Dogovor o gasu značajan za razvoj Srbije

EkonomijaEkonomija Pocetna 18. 01. 2019. 13:30:14

Sporazum o gasu, koji je postignut sa Rusijom, od presudnog je značaja za Srbiju. Želim da izrazim zahvalnost predsedniku Rusije, na poštovanju koje je pokazao našoj zemlji, ali više od toga na sporazumima koje smo potpisali, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

gasovod72009082014.jpg

Sporazum o gasu omogućiće da se, kada se realizuje u potpunosti podići „vrednost“ naše zemlje,rekao je predsednik Vučić. Na konferenciji za štampu povodom rezimiranja posete predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, ukazao je na izjavu šefa Gasproma Alekseja Milera da će do kraja godine biti izgrađen gasni konektor ka Bugarskoj.

„Mi to nazivamo centralnim gasovodom od 420 kilometara. To bilo od suštinskog strateškog zančaja za budućnost Srbije. Reč je o ogromnoj investiciji, a finansiranje ćemo podeti, u kom procentu ostaje još da se vidi“, kazao je on.

Vučić je naglasio da je to od ogromnog značaja za budućnost, industrijalizaciju, napredak Srbije i rast BDP-a.

Ukazao je da idemo na izgradnju gasnog skladišta za 750 miliona kubnih metara, kako bi mogli da u svakom trenutku intervenišemo kada dođe do nestašice.

„Nije ga samo za upotrebu u domaćinstvima, već pre svega u preduzećima, donosi ili odvodi investitore. Treba da provodimo gasifikaciju. Danas imamo gasifikaciju do Leskovca, ali ne i južnije. Imamo problem sa Teklasom, u Vranju, svuda južnije. Moramo taj problem da rešavamo. I u drzgim delovima nemamo proveden gas, pa je problem za dolazak investitora“, obajsnio je on.

Rekao je da se radi o bitnim stvarima koje suštinski i strukturalno menjaju izgled naše države, povećavaju vrednost naše cele zemlje.

Podsetio je da smo podigli našu potrošnju gasa sa 1,5 na 2,15 milijardi kubnih metara, a da ćemo, u skladu sa ubraznom industrijalizacijom, do 2020. potrošnju podići do tri milijarde kubnih metara.

To znači snažniju industriju, podvukao je Vučić.

Zahvalio se Putinu na poseti, što je odvojio vreme za Srbiju, a posebno na konkretnim sporazumima koje smo potpisali.

Ne prihvatam cenu gasa dupliranu zbog političkog reketa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne prihvata da Srbija plaća duplo veću cenu gasa zbog „političkog i bezbednosnog reketa“, sa kojim je suočen.

Vučić je, na pitanje novinara austrijske državne televizije ORF Kristijana Veršica, na konferenciji za štampu na kojoj je rezimirao posetu predsednika Rusije Vladimira Putina, u kojoj meri se razlikuje projekat Turski tok 2 od prethodnog Južni Tok, koji je EU odbila jer navodno nije u skladu sa pravilima Unije, podvukao da je opskrbljenost gasom jedno od ključnih globalnih pitanja.

„Pitanje energetike postalo je i političko pitanje. Nisam slagao juče kada sam govorio da sam kod predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva bio tri puta i molio ga za gas, brojao kubne mere koji idu za Albaniju i Italiju. Tu gasa za Srbiju nema“, rekao je on.

Što se evropskog haba tiče kaže da čekamo da nam kažu Rumuni koliko gasa možemo dobiti i napravićemo konektor.

Što se gas iz Aleksandropulja preko Grčke do Bugarske tiče ukazuje da je taj gas za nas u startu skuplji za 35 do 40 odsto, i dodao da plaćamo sve transportne troškove, što znači da je dvostruko skuplji od aktuelnog gasa iz Rusije.

„Ko sam da odlučujem da Srbija plaća dvostruko više gas da bi neko u svetu bio politički zadovoljan. Vi u Austriji isti gas tražite kao i ja. Moj posao je da se borim da dobijemo najjeftiniji gas, da uvek možemo da snabdevamo svoje stanovništvo i kompanije“, objasnio je Vučić.

Ukazao je na licemerje u EU, podsetivši da Nemačka ima čvrstu poziciju, da kancelarka Angela Merkel ne ustupa ni za milimetar koliko god da je pritisnuta od strane SAD, i da je Nemačka već sve završila što se tiče prijema gasa iz Severnog toka 2.

Prema njegovim rečima 500 kilometara ispod Baltika već je postavljeno.Licemerje je da zemlje EU imaju pravo na taj gas. Što mi Srbi ne bismo imali. Posebno zato što bi preko Srbije prolazila važna tranzitna ruta, preko koje bi mogle da se snabdevaju BiH, pa i Kosovo i Metohija, Crna Gora, i u krajnjoj liniji i Hrvatska, jer od terminala na Krku još nema ništa“, dodao je on.

Ukazao je da šef gasproma Aleksej Miler u Briselu pregovara sa EU.

Njemu se, kako kaže, čini da će i dalje da ostane jedan krak prema Ukrajini, da ona može da namiruje svoje potrebe i ima novac od tranzita, ali ne u aktuelnom obimu, a da će drugi ići prema Bugarskoj i zato pravimo naš konektor ka toj zemlji, što će biti srce našeg sistema u budućnosti.

„U krajnjoj liniji Srbija mora odnekud da dobije gas. Hoćemo li preko Bugarske iz Turskog toka, ili iz preko Ukrajine i Mađarske za nas je važno da cena bude povolljna“, rekao je on dodajući da se gas troši sve više. Gas je energent čija potrošnja dramatično raste.

„Rusi su prodali Evropi 202 milijarde kubnih metara gasa. Mi od toga trošimo jedan odsto, a svi mi drže predavanja svakog dana o saradnji sa Rusijom. Ja im odgovaram da li razumete da vi trošite 99 odsto ruskog gasa, a mi jedan odsto i lupate mi šamare“, rekao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana