Vučić na Samitu u Sofiji Tanjug, Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 16. 05. 2018. 15:55:17

Predsednik Srbije učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana posvećenom evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom. Vučić:Nisam dobio plan za rešenje Kosova. Niz bilateralnih susreta. EU očekuje definitivan napredak u normalizaciji odnosa.

Sofija, 16. maja 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na Samitu Evropskih narodnih partija. U Sofiji se danas odrzava Samit Evropskih narodnih partija ( EPP Western Balkans Sumitt). Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ucestvovace sutra na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, a danas ce imati vise bilateralnih susreta u glavnom gradu Bugarske. FOTO TANJUG/ EPP WESTER BALKANS SUMITT/ bb

FOTO TANJUG/ EPP WESTERN BALKANS SUMITT/ bb

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Sofiji da nije dobio nikakav plan za rešenje Kosova, ali je dobio naznake, načela, principe, u kojima ima pristojnih stvari, ali i rešenja sa kojima nije saglasan i poručio da Srbija traži kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba sa Kosova, već i interese Srbije.

„Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na svim skupovima u Sofiji“, najavio je on.

Da sam sa bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da može da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u domaćoj javnosti izašao bih pred građane s tim, podvukao je on u izjavi novinarima na pitanje da li je dobio plan SAD.

Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova.

„Da li postji neka vrsta pritiska, svakodnevnog na Srbiju, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija svoju odluku promeni, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje“, naglasio je Vučić.

On je za srpske medije rekao da nije laka pozicija Srbije i da je potrebno da razumemo s čim se sve suočavamo.

„Ne treba nam preterivanje, ali ni da kažemo kako nam je pozicija lagodna“, rekao je Vučić.

Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.

„Da li bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu nije čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatima na beogradskim izbora. Mislili su da je to idealna prilika da će imati neki da finansiraju svoj lopovluk i kampanju, kako bi Vučića pritisnuli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bi volelo da imaju nekoga ko će da zove sa sednice vlade i obaveštava o dnevnom redu, psosto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila Meka i Medina za mnoge iz inostranstva. Oni su vladali Srbiju a da sednice vlade nisu održavane“; kritikovao je on.

Istakao je da je njega baš briga šta misle svi stranci.

Kao važno je ocenio to što je razgovarao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Pored odličnih bilateralnih pitanja, i povećanja trgovinske razmene, razgovarali su, kaže, i o pokušaju da dođemo do rešenja za višegodišnje, viševekovne sporove Srba i Albanaca.

„Najverovatnije ćemo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti do poslednjeg dana svog mandata“, poručio je on.

Rekao je da samo sitnica može da odmrzne zamrznuti konflikz i da naša deca nemaju budućnost, te upitao one, koji su veliki rodoljubi, ne samo koliko su puta bili na KiM, već koiko su spremni da sede u rovovima na minus 15 stepeni, a ne u toploj sobi i čekaju da se očisti sneg.

„Jeste li me pitali da li su nakon najave problema koji smo imali na severu Kosova baš svi ostali u vojsci, ili tražili da odu. Da li bismo ratom dobili nešto, ne vidim šta bismo dobili“; naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će se u Sofiji sastati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej, sa kojom, kako je rekao, ima o mnogo tema da razgovara, regionalnim i evropskim, ali i bilateralnim.

Takođe je izrazio uverenje da će se sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Videću se sa svima koji su važni u Evropi. Cela Evropa je ovde, i sa svima ćemo razgovarati danas i sutra.

Svi su na sastanku EPP, koji će trajati tri sata, a u raspravi učestvujemo i mi.

To je dobra prilika da iskažemo svoje stavove i borimo se za zemlju. Kada se stalno borite postoji šansa da se izborite za nestso što nije izgledalo tako izgledno u prvom trenutku“, kazao je Vučić.

Sofija, 16. maja 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na Samitu Evropskih narodnih partija. U Sofiji se danas odrzava Samit Evropskih narodnih partija ( EPP Western Balkans Sumitt). Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ucestvovace sutra na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, a danas ce imati vise bilateralnih susreta u glavnom gradu Bugarske. FOTO TANJUG/ EPP WESTER BALKANS SUMITT/ bb

 FOTO TANJUG/ EPP WESTER BALKANS SUMITT/ bb

EU očekuje definitivan napredak u normalizaciji odnosa

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da se šefica diplomatije EU Federika Mogerini sastala danas sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na marginama samita EU Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

„Dva lidera su potvrdila svoju spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom kako bi došli do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je ključni element transformacije celog regiona”, stoji u tekstu saopštenja Evropske službe za spoljne poslove.

U sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu navode da je Mogerini sa Vučićem i Tačijem u Sofiji razgovarala u kontekstu nastavljenog posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine.

„Uzevši u obzir važnost koju EU pridaje odnosima sa Zapadnim Balkanom, i to posebno ove godine, važno je da se napravi definitivan progres u nastupajućem periodu kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim težnjama”, zaključeno je u saopštenju.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je u eksluzivnom intervjuu datom Tanjugu pred samit u Sofiji poručio da dugoročno rešenje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva „održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu“.

„Sledeći korak je podizanje normalizacija na sveobuhvatni nivo, a na dvema stranama je da uz pomoć Federike Mogerini definišu sadržaj pravno obavezujućeg sporazuma”, izjavio je komesar Han za Tanjug.

 

Vučić:Dijalog uvek, ali i druga strana da je za kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Sofiji da je u razgovoru s šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO, te da bude jasno iskazano da druga strana takođe pristaje na kompromise.

„Da dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugij je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima…to su stvari koje smo postavili na jasan način“, porucio je Vučić.

Upitan da li je razgovarao s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je takođe imao susret s Mogerini, Vučić je rekao da je razmenio nekoliko kurtoaznih rečenica „to je to“.

Tači:I Kosovo i Srbija će profitirati od zaključenja procesa

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je, posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, da proces pregovora Beograda i Prištine neće biti lak ni za jednu stranu i da niko neće dobiti sve.

“Proces neće uopšte biti lak za Kosovo, ni za Srbiju. Niko neće dobiti

100 odsto, rekao je Tači za TV Klan Kosova.

Tači tvrdi da će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Uveren je da će proces biti završiti “win-win“ zaključkom, odnosno da će obe strane biti na dobitku, što podrazumeva da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost.

 

Brojni bilateralni susreti predsednika Vučića u Sofiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Sofiji, gde će sutra učestvovati na samitu EU – Zapadni Balkan, imao niz bilateralnih susreta do početka sastanka šefova država i vlada Evropske narodne partije (EPP).

Vučić se sastao i sa domaćinom, bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, čija zemlja do 1.jula predsedava EU.

 

Susret sa Kristalinom Georgijevom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sofiji sa glavnom izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom.

On se, sa predstavnicom Svetske banke sastao uoči sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan.

Prethodno je Vučić je imao bilateralni susret sa predsednikom Evropskih narodnih partija Džozefom Dolom, a potom i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Vučić će danas u Sofiji učestvovati na Samitu šefova država i Vlada Evropskih narodnih partija, a sutra na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Susret Vučić-Kurc

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u Sofiji, sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Austrija od 1. jula preuzima od Bugarske predsedavanje EU.

Zvanični Beč je najavio da će među prioritetima austrijskog predsedavanja ostati Zapadni Balkan i približavanje tih država Uniji.

Vučić i Kurc borave u Sofiji povodom sutrašnjeg održavanja Samita EU – Zapadni Balkan, a danas će učestvovati na sastanku Samita šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije.

samit sofija

 

Vučić:Imamo mir i stabilnost,sitnica dovoljna da to izgubimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske narodne partije (EPP) Džozef Dol konstatovali su danas u Sofiji da su mir, solidarnost, prosperitet i saradnja osnovni principi na kojima treba graditi evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je upoznao Dola sa situacijom u regionu i ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih godina, te istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Naglasio je da put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od interesa zemalja regiona.

Dol je istakao da je uloga Srbije značajna u svim procesima na Balkanu i da će EPP, i on kao njen predsednik, nastaviti da podržavaju evropski put Srbije, kao put koji je garant ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti.

Dol je pozvao predsednika Vučića da uzme učešće u radu

narednog kongresa EPP.

„Dol ima najbolji mogući pogled na sve što se zbiva u regionu. Imali smo sadržajne razgovore, kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ja to stalno ponavljam, a mnogima to zvuči glupo i dosadno, jer imamo mir i stabilnost, ali dovoljna je jedna sitnica da sve izgubimo“, rekao je Vučić u izjavi novinarima u Sofiji.

Kako je ranije najavljeno, Vučić će tokom dana imati još niz bilateralnih susreta, a učestvovaće i na skupu Evropske narodne partije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana