Visoke stope rasta u svetu, prognoze dobre i za Srbiju RTS

EkonomijaEkonomija Pocetna 12. 05. 2018. 19:53:38

Povoljno makroekonomsko okruženje pogoduje zemljama Centralne i Istočne Evrope, pa će 2018. biti deveta uzastopna godina rasta višeg od 3,5 odsto. U Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi rast je stabilniji, a predviđa se trend rasta kreditiranja, posebno u Srbiji i Hrvatskoj. To su samo neki od zaključaka sa godišnje skupštine EBRD-a.

ebrd

Ekonomiji izgleda opet pripada kraljevski tretman, jer je sušni period za nama. Godišnji skup bankara Evropske banke za obnovu i razvoj u Jordanu nisu samo simbolično otvorili kralj Abdulah i kraljica Ranija, već su rezultati i prognoze dobri i za naš region i Srbiju.

„Posle usporavanja rasta u Srbiji u prošloj, očekuje se snažan zamah u 2018. i narednoj godini. Svi makroekonomski pokazatelji su iznad očekivanja. Malo više raste uvoz od izvoza ali se radi o uvozu opreme za investicije, što je dobro“, ocenjuje Artur Razvil, ekonomista EBRD-a.

Razvil ističe da su investicije, posebno privatnog sektora, završetak reformi i integracija sa tržištem Evropske unije, ključni za održivi rast ekonomije Srbije.

Prognoze rasta EBRD-a u Srbiji su nešto konzervativnije, jer su rezervisani zbog činjenice da nešto poput vremenskih neprilika uvek može da ih omete.

Zato su prognoze „Unikredit“ banke smelije. Prema njima, najviše će rasti bugarska ekonomija – 4,3 odsto, turska četiri, srpska 3,1 odsto, hrvatska 2,8 procenata, dok će prosek Jugoistočne Evrope biti 2,6 a Evrozone 2,1 odsto.

Do pre samo dve godine stanje u svetskoj ekonomiji ličilo je na mrtvo more, kao što je ono blizu Amana.

Međutim, prošle godine iz recesije su izašle i Rusija i Grčka, a ove godine govori se o visokim stopama ekonomskog rasta. Posebno mesto zauzima Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 13°C

Sumaglica

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana