Vučić: Pokušali smo da vratimo nešto od onog što je davno izgubljeno Tanjug

Objavljeno: 07.05.2019. 22:03 Izmenjeno: 08.05.2019. 13:55

„Suština je sledeća: Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Nalazimo se u teškoj situaciji, i neka se niko ne pravi lud u ovoj zemlji. Svi znamo šta se dešava na Kosovu i sada svi traže krivca“

Pokušali smo da vratimo nešto od onoga što je odavno izgubljeno, a onda smo videli snagu velikih sila, rekao je  predsednik Aleksandar Vučić po pitanju pokušaja kosovskog problema.

Svi znamo šta se dešava na Kosovu i sada svi traže krivca“, rekao je Vučić na RTS-u i potvrdio da kada kaže da se traži „krivac“ – da je taj „krivac“ ustvari on.

Kosovo je, podsetio je, proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija je, kaže, uspela da neke stvari vrati iz ćorsokaka i da proba da vrati nešto što je oduvek bilo izgubljeno.

U tim nastojanjima suočili smo se , kaže, sa snagom velikih sila, ali i pritnivicima unutar zemlje, i sa činjenicom da se na različite načine razarala sama mogućnost da Srbija, ne Srbi, imaju nešto od toga.

Vučić je rekao da je njegova kompromisna ideja odbačena, a na pitanje šta je tačno mislio pod razgraničenjem, rekao je – da se uspostavi pravedna i pravičnna granica između Srba iu Albanaca.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nije uspeo da reši pitanje Kosova i Metohije, jer su se, kaže, „svi pravili ludi“.

Vučić je rekao je njegova ideja odbijena, a da niko nije čuo šta nudi.

Upitan šta je nudio, predsednik je odgovorio: „Ja nisam mogao da ponudim ništa javno, do kraja da iznesem, jer nisam došao ni do pola u razgovorima. Kako da ponudim narodu nešto što nisam uspeo da dogovorim ni sa suprotnim taborom, ni sa bilo kim u međunarodnoj zajedinci“.

Na pitanje šta je odbijeno, Vučić je istakao da je odbijena uopšte ideja o bilo kakvom kompromisu, o uspostavljanju granice, koja bi bila pravedna i pravična, između Srba i Albanaca.

Na konstataciju da se svašta čulo o toj ideji, da li je reč o razgraničenju po etničkim linijama ili o korekciji granica, Vučić je konstatovao da se svi prave ludi, jer kada se govore o izmeni granica, niko ne zna o kojim granicama govore.

„Ja kažem da mi nemamo jasnu granicu, jer imamo jedno u Ustavu, a sasvim drugu situaciju u realnosti. Pola sveta smatra jednu granicu, a pola doživaljava druge…“, konstatovao je predsednik.

Kako kaže, smatrao je da je važno, imajući u vidu težinu situacije na terenu i težak položaj Srba na KiM, da se se nađe kompromisno rešenje, ne zanoseći se praznim, junačkim pričama u kojima mi možemo samo da izgubimo, a ne da dobijemo.

„Kad vas pitam o kojim granicama govorite – ne znate. Ne zna niko, a svi govore o promeni granica i svi pricaju o pandorinim kutijama, a niko ih nije pomenuo i nije smeo ništa da pita one koji su ćutali kao zaliveni kad je neko 2008. proglasio nezavisnost. Sad si ti, Vučiću kriv što bi nešto da vratiš“, rekao je predsednik.

On se, kaže, borio da se postigne rešenje, ali nije uspeo baš zato što su se svi pravili ludi.

Naveo je da za Srbiju „užasno teška situacija“, te da se na diplomatskom planu ništa ne dešava, što je, podvlači, najgore za Srbiju.

„Dešava se zamrznut konflikt, što je eufemizam za najgore i najteže stanje za nas. Samo što ljudi misle da su mnogo pametni kada govore na ovakav način“, konstatovao je Vučić.

Počelo ubistvom Ivanovića, kriminalizovanjem Srba na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ga lično najviše boli to što u borbi za rešenje kosovskog pitanja nije imao podršku domaće javnosti.

„To me najviše bolelo, ali me ne bi sprečilo da se borim da, međutim, nije bilo i drugih faktora spolja“, rekao je predsednik.

Najžešća ofanziva protiv nas počela je, kaže, od 15. januara prošle godine, sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Kako kaže, u to vreme je krenulo „nešto ozbiljnije od mog, od vašeg života“, nešto protiv naše zemlje, kriminalizacija Srba na KiM, ne bi li se svi odstranili i napravio ulaz Albancima na sever, da bi se reklo – šta će nama sever, Pomoravlje, bilo šta na KiM.

„Pa da kažu, rešenje je mir u svetu. A kako ćemo to da rešimo, ne znamo, ali “ajde prvo da skinemo Vučića“, ističe on.

Sa ubistvom Ivanovića počeli su da ruše poziciju Srbije:

„“Vučić ga ubio“…a ja mu jedini pomagao i privatno i kao predsednik i za to postoje svedoci iz porodice, koji su to već rekli bezbroj puta, ali moje je bilo da ćutim i trpim. I nije to problem, već što su na Srbiju bacali drvlje i kamenje“, ističe Vučić.

Upitan da li će uskoro moći da iznese ime izvršioca ubistav Ivanovića, on kaže da je i ranije rekao da se nada da ćemo moći to da kažemo.

„Naša služba misli da zna sve, ima kompletnu sliku ali traže dovoljno dokaznog materijala. Ali, ne možemo ni da ga imamo kad nismo prisustvovali ni uviđaju, ali nastavićemo da radimo i naši organi su na izvanrednom tragu“, rekao je on.

Njegova je ideja bila ideja po kojoj bi Srbi mogli da da dobiju nešto za očuvanje obraza, što bi puno značilo za očuvanje našeg naroda na KiM.

Imam veliku,novu energiju,svu snagu uložiću u investitore
Predsednik Vučić rekao je da Srbija u Kini ima veliki oslonac i politički i ekonomski, iako zna, kako kaže, da će već sutra zbog toga biti kritikovan na sastanku za zemljama Kvinte.
„Ja sam sa sobom raskrstio i mogu otvoreno ovako, pošteno, u lice svakom da kažem i da ne taktiziram – i zapadnim partnerima i domaćoj javnosti“, rekao je Vučić i dodao da „nikog ne folira, ne laže“.
„Kod mene postoji jedna velika, nova energija kao kada smo izvlačili zemlju iz bankrotstva i rešio sam da svu snagu uložimo u investitore“, rekao je Vučić za RTS.
Ističe da je u političkom smislu izuzetno zahvalan Kini i Rusiji.
„Iako znam da ću sutra na sastanku sa Kvintom da budem kritikovan. Mi u Kini imamo ogroman oslonac, ne samo politički, već i ekonomski“, ističe Vučić.
To je, dodaje, moglo da se vidi i danas, posle sastanka sa predstavnicima kompaniej Ksinđi kaoj dolazi u Niš.

„To je sedma fabrika koju dovodim samo u Niš i poalžmeo kamen-temeljac. A što se tiče Kineza – prvo je 44 odsto uvećan prozivodnja 2017. u Železari, pa još kumulativno u 2018. Danas je to najveća fabrika sa najevćim izvozom . Uspeli smo ni od čega, uz dugove, da napravimo giganta zahvaljujući kineskom predsedniku Siju“, rekao je Vučić.

 

One Response to “Vučić: Pokušali smo da vratimo nešto od onog što je davno izgubljeno”

  1. ostoja каже:

    Gospodine Predsednice, kada ces jednom konacno da objasnis konkretan Tvoj propali plan o Kosovu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 20°C
Min: 11°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana