Vučić stigao u zvaničnu posetu Indiji Beta,Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 09. 01. 2017. 20:00:53

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u zvaničnu višednevnu posetu Indiji.Vučić: Ogromna perspektiva u razvoju odnosa sa Indijom

vucic-indija-greb

Srpski premijer je na aerodromu u Ahmedabadu svečano dočekan uz najviše državne počasti i učešće folklornih ansambala, a na bilbordima je bila dobrodošlica: Dobrodošao na Vibrant Gudžarat Globalni Samit 2017.

Predsednik srpske vlade boraviće u Indiji do 13. januara, a tokom posete sastaće se predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, kao i sa ostalim učesnicima „Vibrant Gudžarat globalnom samitu“ (Vibrant Gujarat Global Summit), čija je centralna tema „Održivi ekonomski i socijalni razvoj“.

Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju berze u Mumbaju.

Inače, i indijska štampa najavila je da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stiže u posetu toj zemlji, tokom koje će se susresti sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Vučić će sa Modijem prisustvovati otvaranju Samita, čija je centralna tema „Održivi ekonomski i socijalni razvoj“. Skup se održava u Gandinagaru, glavnom gradu indijske države Gudžarat.

„Indijan ekspres“ precizira da će Vučić 11. januara u Mumbaju imati bilateralni susret i sa Devendrom Fadnavisom, premijerom Maharaštre, države sa 115 miliona stanovnika.

„Vibrant Gudžarat globalni samit“ predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji, koji okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od dva miliona posetilaca, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

U radu samita fokus će biti na sektorima aeronautike, poloprivrede, prehrambrene industrije, biotehnologije, hemijske i petrohemijske industrije.

U fokusu su i odbrana, građevinarstvo, elektronika, inovacije, istraživanje i razvoj, informacione tehnologije, zdravstvo, farmacija, životna sredina, obnovljiva energija, veliki infrastrukturni projekti, transport, lučki saobraćaj, preduzetništvo, tekstilna industrija, urbanizam i turizam, navodi se u saopštenju.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države.

Istovremeno se smatra poslovnom kapijom sveta prema ostalim delovima Indije. Ta država se nalazi na prvom mestu u pogledu lakoće poslovanja. Prema podacima magazina Forbs, Ahmedabad, najveći grad te države, treći je najbrže rastući grad u svetu.

 

Vučić: Ogromna perspektiva u razvoju odnosa sa Indijom

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju biće među najvažnijim temama tokom posete Indiji, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je novinarima rekao da je za Srbiju velika čast da srpski premijer bude primljen u Indiji na visokom nivou, što se nije dogodilo od 1986. godine, te istakao da veruje da ćemo to moći da iskoristimo na najbolji način.

„To što 31 godinu nismo imali ovakvu vrstu sastanaka, govori da smo nešto uspeli da uradimo“, rekao je Vučić, podsetivši da je Indija druga najveća zemlja na svetu po broju stanovnika.

On je naveo da će u Indiji razgovarati o dolasku indijskih investitora u Srbiju, te dodao da su predstavnici nekih naših firmi takođe zainteresovani za izlazak na njihovo tržiste.

Među najvažnijim temama biće i unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa, ali i vojnotehnička saradnja.

„Mislim da imamo ogromnu perspektivu u razvoju ekonomskih odnosa i verujem da ćemo po vojnotehničkim pitanjima uspeti da obezbedimo značajnu saradnju, što doprinosi razvoju srpske ekonomije“, naveo je Vučić.

 

Navodeći da je danas Indija jedna od zemalja sa nabrže rastućom ekonomijom, Vučić je rekao da Srbija to treba da iskoristi za veće prisustvo na indijskom tržištu.

Premijer je naveo da je industrija traktora u Srbiji dobra prilika za Indijce, navodeći da Srbija posle mnogo godina može da pokrene tu granu industrije, ne samo za svoje tržište, već i za region i pojedine zemlje na istoku.

„Važno je da otvorimo Srbiju prema Indiji, velikom tržištu, što nismo uspeli da napravimo u prethodnom periodu“, naveo je Vučić.

Vučić se u Indiji sastao sa Rogozinom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana