Vučić u višednevnoj poseti Ruskoj Federaciji Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 18. 12. 2017. 17:36:34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u višednevnu posetu Ruskoj Federaciji, tokom koje će se sastati i sa predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim će prisustvovati potpisivanju više bilateralnih Vučić:Zahvaljujući Čurkinu, nema žiga na čelu srpskog naroda.Vučić: O Centru u Nišu odluku će doneti Vlada Srbije. Vučić u parku Zarjađe: Nestvarno!Vučić iz Moskve čestitao Svetog Nikolu

putin-vucic-printskrin

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pitanjima koja se odnose na rusko-srpsko strateško partnerstvo u oblasti politike, trgovine, ekonomije, kulture i humanitarnog rada, kao i svetskim i regionalnim pitanjima, saopštio je danas Kremlj.

Planirano je da Rusija i Srbija potpišu više bilateralnih sporazuma, navodi se u saopštenju.

Vučić će imati i odvojene susrete sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenkom i potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Planom posete predviđeno je da predsednik Vučić održi predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije (MGIMO) na temu „Srbija, čuvar nezavisnosti i suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu“.

Predsednik Vučić posthumno će dodeliti orden Vitaliju Čurkinu, koji će biti uručen supruzi Irini Čurkin.

Na dan Svetog Nikole, predsednik Vučić obići će hram Petra i Pavla, a predviđen je i obilazak muzeja i Doma ansambla Aleksandrov, kao i polaganje venca nastradalim članovima ovog ansambla.

Predsednik Srbije posetu će završiti obilaskom Naučno-tehnološkog parka Skolkov, nakon kojeg će prisustvovati prezentaciji aviona tipa Suhoj.

Vučić: O Centru u Nišu odluku će doneti Vlada Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Moskvi da će odluku o Ruskom humanitarnom centru u Nišu doneti Vlada Srbije.

Vučić je za RTS iz Moskve pred sutrašnje razgovore sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom na pitanje hoće li biti reči o Ruskom humanitarnom centru u Nišu gde Rusija želi da osoblje tog centra dobije diplomatski status, a da se na Zapadu na to gleda sa podozrenjem, rekao da je to odgovarajući opis situacije i težine srpske pozicije.

„To nije laka tema za nas… verujem da niko ne bi bio u mojoj koži“, rekao je Vučić.

„Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente – a kakav će biti odgovor Srbije – taj odgovor će dati vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka“, rekao je predsednik Srbije.

 

Vučić:Zahavljujući Čurkinu, nema žiga na čelu srpskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a pre svega hrabroj odluci predsednika Vladimira Putina, to sprečeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda.

Prema Vučićevim rečima, Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv u ruskoj, ali i svetskoj diplomatiji, a u Srbiji po onome što je govorio i činio kada je reč o Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini (na primer o događajima na pijaci Markale).

„Jedan je od retkih koji se suprotstavio propagandi protiv srpskog naroda, a ono što mu srpski narod nikad neće zaboraviti jeste sve što je učinio u julu 2015, poručio je Vučić.“

Prema njegovim rečima, današnji dan je veliki i važan za Srbiju, jer zahvaljuje velikom prijatelju „kojem smo za života ostali dužni“.

Kako je dodao, Čurkin se borio za interese Rusije, ali i za istinu.

„U vremenima u kojima se borio za istinu malo je bilo onih koji su to želeli da vide. Zato smo mi Srbi osetili važnost njegove borbe za pravdu, pravičnost i istinu“, rekao je predsednik Srbije.

„Još jednom veliko hvala“, rekao je Vučić Čurkinovoj supruzi uručujući orden.

Irina Čurkin, koja je sa decom prisustvovala svečanosti, zahvalila je Vučiću, rekavši da će orden biti čuvan u njihovoj porodici i predavan narednim generacijama.

„Vitalij je bio narodni diplomata, a prema srpskom narodu je gajio veliko saosećanje“ , rekla je ona.

Napominjući da dolaze praznici, koji za njenu porodicu nije baš srećno vreme, ona je rekla da, ako bi sada trebalo da održi zdravicu, onda bi svakako rekla da podiže čašu za „časne ljude koji svoje obaveze i dužnosti ispunjavaju do kraja“.

„U ime Vitalija vam se zahvaljujem“, rekla je ona.

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić takođe se obratio okupljenima, rekavši da je Čurkin bio simbol srpsko-ruskog prijateljstva da mu zbog zastupanja i interesa srpskog naroda dugujemo večnu zahvalnost.

Vučić u parku Zarjađe: Nestvarno!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi tik uz Crveni trg i Kremlj.

U čast predsednika Srbije prvo je upriličena prezentacija istorije Moskve od nastanka do današnjih dana u Sali pod nazivom „Vremenska mašina“.

Smenjivale su se slike od trenutka kad su uspostavljene prve naseobine na toj teritoriji i prve zidine Kremlja, a prezentacija je obuhvatila sve ključne momente u ruskoj istoriji – kada je Moskva zapaljena da bi Napoleon bio oteran, preko vojne parade 1941. godine koja je zbog zime i vejavice trajala samo 25 minuta ali uz snažnu poruku da se Moskva neće predati, do 1961. godine kada su Rusi na Crvenom trgu dočekali Jurija Gagarina posle prvog leta u kosmos pa do današnjih dana.

Nakon toga, za predsednika Vučića je u Sali „Let“ uprilična prava atrakcija parka – simulacija leta iznad Moskve – od Kremlja i Crvenog trga, poznatih parkova i fontana, muzeja, stadiona Lužniki, do Moskva sitija – Moskva danju i atraktivna i moderna Moskva noću.

Simulacija je izazvala oduševljenje svih a sam Vučić je to opisao rečima: „Nestvarno!“

Delegaciji predvođenoj Vučićem predstavljen je i deo parka gde deca na praktičan način u različitim kabinetima mogu da se upoznaju sa raznim pojavama, od toga kako nastaju vulkani, šta su minerali i slično.

Takođe, predsednik Srbije imao je priliku da vidi i amfiteatar odakle puca vidik na zidine Kremlja i crkve Sv. Vasilija Blaženog.

Potom je čitava delegacija prešla preko pešačkog mosta iznad reke Moskve, u još jednom muzeju se upoznala sa istorijom Moskve, čime je poseta parku završena.

Park je otvoren u septembru ove godine, nalazi u centru grada u blizini Crvenog trga i Kremlja na prostranstvu od 13 hektara.

Prvi je gradski park izgrađen za poslednjih 50 godina a povodom 870 godina Moskve otvorili su ga predsednik Rusije Vladimir Putin i gradonačlenik Sergej Sobjanjin.

Podeljen je u četiri pejzažne zone, u njemu se nalazi najbogatija živa botanička kolekcija biljaka, interaktivni medija centar, interaktivni arheološki muzej.

U izgradnji parka su korišćene savremene tehnologije, a prava atrakcija je pešački most 70 metara iznad reke Moskve.

Vučić iz Moskve čestitao Svetog Nikolu

Predsednik Republike Aleksandar Vučić čestitao je danas svim građanima Srbije koji slave Svetog Nikolu srećnu krsnu slavu.

Predsednik je čestitku poslao iz Moskve, gde ga sutra očekuje susret sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a budući da i sam slavi, rekao je da će Svetoga Nikolu proslaviti skromno i u prijateljskom okruženju.

„Želim svim građanima koji slave Svetog Nikolu srećnu krsnu slavu, a ja ću je proslaviti ovde u srpskoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Moskvi, nas nekoliko slavi tu slavu i mi ćemo je skromno proslaviti, rekao bih, na dobrom mestu u prijateljskom okruženju, a obezbedili su u našoj crkvi i žito i kolač“, rekao je Vučić za RTS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana