Više od 80 posto reklamacija reši se u korist potrošača Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 03. 2017. 13:33:57

Više od 80 posto pritužbi i reklamacija koje potrošači podnesu trgovcima, rešava se u korist potrošača, dok je svega 2-3 procenta nezadovoljnih građana, izjavio je danas sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović pozivajući se na rezultate istraživanja PKS, ali i organizacija za zaštitu prava potrošača.

prodavnica72017072014.jpg

 

„To je jedan veoma visok procenat čak i u odnosu na prosek u Evropskoj uniji, koji bi, na današnji Svetski dan potrošača, trebalo da nas raduje“, izjavio je Malinović na okruglom stolu „Zaštita potrošača u Republici Srbiji“ povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača, 15. marta.

Trgovci u Republici Srbiji, kako je dodao, itekako prepoznaju prava potrošača i potrebu da ih sami zaštite, a razlog tome je što zadovoljan potrošač donosi trgovcu veći promet, a samim tim i veći profit.

Najveći broj reklamacija u našoj zemlji je, kako kaže, u oblasti auto-opreme, auto-delova, odeće i obuće, što je, kako ocenjuje, negde i normalno i poklapa se sa statistikom u svim drugim zemljama.

Osvrnuvši se na Zakon o zaštiti potrošača, Malinović je rekao da je najveći benefit tog zakona činjenica da se podigla svest prosečnog potrošača o njegovim pravima, što je nešto na čemu bi, kako kaže, trebalo da nastavimo da radimo.

„Veća zaštita potrošača će nas dovesti do kvalitetnije i fer konkurencije na tržistu trgovine, kao i do razvijenijeg ekonomskog ambijenta u Srbiji“, izjavio je Malinović Tanjugu.

Pomoćnica ministra trgovine zadužena za zaštitu potrošača Vesna Novaković je kazala da je tema ovogodišnjeg Dana potrošača unapređenje digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u digitalni način kupovine, kao i da je cilj Ministarstva trgovine da se podigne svest građana o zaštiti njihovih prava.

Ona je, takođe, navela da se iz godine u godinu povećava broj prigovora, i da se oni uglavnom odnose na obuću (sportsku), zatim na mobilne telefone, telekomunikacije, IT opremu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana