Vučić:Ekonomski odnosi odlični,da unapredimo političke Tanjug, Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 06. 12. 2017. 09:50:52

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset meseci je 1,424 milijarde evra, i ta razmena svake godine raste za 200 miliona evra, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa članovima predsedništva BiH u Beogradu.Izuzetnu pažnju javnosti izazvalo je nediplomatsko i nepredviđeno protokolom obraćanje Bakira Izetbegovića koji je relativizovao zajednički stav Čovića i Vučića o tome da BIH neće imati drugačiji stav od Beograda po pitanju KIM.

vucic-bih-ap

(AP Photo/Darko Vojinovic)Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa državnim vrhom Predsedništva BiH razgovarao je o unapređenju odnosa, posebno političkih, i kako ubuduće da se izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno su iznad nivoa naših političkih odnosa, za koje ne bih rekao da su loši, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsedništva BiH.

Vučić je podsetio da je trgovisna razmena u prvih sest meseci bila milijardu i 424 miliona evra, te da svake godine raste za novih 200 miliona, sto, kako je rekao, BiH svrstava una jedno od najznačajnijih mesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

U međuvremenu se, dodao je, otklonjene su mnoge barijere koje su u ekonomskim odnosima, trgovinskim posebno, postojale, a kad je reč o politickim odnosima Vučić je rekao da su danas razgovarali o daljem unapređenju tih odnosa, a posebno o tome kako da se ubuduće izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ranije danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji borave u poseti Srbiji.

Vučić je za članove Predsedništva BiH, koji su u Beograd doputovali u utorak, isto veče priredio radnu večeru tokom koje je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

Takođe, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom.

Čović, Izetbegović i Ivanić će u Beogradu, takođe, razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o načinima za unapređenje bilateralnih odnosa dveju zemalja, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama.

Pored toga, članovi Predsedništva BiH položiće vence na Spomenik neznanom junaku na Avali. U njihovoj pratnji, kako je najavljeno, biće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ivanić, Izetbegović i Čović će zvaničnu posetu Srbiji završiti sastankom sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, u popodnevnim satima.

 

Vučić:Srbiji važne hidroelektrane unutar naše granice

Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila predlog rešenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE „Zvornik“ i HE „Bajina Bašta“ u celini na teritoriji Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić novinarima.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu, preneo da su predstavnici Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, „metar za metar“.

„Nama je važna pruga Beograd – Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim“, kazao je Vučić.

Prema Vučiću, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

 

BiH jedan od najznačajnijih tgovinskih partnera SR

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset meseci je 1,424 milijarde evra, i ta razlema svake godine raste za 200 miliona evra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To, kako je rekao, svrstava BiH na mesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto.

„Naši ekonomski rezultati i sadradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše“, rekao je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je naznačio je da od poslednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini, čime možemo da se pohvalimo.

Vučić je naveo da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.

Vučić i Čović o granici između Srbije i i BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić rekao je da je Srbija na sastanku s članovima Predsednistva BIH predložila u vidu non-pejpera da zemljište na kojem su hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta bude u celini na teritoriji Srbije i da smo zauzvrat spremni da damo četiri, odnosno 19 hekatara zemljišta na drugom mestu, gde god BiH to bude želela.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji preneo da su predstavnici Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali i da će se o tome još razgovarati.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, „metar za metar“.

„Nama je važna pruga Beograd – Bar, oko Štrpca. To bismo mi uzeli i ponudili bismo istu površinu u metrima kvadratnim“, kazao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija bi i oko pruge Rudo – Priboj, koja ide kroz tri umesto dve granice, dala zemljšste kvadratni metar za kvadratni metar opet u dogovoru sa BiH.

„Reč je o malim površinama i zameni teritorije u tom delu. Verujem da će moći da se postigne ozbiljan napredak“, rekao je Vučić.

Upitani da li su optimisti da će pitanje granice biti reseno do kraja godine, kako su ranije najavljivali, Vučić je rekao da nije preterani optimista, ali da će učiniti sve da se to pitanje sto skorije resi, dok je Čović rekao da je on možda i preveliki optimista, te da je uveren da će članovi bosanskog predsednistva uskoro usaglasiti stavove i takvim resenjem izaći i javno.

Vučić je odgovarajuci na to poitanje rekao da u sustini nije čuo sta je to što bi bošnjačku stranu zadovoljilo, ali je ponovio kako je to pitanje predložila Srbija da se resi, a da je Srbija čak u međuvremenu ponudila „non pejper“ i da sad čeka odgovor BiH.

Kako je rekao, predlog Srbije je ono o čemu se razgovaralo i prilikom sastanka u Sarajevu, a to je da granica ide administrativnom linijom tamo dge su hidroelektrane, a da Srbija ima pravo službenosti na 99 godina.

„Iako znate da Srbija ima na hidroelektranama i vlaništvo i državinu, a mi smo spremni da pokažemo i papire o tome“, primetio je.

U skladu s tim, dodao je, mi smo pravili nase predloge, a da lio će biti prihvaćeni, videćemo, ali mi smo spremni da razgovaramo u tim okvirima.

„Mislim da sam razumeo i šta su bosnjacki stavovi, potpuno sam razumeo šta su stavovi hrvatskog člana i srpskog, ali oni će doći s jedinstvenim stavom, a mi ćemo to da poštujemo“, porucio je Vucić.

Čović je najpre konstatovao da kad je rec o spoljnopolitickim odnosima, nema bosnjačke, srpske ili hrvatske politike, već postoji jedinstveni stav i takav će predstaviti i Srbiji.

„Mi ćemo uzeti sebi jos malo vremena da usaglasimo stavove, jer znate da u BIH ne može bas sve da ide brzo, ali ćemo onda s tim stavom izaći pred Srbiju“, porucio je Čović.

Izetbegović dosledno,Vučić uz osmeh – šta ćete…

E, ovako vam izgleda sve…, konstatovao je danas, uz osmeh, srpski predsednik Aleksandar Vučić posle ispada Bakira Izetbegovića na pres konferenciji, na kojoj su on i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović preneli da je dogovoreno da će zvanično Sarajevo stav po pitanju Kosova i Metohije prilagođavati politici Beograda.

Izetbegović je, naime, „izdvojio“ svoje mišljenje, istupajući, mimo predsedavajućeg tog tela, Dragana Čovića, pred novinarima, rečima da će se spoljna politika po tom pitanju voditi u Sarajevu, te da će konsultovati susede i EU.

Skandal se, međutim, nije dogodio, jer je Čović, iako „ispravljen“, odćutao Izetbegovićev istup, a Vučić je na provokaciju lakonski i uz osmeh konstatovao da je to tako sa „tročlanim“ predsedništvom.

Na početku pres konferencije, inače, Čović je rekao:

„Naš stav, stav tri člana Predsedništva, kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda“.

Predsednik Srbije je danas na početku obraćanja na pres konferenciji preneo da je na sastanku dogovoreno da će Bosna i Hercegovina u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedništva BiH.

Međutim, u trenutku kada je, posle Vučića, Čović u ime Predsedništva „sumirao“ razgovore u Beogradu, u prijateljskom i konstruktivnom tonu, Izetbegović je pokušao

da ga prekine, „upao“ mu u reč sa opaskom da „mora nešto da pojasni“.

Čović je uzvratio da ga pusti da završi obraćanje, a posle toga je Izetbegović stao za mikrofon i rekao:

„Međunorodnu politiku BIH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva“, rekao je Izetbegović.

Nakon toga, reagovao je predsednik Vučić i uz osmeh rekao:

„E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica“, rekao je Vučić.

Stav koji je u ime Predsedništva danas izneo Čović, inače, sasvim je u skladu sa njegovom ranijom izjavom.

On je, naime, i polovinom oktobra, posle susreta sa Vučićem, u Beogradu, rekao da BiH nece priznati Kosovo dok to ne ucini Srbija.

„Mi vec imamo izgraden stav o tome, dok to ne uradi Srbija i njene institiucije, to nece uraditi ni BiH“, izjavio je Covic na zajednickoj konferenciji sa Vucicem i napomenuo da je to službeni stav institucija BiH.

Blic je u međuvremenu objavio da je prethodno na sastanku dogovoreno da se pred javnost izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova, te da je Bakir Izetbegović tri puta pitan da li se slaže sa tim da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav, i da je sva tri puta potvrdio.

Kako saznaje „Blic“, Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji svojevremeno loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je.

„Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odluk da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović je tri puta odgovorio potvrdno“, rekao je izvor Blica te dodao da je Cović, da bi bio siguran, još jednom pre konferencije za štampu pogledao Izetbegovića i pitao:

„Znači to mogu da kažem“, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Vučić i Čović su se pogledali, nasmejali posle čega je predsednik Srbije kratko rekao: „Eto vidite kako se mi dogovaramo“.

Brnabić bez komentara o potezu Izetbegovića

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije danas želela da komentariše potez člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare nakon sastanka tročlanog rukovodstva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naime, iako je na pres konferenciji u ime Predsedništva BiH govorio predsedavajući Dragan Čović, Izetbegović je na samom kraju konferencije „upao“ Čoviću u reč, rekavši da „mora nešto da pojasni“, u vezi sa tim da će, kako je rečeno, spoljna politika Sarajeva u vezi sa otvorenim unutrašnjim pitanjima Srbije, biti prilagođavana stavovima Beograda i naveo da će međunarodnu politiku BIH voditi Predsedništvo.

Upitana kako gleda na taj potez Izetbegovića, Branbić nije želela da ga komentariše, jer nije, kaže, bila na samoj pres konferenciji.

„Pitala sam ih kako im je prošla pres konferencija, imali su različite poglede na nju. Bakir je rekao da nikad nije dosadno, tako da je to njihov pogled na stvari, a ja u ovom trenutku nemam mišljenje o tome“, rekla je Brnabić.

Dačić:Osmeh sve pokazao

Postupak člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića nije u skladu sa ciljem današnjeg sasatanka, a to je unapređenje naših odnosa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da o tom potezu najbolje govore reakcije predsednika Srbije i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Dačić je rekao da smo više puta do sada imali priliku da vidimo njegove (Izetbegovićeve) izjave, koje su zaoštrile odnose ne samo sa Srbima, već i sa Hrvatima.

„Možda je najbolji pokazatelj i najbolje govore o svemu razmenjeni pogledi, posle takve Bakirove provokacije, Aleksandra Vučića i Dragana Čovića i osmeh koji je pokazao da se sa prezirom odnose na ovakav jedan postupak Izetbegovića“, rekao je Dačić.

On je dodao da postupak nije u skladu sa ciljem ovog sasatnka, a cilj je bio unapređenje naših odnosa, a ne „jedan korak napred, dva koraka nazad“.

Vulin:Izetbegović čovek opasnih namera

Bakir Izetbegović je čovek opasnih namera, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom današnjeg istupa bošnjačkog člana predsedništva BiH na pres konferenciji u Beogradu.

Ne možete da nađete potez Izetbegovica koji vodi ka miru i ka razumevanju, ocenio je Vulin za Tanjug.

„Izetbegović je pokazao ne samo jedno ljudsko nepoštovanje i nepristojnost, nego je još jednom potvrdio da je on covek opasnih namera, covek iza cije politike može samo da se izrodi sukob“, rekao je Vulin.

Ministar je ocenio i da je Izetbegović čovek koji planski, namerno radi na urušavanju Bosne i Hercegovine i na pokušaju da BiH bude potpuno nefunkcionalna zemlja, kao i da se, ako je ikako moguće, posvađa i sa samom sobom, ali i sa svim zemljama u okruženju.

Vulin smatra i da predsednik Aleksandar Vučić nema sa kim da razgovara, kada je mir u pitanju, sa Bošnjacke strane u BiH, ali da građani Srbije mogu da budu ponosni na predsednika Vučića i strpljenje koje pokazuje.

„Njegova uzdržanost i strpljenje su takvi da možemo biti ponosni na njega kao predsednika. Da budemo ponosni sa kojom upornošću on stalno prelazi preko uvreda koje dolaze od Izetbegovica, preko pokušaja ubistva koji još uvek nije rasvetljen u Srebrenici“, istakao je Vulin.

„Mi na Vučića možemo da budemo ponosni, ali građani BiH nemaju na koga da budu ponosni u svom rukovodstvu“, ocenio je Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana