Vučić: Deset odsto veće plate u javnom sektoru do kraja godine Studio B, Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 18. 05. 2017. 14:18:52

Premijer Aleksandar Vučić najavio da bi plate u javnom sektoru do kraja godine mogle biti povećane i za deset odsto.

vucic-tanjug

foto Tanjug

„Ne govorimo više o dva, tri, pet odsto, biće, a nadam se da ćemo imati snage, pre kraja ove godine, možda i za neki mesec, povećanje plata u javnom sektoru za deset odsto. Takođe, povećaćemo minimalac, a očekujemo i povećanje plata u priovatnom sektoru koji već lagano sustiže one u javnom sektoru“, rekao je Vučić.

Sve to, kako je naveo, uradili smo i moći ćemo da uradimo zahvaljujuci ozbiljnosti programa koji smo sprovodili. Nismo obmanjivali građane, radili smo teške stvari, ali smo time omogućili bolji život, zaključio je Vučić.

 

Vučić: Ne bih o uvredama Haradinaja, ali šta je sa ZSO?

Aleksandar Vučić izjavio da nema nameru da bilo sta doda na izjave i uvrede Ramuša Haradinaja, ali je upozorio da Zajednica srpskih opština, iako je sve dogovoreno u Briselu, ni četiri godine od tada nije formirana.

Kako je rekao, očigledno je da za to ne postoji nikakva želja u Prištini i naveo da je svojevremeno rekaoi da ćemo se mi Srbi pozivati na Briselski sporazum, a da ostaje pitanje kako će ga neki drugi sprovoditi.

Vučić je dodao da to mora biti jedna od tema o kojima će se razgovarati u narednom periodu.

A to što mi mirno i staloženoi odgovaramo na sve uvrede i što ne želimo teškim rečima da odgovaramo na takve stvari ne znači da smo imalo slabiji od bilo koga, poručio je.

 

Za EU bi bilo poniženje da Haradinaj bude pregovarač

Vučić je rekao da bi bilo ponižavajuće i poražavajuće za EU pre svega da Ramuš Haradinaj bude u sastavu delegacije Prištine na dijalogu u Briselu i da smatra da EU ne može to da dozvoli.

Vucicć je odgovarajući na pitanja novinara rekao da ćemo i mi videti ko će biti u delegaciji jer mi određujemo ko će biti u našoj delegaciji.

Ne može samo da se nama nešto ne sviđa, može i njima i tu može biti iznenađenja, dodao je Vučić.

Kako je rekao neko bi možda time da Beograd isprovocira na neku rekaciju pa da budemo krivi za dalji tok razgovora ali i poručio da se mi nikada ne mešamo u to koga će druga strana da izabere u bilo kakvim pregovorima.

Mislim da bi bilo krajnje poražavajuće i ponižavajuće i za nas i EU da neko ko je tako teške zločine učinio učestvuje u pregovorima.

Kako je rekao za Haradinaja Tužilašstvo Srbije ima dokaze za zločine koje je piočinio, da jesmo razgovarali i sa nekima drugima „ne kažem da su bolji“ ali za Haradinaja imamo nepobitne dokaze da je te zločine i lično počinio.

Mi bismo razgovorima sa takvim zločincem pogazili i naše tužilaštvo, i pravosuđe i žrtve Haradinaja, rekao je Vučić, ali i dodao da ostaje da se vidi šta će biti u Prištini.

Kako je rekao, u Prištini pred izbore su dve struje, jedna je linija OVK i jedna „direktno američka varijanta sa Pacolijem“ i tu je za sada odnos 42 na prema 38.

„A mi treba da gledamo sebe“, dodao je.

Kao primer šta se sve radi, Vučić je pomenuo i „non pejper“ koji Priština deli zemljama članicama EU i drugima u kojem nas tuži da održavamo vojne vežbe. Vučić je upitao da li misle i da nam zabrane da pokažemo svoju vojsku i svoje naoružanje na Dan pobede u svojoj zemlji.

„Ne znam više ni o čemu se tu radi – kao da je ovo twilight zona – zona zumraka“ rekao je Vučić koji je podsetio da je i prilikom odlaska u Brisel sa predsednikom Tomislavom Nikolićem rekao da mu se čini da se sve promenilo i da iz Prištine više ništa ne pitaju EU već da primaju naloge i očekuju pomoć od nekog drugog.

Na sve to, zaključio je, već šest meseci suštinski nema nikakvih razgovora u Briselu.

 

Očekujemo dobre odnose sa SAD

Premijer i izabrani predsednik Srbije očekuje dobre odnose sa SAD i dodaje da je od prvog dana novi predsednik SAD Donald Tramp suočen sa besomučnom hajkom, koju će, veruje, da izdrži.

Rekao je da smo mala zemlja, a on mali političar, da bi se mešao u unutrašnje stvari Makedonije, a kamoli SAD.

„Ono što vidimo vidimo od prvog dana jeste da se protiv Trampa vodi besomučna kampanja. Od prvog dana, takvu organizovanu hajku protiv nekog nisam video. Želimo uspeh i dobre odnose sa SAD. Da li će moći da izdrži, to nije lako nijednom čoveku“, naglasio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

On je ukazao da je i sam suočen sa tim da o njemu najlošije govore oni kojima je najviše pomogao.

„Oni kojima sam najviše pomogao pokazuju najviše mržnje, a to može da se vidi danas i u SAD. Verujem da će Tramp da izdrži“, istakao je Vučić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana