ponašamo racionalno“.

„Mogao bih sat vremena o tome, ali bih naneo stetu zemlji koju volim i za koju radim i borim se i na ovom sastanku sam se borio i dao sve od sebe da zaštitim Srbiju na najbolji način“, rekao je Vučić.

Dodao je da kad bi rekao šta misli o izjavama Haradinaja i Tačija ne bi time učinio uslugu ni našem narodu, ni evropskom putu, te je zemolio da se njegova uzdržanost po tom pitanju ne shvati kao znak slabosti, već kao briga za narod.

Navodeći da je Mogerini govorila da je važno da radimo još vrednije i posvećenije na reformama, o velikom poslu koji nas čeka, da moramo da imamo još veći rast i više fabrika, investicija, Vučić je poručio da mi nemamo drugog izlaza nego da radimo na našem evropskom putu, ali da nismo u idealnoj situaciji.

„Nasledili smo težak teret i to ne samo od 2008. od proglašenja tzv. nezavisnosti, taj teret traje decenijama, od stavranja Prizrenske lige, tako da sa tim nam je boriti se, ali da znamo koji je put. Naše je da se borimo svim sredstvima da sačuvamo mir i stabilnost, u tom smo imali podršku EU“, rekao je Vučić, te zahvalio Mogerinijevoj na angažmanu gospođi Mogerini i zato štom joj nije bilo teško da dođe kad je nama bilo teško.

„A, da li ćemo dočekati da neko kaže da je to što se nama dešavalo i što grade spomenik Stepincu, ili to sa ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj uradio, znam da nećemo“, primetio je, srpski predsednik, te dodao:

„To ostaje na nama i da svoje gluposti ispravljamo i ne ponavljamo one koje o nama govore lošije nego što mi jesmo i sebe predstavljamo lošije, ali to je naša krivica, a ne nekih drugih“.

 

Vučić sa Mogerinijevom, pre svega o dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.Sastanak Vučića i Mogerini održan je u zdanju na Andrićevom vencu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost doputovala je danas posle podne u Beograd, gde se najpre sastala sa predstavnicima organizacija civilnog sektora.

Posle toga, Mogerini se sastala sa premijerkom Anom Brnabić.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić najavila je za Tanjug da će Mogerini pre svega u Beogradu ponoviti stav da treba nastaviti rad na normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u okviru dijaloga kome ona posreduje.

Predsednik Vučić je uoči njenog dolaska rekao da od razgovora s Mogerini očekuje reči ohrabrenja, ali je takođe fokusiran pre svega na dijalog Beograda i Prištine.

O Izveštaju o Srbiji predsednik je naveo da je ocena EK da Srbija napreduje na evropskom putu, ali i da mi radimo na tome zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju.

 

Kocijančić: U Beogradu o dijalogu, pre svega

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini će tokom svoje današnje posete Srbiji ponoviti da mora da se nastavi posvećenost radu na normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u okviru dijaloga kome ona posreduje, izjavila je portaprolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je u izjavi za Tanjug navela da će se visoka predstavnica EU Federika Mogerini u Beogradu sastati sa predstavnicima vlasti i civilnog društva kako bi razmotrili izveštaj o Srbiji koji je predstavila Evropska komisija.

„Izveštaj pokazuje da zemlja dobro napreduje u pristupnim pregovorima sa EU, ali da postoje oblasti gde je potreno više da se uradi, kao što su sloboda izražavanjai vladavina prava. To su oblasti od posebne važnosti za za dobrobit građana“, rekla je Kocijančić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 4°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana