Vračarci dobijaju biciklističke staze Studio B

BeogradBeograd Pocetna 23. 05. 2017. 12:41:38

U okviru manifestacije Nedelja Evrope na Vračaru koja se održava do 24. maja, ta opština je u Osnovnoj školi „Kralj Petar drugi Karađorđević“  dan posvetila  biciklizmu. Cilj je da se ucrtavanjem biciklističkih staza sugrađanima omogući da češće koriste to prevozno sredstvo kako bi se smanjila gužva i zagađenje.

bicikl-skola-vracar

Na Vračaru se ovih dana, a u okviru manifestacije Nedelja Evrope mogu videti radnici koji iscrtavaju biciklističke staze, kako bi Vračarci mogli umesto automobilima, na posao i u školu da idu biciklima po uzoru na evropske metropole.

Biciklizam su danas u OŠ „Kralj Petar Karađorđević“ promovisali predstavnici opštine Vračar zajedno sa đacima.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, obratio se novinarima rekavši kako ta gradska opština i Centar za bezbednost saobraćaja Vračara, a u okviru manifestacije Nedelje Evrope na Vračaru promovišu biciklizam uz pridavanje velike pažnje bezbednosti.

Na Vračaru se u dve faze, sprovodi projekat koji bi trebalo da uvede biciklizam u svakodnevni život građana. Prva, koja je danas započela jeste obuka dece kroz praktičnu i teorijsku nastavu a o pravilima saobraćaja. Druga faza jeste obeležavanja staza što bi uskoro trebalo da bude i završeno. Bezbednost je u ovom projektu, kaže Nedeljković, na prvom mestu.

Budući da je Vračar centralna gradska opština, kazao je on, treba ga rasteretiti od bespotrebnog saobraćaja i velike gužve po uzoru na neke evropske zemlje.

„Mi znamo koliko je važan taj vid saobraćaja i u Evropi. Amsterdam, Stkoholm to su gradovi koji upotrebvljavaju samo bicikle i to je rasteretilo saobraćaj i metro tako da oni brže stižu na posao, Vračar je mala opština i brže ćemo doći i do škole i do radnih mesta“, naveo je on.

U školama gde često održavaju biciklistička takmičenja, postoje poligoni prilagođeni obuci i danas će najmlađi Vračarci imati priliku da prođu obuku iz biciklizma.

Odbornik Zoran Glavaški objasnio je da mu je izuzetno drago što je gradska vlast prepoznala taj projekat koji se sastoji iz dve faze.

„Decu danas na biciklu možete videti jedino u parkiću, fizička aktivnost je svedena na minimum, ne samo dece, već i odraslih ljudi“, rekao je Glavaški dodavši da će se biciklističkim stazama postići bolje umrežavanje i prohodnost kako na opštini Vračar tako i sa drugim opštinama i stazama na Adi i na Novom Beogradu.

Projektu su se obradovali i đaci škole „Kralj Petar Karađorđević „, a jedan od njih Nikola Maričić, za Tanjug je rekao da će mu biciklističke staze mnogo koristiti jer voli da vozi bicikl, te da se raduje što će i opština u kojoj živi da funkcioniše kao Amsterdam.

One Response to “Vračarci dobijaju biciklističke staze”

  1. Marko kaže:

    Bravo za opštinu Vračar!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana