Za odbrambenu industriju injekcija od 43 miliona evra Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 20. 04. 2017. 11:55:57

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu „direktnu investicionu injekciju“ od 43 miliona evra iz republičkog budžeta, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti povećanje plata i više para za penzije.

vucic-privrednici-tanjug

 foto Tanjug

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu „direktnu investicionu injekciju“ od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.

„Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom Krušika, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro“, rekao je Vučić.

Kako je dodao Zastava oružje iz Kragujevca trebalo bi da dobije 9,7 miliona evra, Prva petoletka iz Trstenika 3,5 miliona evra, Teleoptik iz Zemuna 6,8 miliona evra, Sloboda iz Čačka dva miliona, „Milan Blagojević“ iz Lučana 4,4 miliona evra.

Za izgradnju zgrade nove fabrike Prvi partizan iz Užica dobiće četiri miliona evra, pribojski FAP 2,5 miliona evra, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ iz Batajnice četiri miliona evra, Tehničko-remontni zavod iz Čačka tri miliona evra i Tehničko-remontni zavod iz Kragujevca dva miliona evra.

Premijer je dodao da za Prvu iskru iz Bariča u ovom trenutku nije potreban novac jer je, kako je rekao, već ranije uloženo u tu fabriku.

„Sve ukupno to je oko 42,5-43 miliona evra, što je direktna investiciona injekcija u našu namensku industriju, koja nije došla od proizvođača, već od države i to država može da uradi kada ima zdrave javne finansije“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da će u nova tri objekta u opitnom centru u Nikincima biti uloženo 174 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da se od izvoza proizvoda odbrambene industrije ove godine očekuje 530-550 miliona evra, i da je plan, na osnovu napravljenih računica, da do 2020. to bude 750 miliona evra.

 

Sledi, po prvi put, povećanje plata i u javnom sektoru

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je danas da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije.

On je, na konferenciji za štampu, kazao da na današnji dan budžet Vlade ima suficit od 20,4 milijarde dinara, da predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu.

Podsetio je da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.

„Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštetimo 470 miliona evra u prva četiri meseca“, objasnio je premijer.

On je istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije.

„Ako se ovako nastavi doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajcije, ali i po prvi put za javni sektor i javnu upravu“, kazao je Vučić.

Ukazao je da je u planu i povećanje penzija, ali dodao da jedan odsto povećanje penzija znači 40 miliona evra.

„Ali i za to ćemo imati više novca“, naglasio je Vučić.

 

 

Da sam ja to rekao,“visio“ bih u Briselu umesto zastava

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu, a EU – da daje jasne stavove o onome što se dešava u regionu.

Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje.

„Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije“, kazao je on u vezi nedavnih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ne razume, ipak, zašto svima pada na pamet da negde pričaju o promenama granica i sukobima, i srećan je što u Srbiji o tome niko ne priča.

Preemijer je poslednje izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije okarakterisao kao pretnje, jer, primetio je, ne moze se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regionu.

Vučić je zato rekao da moli sve da ne daju takve izjave, da je ovo vreme informacija i tehnologije gde se sve čuje i zna i nije u „ograničenoj upotrebi, te je stoga posle tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu.

Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč, dodao je premijer.

Takve izjave ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima.

EU moli da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava.

„Da sam ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu “okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, mi nećemo da pozivamo na ujedinjenje, razjdeninjavanje. . . već samo na stvaranje novih vrednosti u ekonomiji, i dodao da stoga i insistrira na jačem povezivanju država u regionu u tom smilsu.

Premijer je, odgovarajuići na pitanja, rekao da Srbija ne razmišlja o prekidu dijalog u Briselu uprkos ovakvim pretnjama, jer je dijalog u Briselu važan i uvek mora da se razgovara. Srbija je uvek spremna za nastavak razgovora, precizirao je, i ponovio da ponekad ne razume ljude iz regiona kako se izjašnjavaju po određenim pitanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana