Vučić Srbima u Hrvatskoj: Ne obazirite se na uvrede Studio B, Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 13. 02. 2018. 08:31:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vrginmost u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji „Oluja“. Vučić je posetio porodicu Predraga Lapčevića, poklonio školi deset lap top računara, i razgovarao sa okupljenim Srbima i novinarima.

vucic-vrginmost

foto Tanjug

Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim maninskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da se tako osećaju u Hrvatskoj.vucic-deca.hrvatska

Predsednik Vučić u Vrginmostu je najpre obišao porodicu Predraga Lapčevića, kao i školu Gvozd, kojoj je doneo na poklon računare.

 

Srbija će stipendirati 25 srpske dece da nastave školovanje

Predsednik Vučić poručio je Srbima u Vrginmostu da se ne obaziru na uvrede, kao što su kvalifikacije da su četnici, te ukazao da se mora činiti sve kako bi se zaustavilo iseljavanje.

On je obećao da će Srbija obezbediti stipendije za 20 -25 mladih, đaka odlikaša, iz srpskih socijalno ugroženih porodica.

Vučić je u razgovoru sa meštanima, Srbima iz Vrginmosta i okolnih sela, razgovarao o njihovim problemima, a zamoljen je da Srbija pomogne oko stipendija, kako bi ta deca nastavila školovanje.

Na molbu Saše Kosanovića da država Srbija pomogne udruženje Privrednik u podršci mladima kroz stipendije, Vučić je obećao da će naša zemlja obezbediti 20 do 25 stipdenija.

Kosanović je objasnio da svake godine Privrednik dodeljuje stipendije talentovanim mladima kako bi se školovali i kako se ne bi selili.

Radi se, kako je dodao, o deci iz porodica koje žive od socijalne pomoći, koje im ne mogu obezbediti školovanje.

Za stipendiju prema Kosanoviću aplicira oko 100 dece i radi se o pomoći na mesečnom nivou od po 100 do 120 evra.

Predsednik Vučić je obećao da će Srbija pomoći i dati stipendije za 20, do 25 dece, što će iznositi više od 20.000 evra na godišnjem nivou.

„Sinoć sam razgovarao sam mladim ljudima iz različitih krajeva Hrvatske i iznenadio kako su talentovani, kako imaju ideje i način na koji razmišljaju o budućnosti svojoj i srpskog naroda, svoje zemlje Hrvatske i svoje Srbije“, rekao je Vučić.

On je naglasio da treba ulagati u budućnost.

Iznenadio se, kada je jedna građanin rekao da se iz njegovog mesta iseljavaju na Island.

„Šta rade u Islandu? Kada je Srbija igrala jednu utakmicu u Irskoj, moj sin je rekao da je tamo sreo mnogo Hrvata, ali šta rade na Islandu?“, upitao je on.

Srbi iz Vrginmosta i okolnih sela, koji su se danas okupili u Domu kulture kako bi razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističu da im ta poseta puno znači u smislu podrške u političkom i svakom drugom obliku, ali naglašavaju da se teško živi, te da bi njima najviše značilo ako bi poseta omogućila pomake na ekonomskom planu.

Jedan od meštana ukazuje da porodice odlaze iz ovih krajeva pre svega iz ekonomskih razloga i da se to odnosi ne samo na Srbe, već i na Hrvate iz Bosne koji su tu doseljeni.

Većina od njih oko 200, koliko je došlo na razgovor s Vučićem, očekuju da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi.

Srbi ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

U Domu kulture okupilo se oko 200 srpskih građana koji su predsedniku izneli svoja viđenja situacije i očekivanja od budućnosti.

 

Vučić školi „Gvozd“:Za početak deset lap top računara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Osnovnu školu „Gvozd“ u Vrginmostu, kojoj je poklonio deset lap top računara, a pošto postoji potreba za još jednim, obećao da će još tokom dana i taj jedan biti isporučen.

U informatičkom odeljenju, Vučić je razgovarao sa učenicima koji su mu pomoću mikrobita napisali: „Hvala na donaciji“.

Takođe je sa njima popričao i o tome kako žive u svom mestu.

Vučić je u jednom trenutku zamolio novinarske ekipe da izađu iz učinice i nastavio razgovor sa đacima bez prisustva medija.

Nakon razgovora, u holu škole deca su za predsednika Srbije izvela jednu koreografiju.

Vučić je na kraju, interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i tu nošnju.vucic-skola-tanj

Od direktorke škole „Gvozd“ Barbare Ljubišić, predsednik Vučić je na poklon dobio ručni rad đaka te škole, na čemu se posebno zahvalio.

Nakon obilaska škole, Vučić u Vrginmostu razgovara sa srpskim stanovništvom, a prethodno, po samom dolasku u to mesto, posetio je porodicu Predraga Lapčevića.

Direktorka škole „Gvozd“ Barbara Ljubišić rekla je da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanja boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inciijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.

„Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakav razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi“, rekla je Ljubišić za Tanjug jutros neposredno pred dolazak Vučića u školu.

Objašnjavajući kako funkcioniše škola, Ljubišić je rekla da oko 30 odsto đaka ima izborni predmet pravoslavnu veronauku, a 32 odsto pohađa predmet srpski jezik i kultura.

Život u opštini Gvozd je poslednjih godina veoma težak, kaže ona, dodajući da se to odražava i na broj dece koji se poslednjih godina drastično smanjuje.

Kada je počela da radi u školi 2002. bilo je 230 đaka, a trend opadanja je naročito primetan poslednjih godina.

Vrginmost je mesto gde su Srbi stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom operacije „Oluja“. Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od hiljadu i po Srba. Tokom operacije „Oluja“ život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umerena kiša

Trenutna temperatura 1°C

Umerena kiša

Ponedeljak
Susnežica

Max: 3°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana