Vučić posetom i nastupom u Hrvatskoj odneo diplomatsku pobedu Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 14. 02. 2018. 19:21:11

Da je predsednik Vučić posetom i nastupom u Hrvatskoj odneo briljantnu diplomatsku pobedu slažu se i srpski analitičari. Štitio je interese Srbije, pokazao brigu za hrvatsku manjinu u Srbiji, ali i za prava Srba u Hrvatskoj. Nije se izvinjavao, kao što nije ni osuđivao kompletne narode za tragične događaje iz zajedničke prošlosti, već je pokušao, ocenjuju Dragomir Anđelković i Milan Lađević, da pokrene stvari sa mrtve tačke.

vucic-kolinda-grabar-kitarovic

Vučić je dolaskom na neprijateljski teren pokazao da je, lično, spreman da istrpi uvrede i da nametne saradnju onima koji je deceniju i po sabotiraju, kaže analitičar Dragomir Anđelković. Vučić je, kaže, Hrvatima na lep način pokazao da je njihovo vidjenje ratova i istorije smešno i pogrešno, da neće da se svađa, još manje izvinjava… i to im jasno rekao u Zagrebu.

Vučić je ovom posetom pokazao da je državnik koji, na prvom mestu, štiti interese Srbije i pokušava da ih uklopi u regionalne okvire. Milan Lađević iz Srpskog telegrafa kaže da su Hrvati, očigledno zatečeni, ublažili retoriku, pa su se na kraju i od njih mogli čuti pomirljivi tonovi.

Vučićevi prethodnici, poput Borisa Tadića, Hrvatima su se izvinjavali i za ono što treba i za ono što ne treba, a probleme nisu pominjali. Za to vreme manjinska prava Srba bila su ispod minimuma, za razliku od prava Hrvata u Srbiji. Tadić se hvalio izvanrednim odnosima sa tamošnjim rukovodstvom, a rešavanje srpskog pitanja u Hrvatskoj tek sada je, kaže Lađević, pokrenuto sa mrtve tačke.

Evropska unija nema isti aršin prema Srbiji i Hrvatskoj kaže Lađević, a Anđelković dodaje da komšije polako shvataju da samo zbog članstva u Uniji ne mogu da se ponašaju „imperijalno“, što im je i Vučić jasno poručio.

Vučić je Hrvatima, u njihovom dvorištu, ocenjuju analitičari, jasno rekao da odnose možemo da gradimo samo na partnerskoj  osnovi, da smo spremni na kompromise i popuštanje, ali samo ako takav model saradnje prihvati i druga strana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Ponedeljak
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana