Vučić čestitao rudarima: Za veću sigurnost i nagrade Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 06. 08. 2017. 08:51:25

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku rudarima, ističući da je Srbija ponosna na njih i da je dužnost svih da se rudarima obezbede sigurnost i adekvatna nagrada za njihov težak rad.

Vucic-rudari

„Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije. Veoma poštujem i cenim težak i visokorizičan posao koji obavljate. Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas. Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad“, naveo je predsednik u čestitki, saopštila je Služba za saradnju sa medijima. „Želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu uz rudarski pozdrav „Srećno!“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, 6. avgust, koji je ustanovljen u znak sećanja na veliki štrajk koji je počeo 1903. godine u Senjskom rudniku, a slavi ga oko 25.000 rudara koji rade na 250 eksplotacionih polja.

Prema rečima resornog ministra Aleksandra Antića, u ovom trenutku imamo dinamičnu rudarsku proizvodnju, a najznačajnija je ekspolatacija uglja. „Srbija ima ozbiljne depozite i kada su u pitanju bakar, zlato, polimetalične sirovine, olovo, cink. U sve to ulazi eksploatacija nafte i gasa, a obavljaju se i obimna istraživanja“, rekao je Antić Tanjugu.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, može se konstatovati da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na rast BDP-a. Ministar ističe da je proces modernizacije rudarstva u toku, ali pomaci koji su već danas vidljivi prilicno su ohrabrujući i otvaraju veliku perspektivu ovoj profesiji. Država računa na razvoj rudarstva, a u planu je otvaranje novih rudnika.“Srbija ima ozbiljne resurse i u rudarstvu može da se snažno razvija, rudari imaju podršku od predsednika Aleksandra Vučića, preko Vlade Srbije, ministarstva energetike i u toj jednoj sinergiji apsolutno sam uveren da će naredne godine doći do snažnog razvoja rudarstva koje će se značajno odraziti na ukupan privredni rast i rast BDP-a u Srbiji“, rekao je Antić Tanjugu.

U Srbiji se danas stvaraju uslovi da se rudarski posao razvija, tako što se privatnim kompanijama omogućava da rade istraživanja i da otvaraju nove rudnike, a ministar kaže da je napravljen veliki iskorak i da se rade istraživanja na 130 eksplotacionih polja. „U Srbiji u ovom trenutku ima oko 130 istražnih polja na kojima se širom Srbije istražuju različite mineralne sirovine počev od onoga što se radi u zapadnoj Srbiji u okolini Loznice, zatim na lokalitetu Jadar, a tu su i istraživanja u istočnoj Srbiji koja su u vezi sa bakrom i zlatom“, kaže Antić. Kaže da će rudarske kompanije ove godine u istraživanja uložiti između 50 i 100 miiona evra, i to su, napominje, značajne aktivnosti koje bez ikakve sumnje idu u pravcu razvitka rudarskog sektora i otvaranje novih rudnika.

Rudari rade izuzetno težak posao, neko bi rekao možda i najteži posao na svetu u vrlo teškim uslovima sa određenom dozom rizika, a iz resornog ministarstva poručuju da rade na unapređenju tehnologija rada i uslova rada.

„Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni“, porucio je ministar rudarstva i energetike Alekasndar Antić.

I Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku rudarima povodom obeležavanja 6 avgusta, Dana rudara ističući da je zadatak Vlade da im omogući što bolje uslove rada.“Upućujem vam srdačne čestitke povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara. Duboko poštujem vaš rad i trud u obavljanju jednog od najtežih i najzahtevnijih poslova. Građani Srbije izuzetno cene vašu posvećenost poslu i zalaganje da se postignu što bolji rezultati, koji utiču na razvoj srpske privrede“, navodi se u čestitki, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima. „Zadatak Vlade Republike Srbije je da omogući što bolje uslove za vaš rad, uvažavajući rizike posla i vaš profesionalizam. Iskreno se zalazem za otvorenost u komunikaciji i stojim vam na raspolaganju za dijalog o svim temama koje su vama vazne. Želim vam dobro zdravlje i puno uspeha u radu. Srećno!“, poručila je Brnabić.

One Response to “Vučić čestitao rudarima: Za veću sigurnost i nagrade”

 1. Др Миланче Митовски, академик kaže:

  53САМО ЗА РУДАРЕ СРБИЈЕ!Свим рударима Србије честитам од срца Дан рудара Србије, дан када су рудари Сењског рудника ступили у штрајк 6. августа 1903. године за боље услове и права рудара и да се смањи број кора рударског хлеба са седам на пристојни број. Рударска професија је некада била понос и част и државе и рудара. Променила се времена рудари су на маргини друштва, а обећања државе стижу нова обећања. У част рудара и Дана рудара Србије са пиететом на некадашњим хероја рада у рударству и металургији посвећујем своју песму “Рударев дан”. Срећно поштовани рудари!

  РУДАРЕВ ДАН
  (Поводом Дана рудара Србије)

  Домовина наша лепа је родила
  хиљаде и хиљаде јунака мудра,
  плејада од тих храбрих делија,
  сијали су ликом храбрих рудара.

  Нису били они нити бомбаши,
  нису били они нити спортисте,
  све што су имали од оружја
  то су њихова срца, руке и лопате.

  Земља је била разрушена,
  ваљало је дизати из пепела,
  радила је тада њихова дружина
  к’о што ради више армија.

  Бор је изнедрио два радника:
  Међеда Хусеиновића, рудара
  и металурга Љубу Јовановића,
  два наша вишеструка ударника.

  Прочули се као наша дика,
  чак их прими друг Тито,
  они се радо сећали тога лика
  који им несебично рече:

  „Ви сте наш понос другови,
  ви сте понос наше домовине“,
  нашли се и портрети њихови
  у сред “Колектива” новине.

  Њихов свакако дан ударан,
  представља остварени сан
  на хиљаде тона за један дан,
  више и бољег бакра продукован.

  Једног дана ударнику Љуби
  засија на немирним грудима,
  заслужено Орден рада првог реда,
  што је годило суграђанима свима.

  Дођоше нова ето времена,
  изгуби се негде дух рудара
  заборавили смо сви на њега
  куписмо довољно багера.

  Само пред Шести август
  сете се људи са рудника
  да сећањима увеличају прославу,
  причају се анегдоте подвига.

  Тог дана рудар-ударник наш
  покупи плакете и ордење
  у свечаном реду стаде баш,
  себично стискајући знамење.

  Пре него што из куће своје изађе
  по коју рударску љуту попије
  као песник што себе увек нађе,
  мир у властите испеване стихове.

  Рударев је дан…!!

  СРЕЋНО ДРАГИ КАМАРАТИ, РУДАРИ СРБИЈЕ!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura -1°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 2°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana