Vojska osposobljena, MIG-ovi spasili naše vazduhoplovstvo Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 30. 11. 2017. 17:16:22

Vojska Srbije je osposobljena da odbrani zemlju od bilo kakve pretnje i opasnosti, ocenjuje ministar odbrane Aleksandar Vulin stanje u spskoj vojsci, a sutra će sa načelnikom generalštaba VS Ljubišom Dikovićem, o tome podneti izveštaj i Predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću.

mig2972002092014.jpg

Ministar Vulin  kaže da su naši vojnici visoko motivisani, obučeni i spremni da rade svoj posao i da odgovore na svaku pretnju. On ocenjuje da je nabavka MIG-ova „spasila“ naše vazduhoplovstvo, jer su srpsko vazduhoplovstvo i vazduhoplovna odbrane najviše „stradali“ tokom NATO agresije.

Najavljuje i da će se nastaviti sa osavremenjavanjem srpske flote migovima 29, koji pripadaju „četiri plus generaciji“: „Nastavićemo da radimo na jačanju vazduhoplovstva i vazduhoplovne odbrane, naše nebo mora da bude sigurno, a da bi bilo sigurno i zaštićeno morate da imate snažno vazduhoplovstvo“, rekao je Vulin.

On podseća da je proces obnove vojske počeo 2012. godine, kada je ministar odbrane postao sadašnji predsednik Aleksandar Vučić i kaže da je tada prestalo i da se „uništava naoružanje, proteruju starešine i poništava uloga Vojske.“

Na pitanje da prokomentariše izveštaj Atlantskog saveta u kome se navodi da SAD treba da uspostave stalno prisustvo vojske u Jugostočnoj Evropi, Vulin odgovara da je reč o stavu nevladine organizacije, koji, kako kaže, može biti prihvaćen ili ne, ali da on ne može da ga komentariše. „Stav Srbije je da je vojno neutralna zemlja, nećemo biti članica ni NATO pakta, ni ODKB, niti bilo kog drugog vojnog saveza i nastavićemo da vodimo politiku u smeru srpskih nacionalnih interesa, a to su mir i stabilnost u čitavom regionu“, ukazao je Vulin.

Komentarišući deo izveštaja Atlantskog saveta da bi formiranje vojne baze bilo najbolje u kampu Bondstil na KiM, Vulin kaže da Srbija nije zainteresovana za vojne baze na svojoj teritoriji, kao i da to nije u skladu sa rezolucijom 1244.“Hoćemo da Srbi gde god da žive budu zaštićeni, sigurni i da imaju sva prava. To je naša politička orijentacija i tako ćemo se i dalje ponašati“, stav je srpskog ministra odbrane.

Na pitanje o statusu Ruskog humanitarnog centra u Nišu, Vulin kaže da će „pritisaka uvek biti“, ali da će vlada doneti odluku o tome kada za to bude vreme.“Ne želim svojim stavom da vršim pritisak na vladu, sve što imam reći ću na sednici vlade, a znam da ćemo voditi računa o srpskim interesima“, rekao je Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Umeren sneg

Trenutna temperatura -1°C

Umeren sneg

Petak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana