Potpisan ugovor o koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“ na 25 godina sa francuskom kompanijom Vansi erports Tanjug,Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 22. 03. 2018. 16:21:26

Otvoreno novo poglavlje u saradnji Srbije i Francuske, kaze premijerka Ana Brnabic i najavljuje da bi do kraja godine predsednik Francuske trebalo da poseti Srbiju

aerodrom-koncesija-potpisivanje

Brnabić je  odgovarajući na pitanja novinara rekla da postoji ogroman potencijal za veću ekonomsku saradnju i da je sve više francuskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju.

„Mi ćemo uskoro imati posetu ministra spoljnih poslova Francuske i nadam se do kraja godine i posetu predsednika Markona Srbiji, to su odlični signali“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je Francuska zemlja sa kojom Srbija ima blisko partnerstvo i prijateljstvo i da na osnovu toga ekonomska saradnja može da bude još mnogo bolja.

„Drago mi je što je Vučić uspostavio odlične odnose sa Makronom i sada se to prelilo na saradnju dve vlade“, dodala je.

Brnabić je rekla da francuske kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 11.000 radnika, kao i da više od 4.500 prvirednih subjekata ostvaruje saradnju sa Francuskom.

Naglasila je da su koncesija aerodroma i projekat za sređivanje deponije u Vinči, koji je dobila isto francuska kompanija, veliki podstrek za druge investitore.

Ona je rekla da bi trebalo više u Srbiji da koristimo javno-privatna parnerstva, koja mogu mnogo da ubrzaju razvoj.

Notbar:Želja da  aerodrom postane „čvorište i centar“ u regionu jugoistočne Evrope

Glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Notbar je danas, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ na 25 godina, rekao da je želja da taj aerodrom postane „čvorište i centar“ u regionu jugoistočne Evrope.

On je čestitao i zahvalio Vladi Srbije na kvalitetu i transparentnosti tenderskog postupka i istakao profesionalnost pokazanu u svim fazama tog procesa.

„Mi smo dugoročni partner u razvoju Srbije i Beograda. Svesni smo da je aerodrom “Nikola Tesla“ strateški važna infrastruktura za Srbiju jer je glavni međunarodni ulaz u Srbiju i pokretač ekonomskog i privrednog rasta i razvoja. Uradićemo sve da dalje razvijamo ovaj aerodrom u korist, naravno, građana“, istakao je on.

Kako je dodao, kompanija Vansi erports veruje u jak potencijal za razvoj beogradskog aerodroma i impresivan razvoj kompanije „Er Srbija“.

„Takođe, verujemo i u visok potencijal Beograda kao destinacije za biznis i turizam. Naša ideja je da ostvarimo taj potencijal jer će to pokrenuti ekonomiju“, dodao je Notbar.

On je naglasio da je želja da beogradski aerodrom postane vodeći regionalni aerodrom.

„Nadamo se da će aerodrom “Nikola Tesla“ postati naše čvorište i centar u regionu jugoistočne Evrope“, dodao je Notbar.

Ugovor o koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“ na 25 godina potpisan je danas sa francuskom kompanijom Vansi erports, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

Notbar:Snažno verujemo u Srbiju

Glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Notbar je rekao da ta kompanija snažno veruje u u Srbiju i uspeh koncesije beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ i najavio otvaranje novih radnih mesta.

„Imamo znanje koje ćemo ovde primeniti kako bi se otvorila nova radna mesta i privukle nove investicije. Ako bude više posla to će biti dobro i za grad Beograd i za samu koncesiju“, naveo je Notbar odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je rekao, beogradski aerodrom ima kapacitete za dalji razvoj koji je predviđen koncesijom, a glavni pokretač je upravo rast broja putnika koji beleži „Nikola Tesla“.

On je naglasio da je značajno i to što Srbija beleži rast broj turista, kao i da je to sve zajedno sa razvojem saobraćaja vin – vin situacija.

„Zato smo dali najbolju ponudu, jer snažno verujemo u Srbiju“.

Naglasio je da će kompanija uložiti novac u aerodrom i da će akcenat biti na kvalitetu i povoljnim cenama, po čemu je Vansi već poznat.

Notbar je rekao da će raditi i na otvaranju novih veza Beograda sa drugim destinacijama.

 Vlaisavljević:Iza aerodroma rekordne godine,spreman za Vansi

Predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija „Vansi erports“ potpisaće danas ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom „Nikola Tesla, a v. d. direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević izjavio je da su iza aerodroma četiri rekordne godine i da je spreman za „Vansi“.

Vlaisavljević je za RTS rekao da je profit aerodroma 2016. godine iznosio 25,8 miliona evra, a 2017. 27,6 miliona evra, što je povećanje od sedam odsto.

„U dva meseca ove godine imali smo 631.000 putnika, što je povećanje od tri odsto. Raduje nas i kargo povećanje od 21 odsto. Imamo letove za Teheran koje obavljaju dve iranske avio-kompanije. Od tridesetak avio-kompanija, a naročito od “Er Srbije“ očekujemo mnogo lepih iznenađenja“, rekao je Vlaisavljević.

„Vansi“ je najavio da će razvijati interkontinentalne letove.

„“Nikola Tesla“ je potpuno spreman, već letimo za Kinu i Njujork. Mislimo da našem partneru “Vansiju“ ostavljamo aerodrom u odličnom stanju“, rekao je Vlaisavljević.

On je najavio je da će danas oko 16 časova biti održan i koncert ozbiljne muzike na aerodromu u čast „Vansija“, na kojem će biti izvođena dela francuskih kompozitora.

„Sa aerodroma će stizati samo dobre vesti i u budućnosti, zaključio je Vlaisavljević.

„Vansi“ je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi i da godišnje usluži 132 miliona putnika na 200 aerodroma.

Navodi se da će „Nikola Telsa“ će biti centrala „Vansija“ u jugoistočnoj Evropi sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

Neposredne investicije koje će „Vansi“ napraviti su oko 730 miliona evra. Svake godine od šest do 16 miliona evra ići će u budžet Srbije na osnovu takse.

„Vansi“ se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu, što znači da karte neće poskupeti, navodi RTS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 23°C
Min: 10°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana