Volker i Surkov u Beogradu drugi put o krizi u Ukrajini Tanjug

SvetSvet Pocetna 13. 11. 2017. 11:59:15

Američki i ruski izaslanici za ukrajinsku krizu trebalo bi danas ponovo da se sastanu u Beogradu kako bi razmotrili raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnom delu Ukrajine, u nastojanju da pokrenu zastali mirovni proces dogovoren u Minsku, a lista spornih pitanja je duga – uključujući šlemove, pancire i oružje.

krim-rusija-ukrajina

Biće to treći susret specijalnog predstavnika Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurta Volkera i ruskog izaslanika Vladislava Surkova, a drugi u Beogradu. Američki mediji tvrde da će Vašington predložiti dolazak 20.000 „šlemova“, pri čemu „Vol strit džornal“ piše da bi mirotvorci došli pod pokroviteljstvom OEBS, a ne UN, što znači da bi to bili vojnici iz evropskih zemalja. Istovremeno, u Kijevu su kategorički protiv da ruski vojnici budu među „plavim šlemovima“, navode beogradske „Večenje novosti“.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objašnjava da bi dolazak 20.000 „plavih“ u Donbas zapravo bila okupacija posle čega ukrajinski predsednik Petro Porošenko ne bi ispunio nijedno obećanje i obavezu iz Minska. Zamenik komandanta korpusa Donjecke narodne republike Eduard Basurin ističe da OEBS nema mandat da šalje naoružane mirotvorce, a njihovim posmatrači mogu imati samo pancire i šlemove, ali ne i oružje, navode „Novosti“.

Inače, SAD i Ukrajina su odbacile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koje je podnela Rusija početkom septembra a kojom bi bili raspoređeni mirovnjaci kako bi zaštitili posmatrače iz OEBS na istoku Ukrajine. Volker je ranije naveo da SAD žele da ta misija učini više i da nadzire čitavo područje konflikta kao i da obezbede da se naoružanje povuče. To bi, rekao je on, omogućilo da se uspostavi dovoljan nivo bezbednosti kako bi napredovala primena sporazuma iz Minska koji je već dugo u blokadi.

Kako je početkom meseca naveo Sputnjik, Volker je kazao da je već imao dva sastanka sa svojim partnerom Vladislavom Surkovim za koga je rekao da je veoma pametan, ozbiljan pregovarac. „Videćemo da li možemo postići napredak“, objasnio je specijalni predstavnik Stejt departmenta. Voker i Surkov su se ranije sastali u Minsku 21. avgusta i 7. oktobra u Beogradu. Blumberg je ranije najavio da će se oni sredinom ovog meseca sastati radi „razgovora o principima“ kako bi videli da li mogu da se dogovore kako će mirovne snage izgledati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana